Johan Garpenlöv a svéd válogatott új vezetőedzője

 

Rikard Grönborg a svájci élvonalba távozott, helyére eddigi másodedzője kerül. Johan Garpenlöv nem ismeretlen blogunk olvasói előtt sem.

Rikard Grönborg azon kevés európai edzők egyike, akiket a szakma alkalmasnak tart az NHL-es karrierre. Természetesen őt magát is érdekelné egy ilyen feladat, így három év után a válogatottról a klubhokira váltott. Ugyan az álommeló nem jött össze, de ami késik, nem múlik, addig Zürichben vállalt vezetőedzői szerepet. Komoly örökséget hagy maga mögött a kiváló szakember, hiszen a svéd válogatott mellett eltöltött három év alatt kétszer világbajnok lett. Idén viszont csak az ötödik helyet szerezték meg, miután már a negyeddöntőben kikaptak a később a vb-t megnyerő finnektől.

Grönborg helyére a csapat élén az eddigi másodedző, Johan Garpenlöv kerül, aki játékosként háromszor játszott vb-döntőt, melyek közül kettőt meg is nyert. Emellett háromszoros svéd bajnok, és több mint 600 meccsen szerepelt az NHL-ben. Szakvezetői karrierje nem ennyire folyamatos: 2002-től három szezonon át volt a Djurgarden másodedzője, majd jött három év szünet, ami után két évig a Dallas Stars scoutja, majd két szezonon keresztül a svéd felnőtt válogatott menedzsere volt. Ezután egy négyéves szünet után Grönborg hívta maga mellé. A szakemberrel blogunknak is volt alkalma beszélgetni, például a 2017-es világbajnoki felkészülési meccs után, amit a svédek nyertek 4-0-ra. Tanulságos időről időre újraolvasni a magvas gondolatokat.

Az új szakvezető máris megnevezte két segítőjét, Marcus Ragnarsson és Markus Akerblom személyében, akik mindketten játékosként és edzőként is jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk