Az Olimpija Ljubljana vissza akar térni az EBEL-be

   

A bajnokságból dicstelenül távozott szlovén klub vezetése azon dolgozik, hogy minél hamarabb, akár már az idén visszatérhessenek.

Hosszú agónia végén hagyta el két évvel ezelőtt az EBEL-t az Olimpija Ljubljana. A szlovén csapat válsága rendszeresen adott témát blogunknak is. A felelőtlen gazdálkodás nyomán kifizetetlen játékosok, a szezon második felére rendszeresen versenyképtelen csapat és üres lelátók előtti mérkőzések jellemezték a szlovénokat. A klub hosszú éveken keresztül szórakozott a ligával és az ellenfelekkel, mígnem 2017 tavaszára sikerült meggyőzni őket, hogy ennek így nincs sok értelme, mindenki jobban jár, ha visszalépnek az EBEL-től, és egy kevésbé költséges bajnokságban szerepelve rendezik a sorokat.

A 2017/18-as idény ennek megfelelően már az Alpesi Ligában találta az Olimpiját, ahol negyeddöntőig jutottak, a szlovén bajnokságban és kupában ezüstérmet szereztek. Mindhárom párharcban az EBEL-t korábban hasonló körülmények között elhagyó Jesenice bizonyult jobbnak a zöld-fehéreknél. A 2018/19-es szezon viszont az Olimpijáé lett, amely az olasz uralmat megtörve nyert az Alpesi Ligában, és visszaszerezte a szlovén bajnoki címet és a kupát is.

A sikeres év dacára az alpesi ligás szereplés nem teszi kellőképpen vonzóvá a csapatot a fiatal tehetségek számára. Legutóbb a nur-szultani világbajnokságon is járt Miha Zajc írt alá szerződést az Innsbruckkal, nem titkoltan azért, mert a tiroliak az EBEL-ben játszanak. Ha nem akarnak több jó játékost veszíteni, akkor előre kell lépni – adták ki a vezényszót Ljubljanában. Ennek érdekében több megbeszélést is folytattak az EBEL menedzsmentjével – adja hírül a Siol portál. “Mindig is az volt a célunk, hogy ismét csatlakozhassunk az EBEL-hez, ezt akarjuk – fogalmazott erről Miha Butara, a klub elnöke. – De ha csatlakozunk, akkor meg kell legyenek a megfelelő anyagi erőforrásaink, hogy a játékoskeretet megerősíthessük és versenyképesek legyünk. Nem akarunk fejjel a falnak menni.”

Eddig öt megbeszélésen vannak túl a ljubljanaiak a liga vezetésével, és a döntés, hogy újra az osztrák bázisú nemzetközi bajnokságban indulhassanak, a legfrissebb hírek szerint legkésőbb június közepéig megszületik. Nem arról van szó, hogy majd valamikor térnének vissza, már a 2019/20-as idény is napirenden van. Annál inkább, hogy a Medvescak Zagreb kiesésével illetve azzal, hogy a Znojmo végül mégis maradt, jelen állás szerint 11 csapatos lenne a liga. Volt már példa hasonlóra, de a páratlan létszám nem mondható ideálisnak. Írtunk arról is, hogy a Feldkirch bejelentkezett az EBEL-nél, ám klub csak 2020-tól szeretne csatlakozni.

“A csapatok a Ljubljana jelentkezése kapcsán még nem kaptak semmilyen tájékoztatást a liga vezetőségétől – reagált megkeresésünkre Szélig Viktor, a Fehérvár AV19, a magyar EBEL-csapat általános igazgatója. – Ugyanakkor elképzelhető, hogy a június közepén esedéke közgyűlés témái közé ezt is felveszik. Az biztos, hogy a jelenlegi 11 csapatos liga nem ideális megoldás. Tudunk róla, hogy a menedzsment próbálkozott kiegészíteni a létszámot, és ennek érdekében többfelé is tapogatózott. Meglátjuk, milyen javaslattal állnak elő a közgyűlésen.”

olimpija

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., csütörtök
VB 16:15 CANSUI 3-2 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 RUSUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CZEGER 5-1VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
VB 20:15 FINSWE 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 15:15 RUSFIN 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANCZE 5-1VÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:45 RUSCZE 3-2 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CANFIN 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 28., kedd
NHL 02:00 BOSSTL 4-2VÉGE
május 30., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 2-3 HVÉGE
június 2., vasárnap
NHL 02:00 STLBOS 2-7VÉGE
június 4., kedd
NHL 02:00 STLBOS 4-2VÉGE
június 7., péntek
NHL 02:00 BOSSTL 1-2VÉGE
június 10., hétfő
NHL 02:00 STLBOS 1-5VÉGE
június 13., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 1-4VÉGE
Partnerünk