Kitört Linzben a jégkorongháború

 

Óriási a balhé a koronavírus-járvány árnyékában, két linzi egyesület is bejelentkezett az EBEL következő szezonjára.

Az EBEL hivatalos nevezési határideje előtt egy nappal teljes lett a káosz a linzi jégkorong körül. A bajok akkor váltak a nyilvánosság számára is láthatóvá, amikor a klub korábbi négyfős menedzsmentjén belül kenyértörésre került a sor. Peter Freunschlag klubelnök ? emellett a pénzügyekért felelős elnökségi tag ? március 16-án egy felfokozott hangulató elnökségi ülésen egymaga lenyomta három másik társát, Karl Eggert, Peter Zaunert és Peter Matauscht. A konfliktus ekkor arról szólt, hogy a négyeknek más elképzeléseik voltak a szakmai vezetésről. Freunschlag ki akarta rúgni Christian Perthaler sportigazgatót, hogy egy másik korábbi linzi játékost, Gregor Baumgartnert bízzon meg a feladattal, a többiek viszont ragaszkodtak előbbihez.

Freunschlag ezt követően valóságos ámokfutásba kezdett. Bejelentette, illetve ügyvédei által korábbi vezetőtársainak küldött levelében meg is erősítette: értelmezése szerint Eggerék az ülésen lemondtak, így egy személyben vezeti tovább a klubot. A hármak ekkor jelezték, hogy lemondásukat a vita hevében helyezték kilátásba, de a belső szabályzatok által elismert hivatalos módon nem jelentették be, tehát úgy tekintik, hogy továbbra is pozíciójukban vannak. Freunschlag viszont innentől kezdve mindenről egyedül döntött. Hogy jobb helyzetbe kerüljön, nyílt levélben jelentette be: gyökeres változtatásokat akar a klub életében. A “Black Wings Neu” projekt a klub átláthatóbb, demokratikusabb döntéshozatalon alapuló működését, illetve természetesen a korábbi sikerek folytatását ígérte szerinte.

Mindez állásfoglalásra késztette a klub szponzorait is, akik egyre-másra jelezték, hogy nem kívánják támogatni a Freunschlag-féle forgatókönyvet. Az egyik legnagyobb ütést Linz városa vitte be a harcban, amely közölte: a Black Wings Linz a továbbiakban nem használhatja a város tulajdonában álló jégcsarnokot. A napokban csatlakozott az eddigi névadó szponzor, a Liwest is, bejelentvén, a klub nem használhatja a céghez is köthető Black Wings nevet és a logót sem.

Ezenközben a március 16. óta eltelt egy hónapban a lemondott három elnökségi tag sem tétlenkedett, a háttérben komoly aknamunka folyt. A korábbi támogatók jelentős része, a politikai élet képviselői, a jogászok és nem utolsósorban a csapat három szurkolói klubja is összezárt mögöttük. A csapat 14 nagy szponzora közül hatan átálltak Eggerék oldalára, és kinyilvánították, hogy egy új egyesületet támogatnának, amihez egyúttal kötelezvényeket is adtak. Ezek a források tehát a Freunschlag?Baumgartner párostól már átvándoroltak a lázadókhoz. Ennek eredményként húsvét hétfőn megalakult az Eishockey-Verein Linz, amely be is adta jelentkezését az EBEL következő idényére. Így a nevezési határidő mai zárásakor 13 jelentkezés van a liga vezetőinek asztalán ? közülük kettő linzi ?, akik természetesen nem boldogok ettől a helyzettől.

Kedd este az EBEL közleményben hívta fel az érintetteket a helyzet tisztázására. “A liga tudomására jutott, hogy megalakult egy új klub, az Eishockey-Verein Linz ? fogalmaz a közlemény. ? A Puttinger és Vogel ügyvédi irodától kapott levél szerint az új klub a liga alapszabályára hivatkozva kérte felvételét, és benyújtotta a szükséges iratokat. A liga mindezek mellett megkapta a Linz AG közleményét, amely szerint a jelenlegi megállapodás a linzi jégcsarnok használatára a Linz AG és a Black Wings Linz között április 30-ával érvényét veszti. Emiatt a Black Wings Linzet felkértük, hogy tisztázza a létesítménnyel kapcsolatos helyzetet.”

“Számunkra Linz városa nagyon fontos helyszín ? idézi a közlemény Karl Safron ligaelnököt. ? Bízunk mindkét tábor józan belátásában, és reméljük, hogy megoldás születhet. A feleknek megadjuk a lehetőséget arra, hogy kifejthessék álláspontjukat.”

“Soha nem kellett még szembesülnünk hasonló esettel a liga alapítása óta ? tette hozzá ehhez Christian Feichtinger ligaigazgató. ?Természetesen mindkét klubbal vannak és lesznek is tárgyalások a helyzet tisztázására, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Alapvetően ezt a helyzetet a linzi jégkorongcsaládon belül kell megoldani.”

“A további szükséges lépéseket és azok időpontját az alapszabály és az egyéb szabályzatok alapján a liga elnöksége határozza meg. Az összes szükséges információ beszerzését követően az elnökség jelentést készít a közgyűlés számára, majd amennyiben nem lesz a két fél számára elfogadható megoldási javaslat, a ligatagok döntenek a hogyan továbbról” ? zárul a nyilatkozat.

Mint az köztudomású, a Black Wings Linz az EBEL meghatározó csapata és a playoff állandó résztvevője, amely utolsó bajnoki címét 2012-ben szerezte.

avslinz

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum