Feljutott az A csoportba a magyar bandyválogatott

 

A B csoportos világbajnokság irkutszki döntőjében Ukrajnát győzték le három góllal a magyar jéglabdások.

Pénteken került sor a helyosztókra a 40. bandy-világbajnokság B csoportjában. A döntőt a magyar és az ukrán válogatott játszotta. A két együttes a csoportkörben már találkozott, akkor 2-0-s magyar győzelem született. A –6 fokos időben több mint 2300 néző gyűlt össze a Trud stadion lelátóin. Magyar szempontból jól kezdődött a meccs, a 3. perc legelején az ukránok máris elvesztettek egy embert. Szkalickij feledkezett meg magáról, ütőjével szándékosan megütötte ellenfelét, és máris mehetett melegedni, az ukránoknak 10 emberrel kellett végigjátszaniuk szinte a teljes meccset. Ez nem gátolta meg őket abban, hogy magukhoz ragadják a kezdeményezést. Mindkét csapat a védekezésre összpontosított, látható volt, hogy egyik sem szeretne hátrányba kerülni. Az első hibát az ukránok követték el. A 13. percben egy tízperces kiállításuk alatt – tehát kettős emberhátrányban – képtelenek voltak megállítani az előretörő Linus Schellint, aki góllal büntetett.

Mezőnyjátékkal teltek a következő percek, a magyar csapat előnye tudatában igyekezett megbecsülni a labdát és keveset hibázni. A félidő második felében azonban az ukránok egyre több zavart tudtak okozni, amelynek eladott labdák, ukrán szögletek lettek az eredményei. Egy ilyen szituációból tudott visszatámadni ellenfelünk a 40. percben, amikor Markovcsenko tört be az alapvonalnál a kapu előterébe, hogy néhány méterről a tehetetlen Berglönn mellett a hálóba találjon. Nem volt érdemtelen az egyenlítés, és ez az 1-1 lett a félidő eredménye is.

Két nagy lehetőséggel kezdődött a második játékrész. Előbb magyar szöglet okozott zavart az ukránok kapujánál, majd a túloldalon Alekszandrov lövését védte bravúrral Berglönn, a kapu felé perdülő labdát a magyar védők kivágták ki a gólvonal közeléből. Ezt követően a csapatunk átevette a kezdeményezést, a támadásaink egyre erőteljesebbek lettek, az ukránok beszorultak. A 62. percben góllá érett a magyar fölény, Horváth Dávid csapott le egy labdára, és a kapuba vágta azt. A 74. percben Schellin passznak szánt labdája változtatott irányt egy ukrán játékoson, ez is a kapuba került, röviddel később egy magyar szögletet értékesített Pacsay. A meccsnek gyakorlatilag vége is lett ezzel, az ukránok mindent egy lapra feltéve támadni kezdtek, de egy 86. perces érvénytelen találatot leszámítva nem sikerült a kapunkba találniuk. 4-1-es győzelem született, ezzel a magyar csapat megnyerte a B csoportos világbajnokságot, és feljutott az A-csoportba. Ez a bravúr most először sikerült a mieinknek. Bár 2018-ban már játszhattunk az elitben, akkor nem saját erőből sikerült a feljutás, az előző évi győztes, de a tornától távol maradó Kanada helyén indulhattunk.

A további helyosztókon Svájc másodszor győzött Szomália ellen, ezúttal 4-1-re, és ezzel kilencedik lett, Japán Csehország 3-1 arányú legyőzésével a hetedik, Hollandia hosszabbításban 5-4-re nyert Lettország ellen, ezzel az ötödik helyen végzett, míg a bronzérmet Szovákia szerezte meg, amely meglepetésre 3-2-re legyőzte Mongóliát.

hunbandy

fotó: Tatyjana Glik

A magyar válogatott kerete:

kapus:
Filip Berglönn (1994, Hammarby Bandy)

hátvédek:
Linus Schellin (1982, KMH)
Kocsány Balázs (1999, Óbuda)
Muzsik Norbert (1994, Szeged)
Kordisz András (1982, MAC)

középpályások:
Dömötör Bence Márk (2002, UTE)
André Berglönn (1994, Djurgarden Bandy)
Spuriga Dániel (2001, Vasas)
Nagy Dusán (2001, Vasas)
Even Lübeck (1997, Övrevoll Hosle)
Dennis Pacsay (1999, Finnspangs AIK)
Ludvig von Polgár (1993, IFK Uppsala)

csatárok:
Horváth Dávid (1992, KMH)
Frajka Botond (1994, KMH)
Gáspár Balázs (2002, UTE)
Bata Dániel (1994, KMH)

szövetségi kapitány: Marosi Krisztián

A magyar válogatott programja a bandy-világbajnokságon:

március 1., vasárnap:
02:00 Hollandia–Magyarország 2-3
08:00 Magyarország–Svájc 7-0

március 2., hétfő:
08:00 Magyarország–Csehország 5-1

március 3., kedd:
04:00 Magyarország–Ukrajna 2-0

március 4., szerda:
03:00 Magyarország–Japán 4-1 (negyeddöntő)

március 5., csütörtök:
05:00 Magyarország–Szlovákia 5-0 (elődöntő)

március 6., péntek:
07:00 Magyarország–Ukrajna 4-1 (döntő)

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk