Keresztes: Mindenképpen szeretnék kint maradni

 

A 17 évesen az NCDC-be került magyar csatár pont/meccses teljesítményt nyújtott, ami izgalmas folytatást vetíthet előre.

Keresztes Levente a MAC utánpótlásában nevelkedett, 3 éven keresztül erősítette az ifjúsági csapatot, már 16 évesen feljátszott a juniorbajnokságba. A 2017/18-as szezonban az osztrák bázisú EBJL gólkirálya, egy évvel később a liga legponterősebb játékosa lett. Tavaly nyáron, 17 évesen döntött a tengerentúl mellett: ?Szerettem volna külföldön folytatni a pályafutásomat, de nem volt semmi konkrét elképzelésem. A játékosügynököm több európai és amerikai csapattal is kapcsolatba lépett, végül az NCDC-ben szereplő Twin City Thunder draftolt engem, augusztus közepén már ki is jöttem hozzájuk.?

Az NCDC az NAHL-hoz hasonlóan Tier II-es bajnokság, bár utóbbit a gyakorlatban magasabban jegyzik, a kettő fölött viszont csak a USHL van az Egyesült Államokban. ?Sokkal magasabb szintű liga, mint a magyar junior, nem emelkedik ki úgy 2-3 csapat. Meg tudtuk verni a ligaelsőt, de kikaptunk az utolsótól, a csapatok közel egy szinten vannak. Minden találkozó ki-ki mérkőzés, folyamatosan felkészültnek kell lenni a siker érdekében.?

A csatárnak remek idénye volt, 42 meccsen ugyanennyi pontot szerzett: ?Rögtön szezon elején megkaptam a lehetőséget, az első sorba kerültem. Jól indult az idény, első 5 meccsen 6 pontot szereztem, és a csapatnak is jöttek az eredmények. Aztán mind a Thunder, mind én kicsit hullámvölgybe kerültünk, nem jöttek a pontok. Hátrébb kerültem a rangsorban, kevesebb jégidőt kaptam. Miután visszajöttem a decemberi U20-as világbajnokságot követően, újból visszakerültem az első sorba, és végig ott is maradtam. Az idei naptári évben 23 meccsen 30 pontot szereztem, és meglett az első mesterhármasom is.?

Pont/meccs átlagot hozott Keresztes, 12 gólja mellett 30-szor szolgálta ki társait: ?Playmaker játékosnak tartom magam, inkább az vagyok, aki passzol. Jobban szeretek gólpasszt adni, mint befejezni az akciót. Aki ismeri a játékomat, az tudja, hogy mindig is ilyen voltam. Nem meglepő a pontok ilyen aránya, nálam ez a bevált. Az utolsó pár hétben kerültem a legjobb formámba, rengeteg jégidővel. A Rockets HC ellen nagyon kijött a lépés, tripláztam, amit kapura lőttem, abból gól lett.?

A Twin City nagyot ment az utolsó héten, 4 meccsből 10 pontot gyűjtött, az utolsó fordulóban a Northern Cyclones elleni hosszabbításos vereségen múlt, hogy nem került be a rájátszásba. Bár a Twin City és a New Hampshire azonos pontmennyiséggel végzett a bajnokság 8. helyén, utóbbi jobb egymás elleni eredményének köszönhetően örülhetett. ?Az utolsó meccsünkön tisztában voltunk vele, hogy legalább két pontot kell szereznünk a rájátszás eléréséhez. Az ellenfél 3-1-re is vezetett az utolsó harmadban, de egyenlíteni tudtunk, a mi sorunk lőtte a harmadik gólt. A hosszabbításban megvolt a helyzetünk a meccs lezárásra, de nem jött ki a lépés. Ez a különbség a magyar bajnoksághoz képest, hogy itt minden végkimenetel egy pici dolgon múlik.?

Az NCDC-ben minden hétvégén 2 mérkőzés vár a csapatokra, az évi 4-5 showcase-en 3-3 meccset játszanak: ?A hétvégi mérkőzések után a hétfő mindig pihenőnap volt. 1,5 órás jeges edzéseink voltak, emellett sokat edzettünk szárazon. Meccsek előtt a speciális játékokat gyakoroltuk, illetve videón elemeztük az ellenfél játékát.?

Keresztes saját elgondolása szerint a gyorsaságban és a robbanékonyságban fejlődött a legtöbbet az idei szezon során: ?Nehéz lenne egy dolgot választani, de talán ezeket mondanám. Fizikálisan is előrébb léptem, nagyobb arányban nyerem meg az egy-egyeket, de kompletten fejlődtem például a védekezésben is.?

A csatár ott volt decemberben a juniorválogatottal a kijevi divízió 1/B-s világbajnokságon, 5 meccsen szerzett 9 pontjával a vb-győztes magyar csapat második legponterősebb játékosaként: ?A legfiatalabb voltam a keretben, így óriási megtiszteltetés számomra, hogy beválogattak. Az már csak hab volt a tortán, hogy meg is nyertük a tornát. Ez volt életem egyik legnagyobb élménye, főleg ilyen meccsekkel, amiket ott vívtunk. Nehezen fogtuk fel, hogy mi is történik velünk. A hideg kirázza az embert, ha rágondol. Senki sem mondta ki, hogy a feljutás miatt utazunk, nem volt rajtunk nyomás, de mégis mindenki tudta magában, hogy mi a cél. A francia meccs utolsó perceit senkinek sem kívánom.?

A divízió 1/B csoportos ifjúsági világbajnokságon is ott lehetett volna Keresztes, ám azt elhalasztották a koronavírus-járvány miatt, így véget ért a szezonja. ?Ami a jövőt illeti, vannak megkereséseim itthonról és a tengerentúlról is. Kapcsolatban állok USHL-es, NAHL-es és NCAA-s csapatokkal is. Mindenképpen szeretnék kint maradni, de csak a közeljövőben dől el, hogy hol folytatom.?

Val USNIK (SLO), Levente KERESZTES (HUN)

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum