Új csarnokot kaphat a Calgary Flames

 

A beruházás költségei elérik az 550 millió kanadai dollárt, ami 119 milliárd forintnak felel meg.

A Calgary Flames otthonául szolgáló Scotiabank Saddledome 1983-ban épült, ezzel a harmadik legöregebb létesítmény az NHL-ben. A Flames tulajdonosi köre évek óta új csarnokba költöztette volna a klubot, ezt viszont nem tudta megtenni a város segítsége nélkül. Az évtized közepén meg is kezdődtek a tárgyalások a lehetőségekről Calgary vezetősége és a csapat tulajdonosi körét képviselő Ken King között, de mivel Calgary városa is pénzszűkében volt, így 2017-ben a felek megszakították őket. Közel egy év telt el, mire a tárgyalópartnerek ismét asztalhoz ültek, majd hosszú, 14 hónapos egyeztetéssorozat után kézfogással értek véget a megbeszélések.

Ennek értelmében a város jégkorongcsapata új arénát kép, amelynek 550 millió dolláros költségét fele-fele arányban fedezi a két fél, ám a csarnok tulajdonosa 100%-ban a város lesz. A létesítmény a kanadai futball-ligában szereplő Calgary Stampeders otthona, a McMahon Stadium mellett épülne oly módon, hogy a parkolóból leválasztanának egy nagyobb részt. Mivel a Flames és a Stampeders tulajdonosi köre ugyanúgy a CSEC (Calgary Sports and Entertainment Corporation), nem kell a telekért fizetni. A CSEC vállalta, hogy 35 éven át fizeti a létesítmény üzemeltetésével, karbantartásával és felújításával kapcsolatos összes költséget, cserébe az összes bevétel az övé, a város az eladott jegyekből részesedik, az előzetes számítások szerint 35 év alatt mintegy 155 millió dollár értékben. A tulajdonosok szintén kötelezettséget vállaltak arra, hogy 75 millió dollárt invesztálnak a helyi közösségi sportszervezetekbe. A beruházás tehát valamilyen formában 35 év alatt nagyjából megtérül, erre azonban még a városi képviselőtestületnek is rá kell bólintania. Ez nem ígérkezik merő formalitásnak, hiszen Calgary továbbra sem dúskál az anyagi javakban, épp a napokban tárgyalnak egy 60 millió dolláros megszorító csomagot a városi költségvetésben, ennek fényében pedig nem biztos, hogy egy 35 éves sportberuházás a legjobb ötlet, amivel el lehet nyerni a közvélemény kegyét.

De ha a képviselők is rábólintanak a beruházásra, akkor a mintegy 19 ezer férőhelyes csarnok építése 2021-ben kezdődne, a Flames így 2024-ben játszhatná első hazai mérkőzését az új helyszínen. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Saddledome állapota miatt évek óta felmerül, hogy a Flamesnek el kell hagynia Calgaryt.

calgary new arena concept

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum