Házi rangadóval indul a magyar csapatok szezonja

   

Az EWHL Supercup e hét végére tervezett “magyaros” meccsei elmaradnak. A KMH Budapest és a MAC Budapest is átalakult kerettel várja az új idényt.

Elmarad az EWHL Supercup ingolstadti tornája, amelyen a MAC Budapest is részt vett volna. Az ok: a német hatóságok Budapestet és Bécset is kockázatos területnek minősítették a koronavírus-járvány miatt, és a szabályok szerint az innen érkező csapatokkal nem találkozhatnak a német együttesek. A tornát ? amelyen a MAC és a házigazda Ingolstadt mellett a Vienna Sabres játszott volna ? a tervek szerint november végén vagy december elején pótolják.

Az EWHL Supercup új szezonján már többször kellett alakítani a járvány miatt. A sorozat kibővült, a lebonyolítás is átalakult: az alapszakasz helyett négyes csoportokra osztották a 12-esre tervezett mezőnyt, ahonnan a minitornák győztesei mellett a legjobb második jut be a final fourba. A tavalyi kilenc csapathoz ? a MAC és a KMH mellett az osztrák Vienna Sabres és Salzburg Eagles, a német Planegg, Ingolstadt és Memmingen, a szlovák SKP Bratislava és a kazah Ajszulu Almati versenyzett itt 2019/20-ban ? csatlakozott a svájci Zürich Lions és Neuchatel, és indult volna a lengyel Silesia Brackens is, ám utóbbi nem sokkal a rajt előtt visszalépett, ezáltal éppen a MAC csoportja lett csonka. A tervezett tornákat azonban egyik csoportban sem tudják megrendezni, így nem egy helyszínen és nem is egy hétvégén találkoznak az együttesek. Így például a Planegg már 3-2-re legyőzte a Neuchatelt, de a csoportküzdelmek egészen október 4-ig tartanak, a KMH négyesében pedig októberben és novemberben is lesznek meccsek az Almati, a Zürich és a Memminghen ellen.

Mindezek nyomán a két magyar élcsapat első tétmeccse éppen egymás ellen lesz, szeptember 26-án 13:20-kor a Tüskecsarnokban ? de nem a Supercup, hanem az EWHL keretein belül. Abban a sorozatban hat ország kilenc csapata vesz részt: a mieink mellett ott lesz a Vienna Sabres, a Salzburg Eagles, a Lakers Kärnten, az Ajszulu Almati, a Bolzano Eagles, a Silesia és az SKP Bratislava. Lehettek volna tízen is a klubok, ám a Poprad már visszalépett. A kiírás nem változott: oda-visszavágós alapszakasz február közepéig, majd négyes döntő.

A KMH Budapest a címvédő mindkét nemzetközi sorozatban, valamint a magyar bajnokságban is, de a kerete a nyáron jelentősen átalakult. A válogatott csatár, Jókai Szilágyi Kinga Bécsben, a Sabresnél játszik, míg Averi Nooren Kanadában folytatja egyetemi tanulmányait. Az észak-amerikai női ligában szereplő Toronto Sixhez igazolt Sarah Steele. A szintén válogatott kapus, Stephanie Nehring most a civil életre fókuszál, míg Valerie Lamenta és Kaitlin Lowy befejezte a hokit. Az érkezők között van Tóth Enikő, aki egy év után tér vissza. Az EWHL-keretben kap lehetőséget a tehetséges kapus, Tóth Zsófia, akinek vetélytársa a poszton a kanadai ? az előző idényben az Ajszuluban szereplő ? Maude Levesque-Ryan lesz. A csatár Natasza Tarnowski először játszik Európában, ő a legutóbbi idényben a bostoni egyetem kapitánya volt. Bejelentette a csapat az amerikai Reagan Rust érkezését is, de ő egyelőre nem áll Mika Väärälä vezetőedző rendelkezésére.

?Még igazolni szeretnénk néhány külföldi játékost, emellett felhoztunk több fiatalt a DEBL-csapatból. Minden sorunk új összeállításban játszik, így még vár ránk munka? ? mondta a finn szakember. A koronavírus a KMH felkészülését is befolyásolta, egyelőre nem lehet látni, hol tart a csapat. ?Nem vagyok elégedett. Le kellett mondanunk a nemzetközi felkészülési meccseinket, és a zürichi Supercup-torna is elmarad. Köszönettel tartozunk a fiú U16-os csapatnak, amellyel többször játszottunk, és egyszer a DEBL-csapattal is megmérkőztünk. De legalább senki sem kapta el a vírust a keretből.? Mika Väärälä arról is beszélt, hogy nehezebb lesz-e a csúcson maradni, mint volt oda feljutni. ?Minden szezon a nulláról indul, mindig a következő meccsre fókuszálunk. Úgy érzem, most is jó a csapatunk, és minden esélyünk megvan egy újabb eredményes szezonra.?

Az egyik legnagyobb kihívó miként tavaly, úgy ezúttal is a MAC Budapest lesz. Az előző szezonban magyar bajnoki és EWHL-ezüstérmes, a Supercupban negyedik helyezett gárda keretében is volt mozgás a nyáron. Távozott Mayer Fruzsina, Tóth Enikő és Pintér Hanna, míg visszatért Magyarországra Pártos Réka, valamint Alexandra Gowie. Mindhárom légiós helyére újat szerződtetett a klub, a hátvéd Taylor Baker, valamint a csatár Jade Mancini és Christina Rombaut is amerikai egyetemi bajnokságból érkezett, utóbbi az Odnoga Lottit is foglalkoztató Dartmouth csapatkapitánya volt. Egyelőre Kreisz Emma is a csapattal készül, miután nem tudott elutazni Kanadába.

?Szerencsére mindenki egészséges. Az újak is beilleszkedtek, összeálltak a sorok, kialakult, hogy ki kivel illik össze a legjobban. Sajnos kevés a hátvédünk, ha valaki kidől, akkor nehéz lesz pótolni, de remélem, elkerülnek minket a sérülések. Az idei légiósok sokat tudnak segíteni nekünk. Mindenkinek megvan a helye és a szerepe, az, hogy mit tud hozzátenni a csapat teljesítményéhez? ? mondta Kis András, a MAC Budapest új vezetőedzője. A terv az, hogy a fiatalabb, DEBL-be nevezett játékosok is kapnak bizonyítási lehetőséget a szezon során, először csak edzésen, aztán ha megállják a helyüket, meccsen is.

A MAC is fiúcsapatok ellen játszott a szezon előtt. ?Elégedett vagyok a felkészüléssel, az edzőtábor és a három edzőmeccs is jól sikerült. Mindhármon kikaptunk, de jó tempójú meccseket játszottunk. Sajnos akadtak hibák, de mindegyik találkozóból lehet tanulni, fejlődtünk is. A helyzetek kidolgozásával nem volt gond, a kihasználással igen, és a szerencse sem állt mellénk. Abban bízom, hogy a kidolgozott helyzetek a folytatásban már bemennek.? Az együttes céljairól is kérdeztük Kis Andrást. ?Az egész szezont tekintve a folyamatos fejlődés a cél, nincs eredménykényszer, de azzal elégedett lennék, ha mindkét nemzetközi sorozatban ott lennénk a legjobb négy között, ahol már bármi megtörténhet. Emellett fontos, hogy minél többen kapjanak lehetőséget az A csoportos vb-re készülő válogatottban is.?

kmhmac-ewhl

fotó: Somogyi Viktor

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum