Kezdődhet a budapesti presztízscsata

   

28 év után először játszik magyar bajnoki döntőt az FTC-Telekom és az UTE.

Ahogyan a Székelyföldön, úgy az anyaországban is álomelődöntőre kerül sor az Erste Ligában, a különbség talán annyi, hogy a zöld-fehérek és a lila-fehérek szurkolói kevésbé barátságosak egymással, mint a csíkiak és a gyergyóiak. Ezzel együtt reméljük, hogy a két tradicionális nagycsapat küzdelme nemcsak a jégen, hanem a lelátókon is sportszerű keretek között zajlik majd, és senki sem fogja – idejét múlt, jégkoronghoz a legkevésbé sem illő módon – háborúnak tekinteni és titulálni a sorozatot. Akkor sem, ha a tét hatalmas, minthogy nem csupán az dől el a széria végére, hogy ki jut be a liga döntőjébe, hanem az is, hogy ki lesz idén a magyar bajnok.

A címvédő FTC-Telekom egy jó alapszakasz és egy még jobb középszakasz után a Fehérvári Titánokkal küzdött a negyeddöntőben, és a vártnál mindenképpen nehezebben jutott tovább 4-2-es meccsaránnyal. A Volán-farm fiataljai ugyanakkor – miként Tóth Adrián blogunknak elmondta – egyszersmind fel is pörgették a zöldeket, akiknek majdhogynem lendületből kell beleállniuk a folytatásba. Az UTE-nak könnyebb dolga volt. Azok után, hogy az alapszakasz nagyon rosszul sikerült a lilák számára, a középszakaszban már jobban mentek – még ha a Gyergyóval például nem is bírtak egyszer sem –, a negyeddöntőben pedig ellenállhatatlan fizikai hokit és célratörő támadójátékot mutatva lazán kisöpörték a középszakasz-második Dunaújvárosi Acélbikákat. Ehhez nemcsak elöl, hátul is osztályon felülinek kellett lenniük, nem véletlenül választották a negyeddöntők legjobbjává a kapus Duschek Dávidot.

Érdekes módon az FTC-Telekom elsőre a nyolcadikkal, másodjára a hetedikkel veheti fel a harcot, ám az elődöntő végképp nem lesz egyszerű menet a számára. Az előző kör előtt joggal vélhettük, hogy Fodor Szabolcs együttese az esélyes a Titánokkal szemben, most azonban ilyet már nem mernénk állítani. Akkor sem, ha a két csapat szezon közbeni mérkőzései közül az első ötöt a Fradi nyerte – hármat az alapszakaszban, kettőt a kupában –, és csak hatodjára sikerült kicsikarniuk egy diadalt a liláknak. A rájátszás azonban – közhely, de igaz – teljesen új történet, ahol semmi más nem számít, csak a felkészültség és az aktuális forma.

Az első két mérkőzésre Pesterzsébeten kerül sor, a vasárnapira a jegyek nagy része elfogyott, a helyszínen 100 belépőt értékesítenek a hazai szektorba.

ftcute-191028

fotó: FTC-Telekom

FTC-Telekom–UTE 6-3

   

Az újpestiek hiába egyenlítettek kétgólos hátrányból, a címvédő sikerével indult az elődöntő.

Az FTC-Telekom a negyeddöntő utolsó mérkőzéséhez hasonlóan nélkülözte első számú kapusát, Arany Gergelyt, a fordított alapállású Nagy Kristóf kapott lehetőséget, míg az UTE-nál Duschek védett. Az első pár cserében az újpestiek kezdtek jobban, ellenben a hazaiak szerezték meg a vezetést: a 2. perc végén Pavuk korongot szerzett az ellenfél harmadában, középre centerezett, ahol Kulmala értékesítette a ziccert. Egy perccel később Nagy kapuja előtt elszabadultak az indulatok, Pulli és DiDiomete pihentetett 2 percig. A 4 a 4 elleni játék nem hozott érdemi eseményt. A 7. percben Kovács Attila ült ki a büntetőpadra, az FTC-Telekom a fór első felében tudott érdemi akciókat kialakítani. A harmad közepén Tóth Gergő járt közel ahhoz, hogy góllal büntessen az újpesti védelmi hibát. Nem sokra rá Reed büntetése nyomán került emberelőnybe a Ferencváros. A kiegészülés után fél percig játszottak teljes létszámban a felek, ugyanis Pance ült ki gáncsolásért. A zöld-fehérek jól járatták a korongot, végül a korong Karmeniemi elé került, aki közelről kétgólosra növelte csapata előnyét. Az első ferencvárosi kiállítás a játékrész végén jött el, a csapatkapitány Nagy Gergő távozott. Az UTE élt a lehetőséggel: egy Nagy-védést követően Reed lövésével szemben tehetetlen volt a vert helyzetben lévő kapus.

A második húsz percet az FTC-Telekom kezdte jobban, viszont Tóth Gergő büntetése megtörte a lendületét. A mérkőzés felénél Pulli kilőtte a korongot a pályáról, az ezzel járó emberelőnyt pedig Rafaj közelről bekotort góljával kihasználta az UTE, amivel egyenlített. Ezt követően még pörgősebb játék zajlott a jégen, de egyik csapat sem tudta megszerezni a vezetést.

A harmadik felvonásban onnan folytatták a csapatok, ahol abbahagyták. A harmad közepén az újpestiek kivédekezték Rafaj büntetését, ám nem sokkal később Roczanov újra vezetéshez juttatta a hazaiakat. Nem sokra rá Tóth Adrián egy jó passzt követően beverte a negyedik FTC-gólt, aztán kettő az egy ellen megugrott Nagy Gergővel, utóbbi fejezte be sikerrel az akciót. Sikorcin visszahozta az UTE reményeit, miután nagy gólt lőtt egy újpesti támadás végén. A végjátékban egy üres kapus góllal kialakult a 6-3-as végeredmény, valamint újabb tömegjelenet zajlott le Nagy kapujánál.

Az FTC-Telekom győzelemmel indította a magyar bajnoki címért is zajló csatát, hétfőn újra összecsap a két fél Pesterzsébeten.

uteftc

fotó: UTE

Az egész meccsen kerestük a játék ritmusát

   

Virág Csaba, az UTE edzője és Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője kommentálta a két csapat első találkozóját.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 650 néző. Játékvezetők: Pálkövi, Pálkövi, Pálkövi, Váczi.
Nagy K.: 89,3% (Maros)
K
Duschek: 90,9% (Márkus)
Karmeniemi, Sarcia, Juusela, Nagy G., Tóth A.
1
Henderson, Varga, Benk, Pance, Sikorcin
Boros, Pulli, Switzer, Kulmala, Pavuk
2
Rusk, Saukko, DiDiomete, Reed, Ainsworth
Tóth Gergely, Rantanen, Hajós, Németh, Tóth Richárd
3
Kovács A., Nagy N., Godó, Rafaj, Vincze
Jászai, Tóth Renátó, Farkas L. S., Roczanov, Tóth Gergő
4
Horváth Á., Odnoga, Kovács S.
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Baróti Zsolt, Virág Csaba
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:52 FTC Kulmala Pavuk
2-0 14:35 FTC PP Karmeniemi Pavuk Sarcia
2-1 17:48 UTE PP Reed DiDiomete Ainsworth
2-2 31:18 UTE PP Rafaj DiDiomete Reed
3-2 49:19 FTC Roczanov Karmeniemi
4-2 51:07 FTC Tóth A. Nagy G.
5-2 53:26 FTC Nagy G. Tóth A.
5-3 53:37 UTE Sikorcin
6-3 59:03 FTC EN Kulmala
55 Kapura lövések száma 28
14 Kiállításpercek 52

Az első FTC–UTE ligaelődöntő összefoglalója

   

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum