Kezdődhet az első Islanders?Hurricanes playoffcsata

 

A két csapat még soha nem találkozott egymással az NHL rájátszásában.

A Carolina esélytelenként verte ki a bajnokot. Az Islanders nem volt esélytelen a Pittsburgh ellen ? de arra senki sem számított, hogy söpréssel takarítják el Crosbyékat. A kérdés most az, hogy melyikük folytatja a csodát.

Papíron a New York-i gárda számít jobbnak, de az idei rájátszás olyan meglepetéseket hozott máris, hogy bármilyen erősorrend felállítása balgaság lenne. Az biztos, hogy az Islanders legjobbja jelenleg Jordan Eberle, aki elképesztő formában játszik. Az alapszakasz utolsó hét meccsén öt gólt lőtt, majd a Pens elleni párharc mind a négy mérkőzésén betalált, így a Hurricanes első számú feladata az ő megfékezése lenne. A 7-es számú center mellett a három-három gólt szerző Bailey, Nelson párosra, valamint Mathew Barzalra kell figyelnie a Canesnek. Utóbbi gólt ugyan nem szerzett eddig, de öt találatot is előkészített. Az Islandersnek rendkívül fontos, hogy az első gólt lője, akkor élhet kedvenc játékával: a szoros védelemből induló gyors kontrákkal. Ha ezt tudja csinálni a brooklyni gárda, és három gólig eljut, akkor szinte verhetetlen. Az alapszakasz 42 meccséből 38-at húztak be, amikor legalább hármat ütöttek, és a Pittsburgh ellen is minden meccsen szereztek ennyit, ami egyenes utat jelentett a söpréshez.

eberle 2

Barry Trotznak a kiválóan működő csatársoron aligha kell változtatnia, viszont a hátsó alakzatba bele kell nyúlnia. A hátsó hatos nagyon fontos szerepet játszik a Trotz-taktikában, az alapszakaszban a legkevesebb gólt kapó egységéről van szó, ami a Pittsburgh ellen óraműpontossággal működött. Csakhogy a tökéletesen felépített rendszerből kiesett Johhny Boychuk, aki a következő körben biztosan nem kaphat szerepet. A rutinos hátvéd lábsérülést szenvedett, és egyelőre nem tudni, ki játszik helyette, bár valószínűsíthetően Thomas Hickey áll be Leddy mellé. A hátvédek között óriási szerep hárul ismét az Adam Pelech, Ryan Pulock párosra, amely levette a jégről Crosby sorát a párharc mind a négy mérkőzésén.

Érdekesség, hogy a Carolina azt a Washingtont verte ki, amely tavaly még Barry Trotz irányítsa alatt lett bajnok. Nem csoda, hogy az edző kiemelten figyelte korábbi csapatát, így mellette későbbi ellenfelét is. A hetedik mérkőzés után el is mondta a véleményét a Canesről: “Lenyűgöző. Nyilvánvaló, hogy nagyon jó játékot játszanak csapatként. A hátvédek roppant fizikálisak és erősek, akárcsak a kapusok és a csatárok. Nem lesz könnyű ellenük. És ami a legfontosabb: eddig veretlenek hazai pályán, ami óriási fegyvertény.”

Nem nagyon lehet vitatkozni ezzel, de ez nem jelenti azt, hogy a másik oldalon Rod Brind’Amournak ne lenne gondja. Nála Andrej Szvecsnyikov dőlt ki a Washington elleni párharc során ? emlékezetes körülmények között ?, miatta kellett megbontani valamelyest a csapat szerkezetét. Ezt az akadályt simán vette a Canes, nélküle is kiejtette a bajnokot, de a visszatérése akkor is egyértelmű erősítés lenne. A védelmet annyira jól összerakta Brind’Amour, hogy a házi kanadai táblázat első két helyén két bekk található: a kilencpontos Slavin és a hatig jutott Hamilton. Ezzel a teljesítménnyel rengeteg figyelmet elvontak a csatárokról, megkönnyítve azok helyzetét. Staal hat, Aho öt, Teravainen négy pontot tehetett így a közösbe, és még ott van a titkos fegyver Warren Foegele is, aki újonc létére ugyanúgy hat egységgel áll. Az egyedüli, akinek nem megy, Nino Niederreiter, ő Aho és Teravainen mellett az első sorban eddig csak egy gólpasszra volt képes.

slavin

A Carolina csatársora és a védelme simán felveszi a versenyt az Islandersével, kapusposzton viszont eldőlhet a párharc. Mrazek fantasztikusan tud védeni, de közel sem képes olyan konzisztens teljesítményre, mint a másik oldalon Lehner. A Washington elleni széria során kapott egyszer hatot és háromszor négyet is, ami nem igazán elég a playoffban, pláne nem az a 90%-os hatékonyság. Természetesen a sok kapott gólt nem lehet csak az ő nyakába varrni, erre világított rá Brind’Amour is: “A legnagyobb kihívás számunkra, hogy új és teljesen más sebességre kell kapcsolnunk. Ez nagyon nehéz feladat, mert más struktúra ellen kell játszani. Két hétig játszottunk egyet, mentünk kisebb-nagyobb hibákkal és sikerekkel, de az eddigieket el kell dobnunk, egy teljesen új stílusra kell ráállnunk: az Islandersére. Nagyon jó csapat, amit csinálnak és ahogyan csinálják, az teljesen más, mint amit a Washington produkált.”

Az Islanders szerencséje, hogy a Carolina viszont hasonló stílusban játszik, mint a Pittsburgh, így elviekben jó előjelekkel várják a szériát. Ráadásul az alapszakaszban négyből hármat nyertek kettejük meccseiből, így esélyesebbnek mondhatók. De ahogy kijelentettük korábban, ez az az év, amikor semmire sincs garancia.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum