Nem mindenki látja szívesen a Vienna Capitals II-t

 

Az olaszok szerint nem arról volt szó, hogy az Alpesi az EBEL farmligája lesz. A nézeteltéréseket feloldandó a héten egyeztetnek.

Két farmcsapattal bővülne az idén az osztrák?olasz?szlovén Alpesi Liga mezőnye. Mint azt korábban megírtuk, a Vienna Capitals második csapata a magyar bázisú Erste Ligát elhagyva csatlakozna a bajnoksághoz. Ugyanoda adta be jelentkezését az EBEL-es Linz farmja is, amely eddig az osztrák harmadvonalban volt érdekelt. Mindezt azonban olasz és szlovén részről nem fogadták felhőtlen örömmel. Nem is csoda: az élmezőnyben minden évben hemzsegnek az olaszok és a szlovének. Bár a címvédő Olimpija Ljubljana indulása a legfrissebb hírek szerint ? az EBEL-lel folytatott tárgyalások eredményétől függően ? kérdéses, a Linz II és a Vienna II érkezésével így is 18 vagy 19 csapatos lehetne a bajnokság. Ha a Merano indulása is megvalósulna, amiről szintén szó van, akkor 20-as lehetne a létszám.

A gigantikus mezőnyben óriásiak a különbségek. A bent levő olasz indulók között van a Kontinentális Kupában rendszeresen jól szereplő, sok válogatott játékost adó Asiago és Ritten, illetve a szintén erős Olimpija és Jesenice. A másik oldalról a Milano és a Fassa tavaly is gyenge volt, idén sem számítanak tőlük jobbra, és vékony lehet a jelentkezéssel kacérkodó Merano is. De rajtuk kívül van már két farmcsapat: a Salzburg II és a KAC II. Közülük a Salzburg legalább az alapszakasz bronzérmese lett, majd a negyeddöntőben 7 meccses párharcban vérzett el a Lustenauval szemben, de a KAC II csak a két gyenge olaszt tudta megelőzni. A nyár egyenlege tehát lehet az is, hogy egy erős csapat megy, és jön három halvány, miközben a meccsek fele így sem ér sokat, rengeteg a nem kompetitív találkozó, amelyekért rengeteget kell utazni és nem is érdeklik a szurkolókat.

Az újabb farmcsapatok felvételének ellenzői között nem meglepő módon ott van az Asiago, amelynek sportigazgatója, Renato Tessari egy sajtónyilatkozatában így fogalmazott: “Az AHL nem az EBEL farmligájaként született. Saját jogon kell működnie, a saját útján fejlődnie, növekednie, ezért szkeptikusak vagyunk ezekkel a farmcsapatokkal szemben, és egy megbeszélés összehívását kértük.” Olaszországból más kritikus véleményeket is lehet olvasni.

Az AHL menetrendje ráadásul cseppet sincs tekintettel arra, hogy az ebben a ligában szereplő olasz és a szlovén játékosok egy jó részét a válogatottakban is figyelembe vehetik. Mindez hatással is volt a divízió 1/A-ban érdekelt szlovén válogatott idei vb-felkészülésére. Az osztrákokat ez nem érinti, ők egy polccal fentebbről, az EBEL-ből válogatnak.

Az Alpesi Ligában az osztrák klubok zömmel csak tölteléknek jók. A liga fennállása óta egyetlen osztrák döntős sem volt, a legjobb nyolcba is legfeljebb csak három csapat került be Ausztriából a liga hároméves fennállása alatt. A bajnokságot sorrendben a Ritten/Renon, az Asiago és az Olimpija tudta megnyerni. Miközben az osztrákok adják a mezőny felét, a minőséget az olaszok és a szlovének biztosítják. A menetrend viszont a ráérő osztrákokra van szabva. “Félprofi csapatokkal 40 meccses alapszakaszt játszatni nemcsak a játékosok számára kihívás, a szurkolóknak is sok ? fogalmaz a dél-tiroli Sportnews.bz. ? A Val Pusteria játékosai áprilisban 21 nap alatt 12 playoffmeccset játszottak. Ők és a Ljubljana játékosai még bőven jégkorongoztak, amikor például a svájci profik már rég pihenhettek. A liga vezetőinek ezt sürgősen észre kellene venniük, és valami jobb megoldást kitalálniuk.”

Közben a két érintett, a Linz és a Vienna farmcsapata egyaránt biztos a dolgában. A Vienna Capitals II be sem adta nevezését az Erste Ligába, tehát egyelőre nincs a csapat számára B terv. A Linz pedig “A Linz az Alpesi Ligába küldi a Steel Wingset” címmel jelentette be a legfrisebb fejleményeket. A szövegből kiderül, hogy még nem dőlt el minden, a héten az asiagói sportigazgató által említett rendkívüli ligaülésen tanácskozni fognak a két farm felvételi kérelméről is.

A linziek az említett cikkben összefoglalták mindazt, amit az AHL-indulásukkal kapcsolatban gondolnak. Úgy érzik, ők minden tekintetben a liga által megfogalmazott nyolc cél megvalósulását erősítik. Ezek a következők:

1. kiegyenlített, vonzó, erős és érdekes liga, amelyben több csapat indul
2. jövőkép nyújtása, hazai játékosok fejlesztése, akik később magasabb ligákban és a válogatottban tudnak majd játszani
3. tervezhetőség és folyamatosság, legalább 5 évre előre
4. professzionális ligaszervezet világos struktúrával és és szabályokkal a nemzeti szövetségek ernyője alattt
5. finanszírozható versenyeztetés egészséges gazdasági alapokon
6. értékesíthető ligatermék, beágyazva az EBEL termékei közé
7. vonzó a nézők és a regionális szponzorok számára
8. átfogó médiajelenlét (közösségi média, nyomtatott és elektronikus sajtó)

Mivel a cikkben a 2. és a 6. pontokat vastag betűvel szedték, ezeket nyilván kiemelt prioritásként kezelik. Az is kiderül innen, hogy az olasz csapatok kívánsága volt, hogy olyan névvel jelentkezzenek a ligába, amely hangsúlyozza annak jelentőségét. Ezt a házi feladatot a linziek megoldották, a farmcsapatnak a Steel Wings Linz nevet adták, saját logót terveztek neki, a klub színeinek a linzi hokihagyományokra utaló narancssárga-olajszürke párost választották, saját internetcímet regisztráltak, közösségi oldalt és képmegosztó oldalt hoztak létre.

A felső-ausztriai klub nem kételkedik a sikerben, ennek jele, hogy már azt is közzétették: május 27-én megkezdik a bérletek árusítását. A hardcore linzi szurkolók mindössze 29 eurós felárért juthatnak hozzá az EBEL-meccsek mellett a Steelwings reménybeli AHL-mérkőzéseinek megtekintésére is jogosító kombinált bérlethez. A csapat játékerejéről egyelőre nem sokat lehet tudni, bár vannak információk arról, hogy javában zajlik a keret kialakítása. A tervek szerint túlnyomórészt osztrák játékosok szerepelnének az Alpesi Ligában, akik közül minél többet szeretnének eljutattni az EBEL-csapatig is.

alpesiliga

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum