Tampa Bay Lightning–Dallas Stars 1-4

 

A Stanley Kupa-döntő első mérkőzésén a Tampa csak a harmadik harmadra találta meg az energiákat, de felzárkózni nem volt képes.

Az idei fináléban az egyik legjobban védekező csapat játszik a legjobban támadóval, miközben mindkettőnek bőven volt alkalma felkészülni a másik harcmodorára a rájátszás során. A Tampának át kellett verekednie magát az első és a harmadik legjobban védekező csapaton (Boston, Columbus), utána kapták a döntőben a második legjobbat ezen a téren. A texasiak a nyugati konferencia két legkeményebben támadó csapata (Colorado, Las Vegas) felett diadalmaskodtak. A döntő egyedi abban a tekintetben is, hogy még soha nem fordult elő, hogy vezetőedző és egykori segédje nézzen egymással farkasszemet. Most ez a helyzet, az NHL legidősebb vezetőedzője, a 65 éves Rick Bowness 2013 és 2018 között a nála fiatalabb, most 53 esztendős Jon Cooper keze alá dolgozott Tampában. A Lightning vezetőedzője elismerte, nem kívánhatott volna magának jobb mentort, hiszen hiába volt ő a vezetőedző, Bowness 1984 óta benne van az NHL körforgásában a legmagasabb szinten, és rengeteg rutint halmozott fel ezalatt.

A Dallas játékának egyedi jellege a kemény fizikai hokin és a védekező mentalitáson túl abban rejlik, hogy mindezt elképesztő gyorsasággal kombinálja. Ezt a gyorsaságot ki is használták a texasiak az első harmadban a Tampa ellen, már a 6. percben felavatták Andrej Vasziljevszkij kapust, aki a döntő első meccséig 93,1%-os védési hatékonyságot és 1,83-as meccsenkénti gólátlagot produkált a playoffban. A Stars azonban kihasználta, hogy három nappal többet pihenhetett ellenfelénél, amelyet mindenekelőtt energiában múlt felül. A gólszerző Joel Hainley volt, akinek ez volt az első találata az NHL-ben. Ő az ötödik hátvéd, aki a döntőben lőtte az első gólját, utoljára ilyesmi Jim Paeknek, a koreai válogatott szövetségi kapitányának sikerült a Pittsburgh színeiben, még 1991-ben.

A floridaiak megzavarodtak, csak a harmad felénél kezdtek magukra találni, és egy keményen megküzdött helyzet végén szerencsés találattal egyenlítettek. Szikrázott a levegő, óriási ütközések voltak mindkét oldalon, az első tíz percben összejött az első bunyó is. A második harmadban ismét dominált a Stars, amit megkönnyített, hogy az első 10 percben kétszer is emberfórban játszhatott. Vasziljevszkij ekkor életben tartotta csapatát az egyik legerősebb előnyös hokit produkáló Dallasszal szemben, de a két hátrány így is rengeteg energiát emésztett fel. Ennek köszönhetően maradt a Stars fölénye a harmad hátralévő részére, ami két újabb gólban nyilvánult meg. Előbb Alekszandr Radulov húzta magára szinte a teljes tampai védelmet, majd passzolt ki nagyon okosan a túloldali kékről érkező Jamie Oleksiaknak, majd a harmad utolsó percében az idei playoffban feltűnt finn tehetség, Joel Kiviranta ugrott meg egy szép szöktetéssel, és második kísérletre védhetetlenül vágta a korongot a hálóba. A finnek ez volt a hatodik pontja a szezonban, az alapszakaszban egyszer talált be, a rájátszásban 7 meccsen 5 egységnél jár.

A harmadik harmadra az volt a kérdés, le tudja-e dolgozni az energiaszintben meglévő különbséget a Tampa, és az előjelek nem voltak túl biztatóak. Ehhez képest a játék képe óriásit változott, a tampaiak dominanciájáról mindent elmond, hogy ebben a harmadban 22-2-re nyerték a kapura lövéseket, és három alkalommal is emberelőnyben játszottak, ám gólt mégsem tudtak lőni. Elsősorban Anton Hudobinnak köszönhetően, aki ha tartja a formáját, akkor a rájátszás legjobbjának járó Conn Smyth-trófeát is megkaphatja. A gólszerzéshez Nyikita Kucserov állt a legközelebb, de zseniális lövését a parádézó orosz hárítani tudta. Jon Cooper vezetőedző a hajrá elején lehozta Vasziljevszkijt, de ez sem segített, Jason Dickinson üres kapura állította be a 4-1-es végeredményt. Összességében meglepően simán nyerte az első meccset a Dallas, a folytatásra nézve az a legnagyobb kérdés, hogy ennek oka a fáradtság volt-e a túloldalon, vagy a sérülések. Utóbbi kapcsán kiemelendő a Brayden Point, Kucserov és Ondrej Palat alkotta első egység, amely korábban a rájátszás legdominánsabb sora volt, azonban mindhárman kisebb-nagyobb problémákkal bajlódnak, minek következtében az utóbbi három meccsen egy gólt sem szereztek. A fáradtság feltehetően ki fog egyenlítődni, de ha a sérülések továbbra is ilyen mértékben hátráltatják őket, akkor nagyon nehéz lesz visszakapaszkodniuk.

NHL, 2020. szeptember 19.:

Tampa Bay Lightning–Dallas Stars 1-4
G.: Gourde ill. Hanley, Oleksiak, Kiviranta, Dickinson

A Stanley Kupa-döntő állása:

Tampa Bay Lightning (Kelet, 2)–Dallas Stars (Nyugat, 3) 0-1

A főcsoportdöntők végeredménye:

Kelet:

Tampa Bay Lightning (2)–New York Islanders (6) 4-2

Nyugat:

Vegas Golden Knights (1)–Dallas Stars (3) 1-4

A főcsoport-elődöntők végeredménye:

Kelet:

Philadelphia Flyers (1)–New York Islanders (6) 3-4
Tampa Bay Lightning (2)–Boston Bruins (4) 4-1

Nyugat:

Vegas Golden Knights (1)–Vancouver Canucks (5) 4-3
Colorado Avalanche (2)–Dallas Stars (3) 3-4

A főcsoport-negyeddöntők végeredménye:

Kelet:

Philadelphia Flyers (1)–Montreal Canadiens (8) 4-2
Tampa Bay Lightning (2)–Columbus Blue Jackets (7) 4-1
Washington Capitals (3)–New York Islanders (6) 1-4
Boston Bruins (4)–Carolina Hurricanes (5) 4-1

Nyugat:

Vegas Golden Knights (1)–Chicago Blackhawks (8) 4-1
Colorado Avalanche (2)–Arizona Coyotes (7) 4-1
Dallas Stars (3)–Calgary Flames (6) 4-2
St. Louis Blues (4)–Vancouver Canucks (5) 2-4

A playoff-kvalifikáció végeredménye:

Nyugat:

Edmonton (5.)–Chicago (12.) 1-3
Nashville (6.)–Arizona (11.) 1-3
Vancouver (7.)–Minnesota (10.) 3-1
Calgary (8.)–Winnipeg (9.) 3-1

Kelet:

Pittsburgh (5.)–Montreal (12.) 1-3
Carolina (6.)–NY Rangers (11.) 3-0
NY Islanders (7.)–Florida (10.) 3-1
Toronto (8.)–Columbus (9.) 2-3

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 27., kedd
EL 18:00 DABUTE 5-4 HVÉGE
EL 18:00 MACFTC 5-6 HVÉGE
október 29., csütörtök
KHL 17:30 SZPCSZ 
    • SPORT 2
október 30., péntek
EL 18:00 UTEMAC 2-1VÉGE
EL 18:30 FTCDAB 5-4VÉGE
ICEHL 19:15 AVSBRC TÖRÖLVE
    • DIGI SPORT 2
november 1., vasárnap
EXL 17:00 MISDUM 
ICEHL 17:30 LNZAVS TÖRÖLVE
EL 18:00 MACTIT 
EL 18:30 DEBUTE 
november 5., csütörtök
NŐI 16:30 HUNAUT 
VÁL 20:00 HUNPOL 
november 6., péntek
NŐI 16:30 HUNAUT 
november 7., szombat
VÁL 14:10 HUNPOL 
Partnerünk
Archívum