Megőrizné a pályaelőnyt a Fehérvár

   

Igazi közösséggé kovácsolódott a Fehérvár a rájátszásra. Vasárnap este újabb győzelemmel erősíthetnék egymást a játékosok egy győzelemre éhes Salzburg ellen.

Nagyon szépen helytáll eddig a Fehérvár a Salzburg ellen az EBEL-negyeddöntőben. A fehérvári egygólos győzelmet egy ugyancsak minimális vereség követte idegen pályán, ráadásul két perccel a rendes játékidő vége előtt még a Volán vezetett. Ráadásul úgy, hogy jóval több időt töltött emberhátrányban, mint ellenfele. Végül a végzetét is ez okozta, az első hosszabbításban a Salzburg a nyolcadik emberelőnyét már kihasználta és behúzta a győzelmet. Mindenesetre nagyon meg kellett izzadniuk ezért, és ez mindenképpen a fehérváriakat dicséri. Mac Carruth továbbra is remekül véd, a mezőnyjátékosok jól takarítanak a saját kapujuk előtt, a másik oldalon pedig elfogadhatóan hatékonyak. Az eddigi játék tehát olyan, amelyre építeni lehet a folytatásban is. Annál is inkább, mert egy nap pihenővel máris itt a sorozat harmadik összecsapása. Ezúttal a salzburgiaknak kellett megtenniük az 500 kilométer távolságot, és várhatóan zsúfolt telt ház előtt kell fellépniük. Márpedig a fehérvári csarnok atmoszférája nem segíti az ellenfelek kibontakozását, a szinte a játékosok nyakában álló, hangos közönség óriási pluszt jelent a Volánnak.

AVS-RBS_20190313_SAE_6899-900

fotó: Fehérvár AV19, Soós Attila

Pedig a Salzburg azzal a kimondott céllal érkezik Székesfehérvárra, hogy idegenben szerezze meg a vezetést az összesítésben. Erről szól a klub honlapján olvasható cikk címe is. “Most mi vagyunk lendületben – idézi Andreas Brucker vezetőedzőt a Red Bull honlapja. – Már az első, idegenbeli mérkőzésen megmutattuk, hogy idegenben is képesek vagyunk jól játszani. Vasárnap ezt újra megpróbáljuk, magabiztosan utazunk Székesfehérvárra.” Mint írják, most már tudja a salzburgi csapat, hogyan lehet a Volán kapusát, az előtte dolgozó kompakt védőfalat legyőzni. Ugyanakkor a saját védőmunkájukat sem hanyagolhatják el, mivel a Fehérvár a támadásokban is rendkívül agilis volt és képes volt tartani a Salzburg által diktált nagyon magas tempót. “Nagyon keményen meg kellett küzdenünk a győzelemért – mondta minderről Matthias Trattnig, a Red Bull védője. – De a végén mindez kifizetődött. Sokkal jobban küzdöttünk, mint az első mérkőzésen, sokkal inkább playoff-mentalitással játszottunk. De még ezt is fokoznunk kell. Mindenkitől száz százalékra van szükségünk, mindenkinek 60 percen keresztül teljes gázzal kell játszania. Kemény munka ez, de látjuk, hogy ez hozza meg a sikert.”

A fehérváriak várakozásairól Hannu Järvenpää vezetőedző és Reisz Áron így beszélt a csapathonlapnak:

A mérkőzés iránt a szokottnál is nagyobb az érdeklődés. A jegypénztárak két órával a kezdés előtt nyitnak, de a szurkolók számára rendelkezésre állnak például internetes értékesítési csatornák is. A megnövekedett nézőszámra való tekintettel a klub arra kéri a szurkolókat, hogy lehetőség szerint minél korábban érkezzenek a jégcsarnokhoz.

Fehérvár AV19–Salzburg 4-6

   

A BL-elődöntős osztrákok egy feszült mérkőzésen elvették a magyar EBEL-csapat pályaelőnyét.

A kezdés előtt is érezhető volt a feszültség, Harty és Herburger mentek kis híján egymásnak. Aztán ahogy a játékvezetők bedobták a korongot, Schiechl szúrt oda Hárinak, aki ezt nem hagyta válasz nélkül, több páros is összekapaszkodott. Jól látszott, mire játszanak az osztrákok, akik a durvaságaik mellett minden játékmegszakításnál provokáltak. Az első emberelőny így a magyar csapaté volt, de felállni nem sikerült, sőt Carruthnak kellett többször is védeni. Teljes létszámban csak nőtt a vendégfölény. Az 5. percben Meland belenézett egy salzburgi lövésbe, rövid ideig lent maradt, szerencsére a saját lábán hagyta el a jeget, majd rövid ápolás után visszatért. Az osztrákok nemcsak a gorombaságaikkal tűntek ki, agresszív letámadásukkal korongokat szereztek, ami után villámgyors és pontos passzokkal támadták Carruthot. A Fehérvár kapusa a 7. percig állta a sarat, ekkor Viveiros közelijét már nem védhette (0-1). Még a harmad első felében megduplázta előnyét a vendégcsapat. Szabó Dániel ült a büntetőpadon, Duncan pedig gyorsan kihasználta a fórt (0-2). Hári veszélyes lövését sajnos nem követte több, továbbra is a Red Bull dominált. A 13. percben jött a következő gól; Herburger keresztpassza bántón üresen találta Regnert, akinek könnyű dolga volt (0-3). Két perccel később a második emberelőnyét már kihasználta a Volán; Wishart szenzációs átadásába Luttinennek csak az ütőjét kellett beletennie a kapu előtt (1-3). Megváltozott a mérkőzés dinamikája, lendületbe jöttek Erdélyék, és az újabb emberelőnyből egyre zárkóztak; Luttinen lőtte okosan egy osztrák bekkre a korongot, akiről az a kapuba csúszott (2-3). A játékvezetők is megunták a Salzburg harcmodorát, amely bőven túl volt a rájátszás-keménységen. Sokadik durvaságuk újabb kiállítást ért, sajnos ezt nem sikerült kihasználni. Az utolsó másodpercekre egy Carruth-bravúr maradt, majd Sarauer egyenlíthetett volna, de az eredmény nem változott.

A brutális első játékrész után a középső felvonás sokkal békésebben indult. Ismét Carruthé volt az első védés, majd Harris elönzőzött egy kettő-egyes kontrát. Salzburgi emberelőny következett, kemény munkával sikerült kibekkelni a nehéz két percet. Egyenlő létszámban küzdött az egyenlítésért a Fehérvár, de a játékvezetők Koskirantát is kiszórták. Ezt a lehetőséget a kipattanóra jókor érkező Raffl révén már kihasználták az osztrákok (2-4). A negyedik vendéggól megfogta a magyar csapatot. Lassabban csordogált tovább a mérkőzés, ami az őrült első harmad után nem is csoda. A 34. percben Harty léphetett volna ki, de a védők satuba fogták, így lőni nem tudott. Erdély egymás után két kiállítást is kiharcolt, másfél percig öt a három ellen támadhatott a Volán. Ez hozhatott volna újabb fordulatot, ám nem sikerült gólra váltani az emberelőnyöket. Sőt, Herburger szólója után örülhettünk, hogy nem nőtt újra háromgólosra a hátrány. A 38. percben már nem volt pardon, Duncan közelről emelt a hálóba (2-5). A harmad végén lehetett hiányérzetünk, jobb és élesebb játékkal máshogy is alakulhatott volna ez a húsz perc.

A záró harmadba jól állt bele a Fehérvár. Előbb egy Luttinen–Tikkanen összjáték ígért gólt, majd jöhetett egy emberelőny. Hári találta meg Erdélyt, Michalek emberfeletti bravúrral védett. Sajnos a fór többi része már nem alakult jól, hazai kiállítás követezett, majd ennek leteltekor még egy, így a várt rohamok helyett a túlélésért kellett küzdeni. Ez remekül sikerült, a kissé kényelmes tempóra váltó Salzburgot Vänttinen lepte meg, a finn támadó távolról óriási gólt ragasztott a keresztvas alá (3-5). Az emberhátrányos találat visszaadta a hitet, sorra jöttek a Volán-akciók. A fölény emberelőnyt kamatozott, öt a négyben, majd teljes létszámnál is mindenhonnan tüzeltek Háriék. Michalek az 52. percig bírta, ekkor Harty is kipúpozta a hálót (4-5). Remekül pörögtek ekkor a fehérvári lábak, a sokadik emberelőnyből Szabó Dániel lövése csilingelt a kapuvason. Érett az egyenlítés, mégis a vendégek lőtték a gólt; Duncan beleérése meglepte Carruthot (4-6). Három perccel a vége előtt Trattnig letarolta Kosirantát, 2+2 perces kiállítás lett a jutalma. Hannu Järvenpää mindent megpróbált, levitte kapusát, 6 a 4 ellen támadott a Fehérvár. Hiába, csak helyzetekig jutottak Sofronék. Győzelmével a Red Bull elvette a pályaelőnyt, amit kedden, Salzburgban kell visszaszerezni.

avsrbs-20190317

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

Nem sikerült nyerni, de kedden új nap következik

 

Mestermérleg a harmadik Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg EBEL-negyeddöntőt követően.

EBEL, 2019. márc. 17., vasárnap. Játékvezetők: Smetana, Zrnic, Nedeljkovic, Zgonc.
Carruth: 83,3% (Kornakker)
K
Michalek: 87,5% (Herzog)
Szabó D., Harty, Sárpátki, Hári, Erdély
1
Regner, Viveiros, Harris, Duncan, Hughes
Wishart, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen
2
O'Neill, Raymond, Cijan, Rauchenwald, Huber
Tikkanen, Stipsicz, Vanttinen, Sarauer, Meland
3
Trattnig, Jakubitzka, Herburger, Schiechl, Baltram
Phillips, Beukeboom, Szita, Reisz, Szabó K.
4
Schreier, Raffl, VandeVelde, Gazley
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:13 RBS Viveiros Duncan Harris
0-2 08:55 RBS PP Duncan Raffl Trattnig
0-3 12:03 RBS Regner Herburger
1-3 14:45 FHA PP Luttinen Wishart
2-3 16:10 FHA PP Luttinen Hári
2-4 27:17 RBS PP Raffl Trattnig
2-5 37:28 RBS Duncan Hughes
3-5 46:35 FHA SH Vanttinen Tikkanen
4-5 51:19 FHA Harty
4-6 55:27 RBS Duncan Raymond Hughes
32 Kapura lövések száma 36
14 Kiállításpercek 26

A 3. Fehérvár–Salzburg mérkőzés összefoglalója

 
Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum