Az UTE-nak egyetlen pont kell a második helyhez

   

Döntetlenre persze senki sem játszhat a jégkorongban, így komoly izgalmakra lehet számítani a DEAC–Újpest rangadón.

Egyetlen fontos kérdésre nincs még válasz az Erste Liga-rájátszás előtt: nyitott a második-ötödik helyen végző csapatok sorrendje. A kérdésben érintett csapatok közül csap össze kettő csütörtök este Debrecenben, ahová az Újpest látogat. A házigazda DEAC, amely jelenleg a harmadik helyen áll, még második és ötödik is lehet. A 2. helyhez kétszer kell rendes játékidőben legyőznie az Újpestet, a biztos 3.-hoz beharangozónk írásakor 4 pontra van szüksége. Ennél eggyel kevesebb a biztos 4. helyet és a pályaelőnyt jelentheti. Persze mindez a Ferencváros erdélyi túrájának eredményei függvényében változhat a hátralevő két játéknapon. Ha a zöld-fehérek pontokat szereznek Brassóban és Csíkszeredában, a debrecenieknek is segítenek. De mégsem alapozhatnak erre David Musial vezetőedző tanítványai, így marad a legkézenfekvőbb megoldás: kaparni az UTE elleni két meccsen, hogy összejöjjenek a szükséges pontok saját erőből. Ehhez meg is vannak az alapok Debrecenben. Hetényi Zoltán tartást ad a csapatnak, amely így bátran játszhat nyíltabb hokit. A debreceniek nagy fegyvere az ellenfelek gyors lerohanása is, amihez két olyan befejező csatáruk van, mint a pontkirály Turcotte és a cseh Izacky. Nagyon hatékonyak hátul és nagyon azok elöl is, tehát mindenkire veszélyesek.

Csakhogy ha van csapat, amely megtalálhatta a debreceni játék elleni hatásos receptet, az az UTE. A lilák számára a dobogós pozíció és a pályaelőny már garantált, de aligha dőlnek hátra, ötpontos fórjuk birtokában nyilván meg akarják szerezni a második helyet és a minél több lehetőség közüli választás jogát. Ehhez 1 pontra van szükségük a 2 meccsen, miközben egyetlen más csapat sem tudott annyira dominálni a DEAC ellen, mint ők. Kettejük első összecsapását még a Debrecen nyerte az alapszakaszban, de a következő hármat már az UTE. Utoljára közel két hónapja, karácsony másnapján találkoztak a Hajdúság fővárosában, akkor az UTE 5-2-re győzött. Szilassy Zoltán legénysége ráadásul jó szériában van, legutóbbi 10 meccséből 8-at behúzott. A középszakasz első két találkozóját ugyan elbukták az örök rivális Ferencvárossal szemben, de egyrészt apróságokon múlott a végkimenetel akkor is, másrészt előtte és utána is rendre diadalmaskodni tudtak. Érezhetően egyre élesebbek, lassan elérik a playoffüzemmódot.

“Nem változik a taktika, amit a DEAC az elmúlt hat hónapban alkalmazott – mondta a csapathonlapnak adott interjújában David Musial, a DEAC vezetőedzője. – A legfontosabb, hogy a saját játékunkat rá tudjuk erőltetni az Újpestre, ami nem lesz egyszerű. Az UTE nagyon jó csapat, tapasztalt játékosaik vannak, és jelen pillanatban a második helyen állnak. Nehéz meccs lesz, de az a célunk, hogy 60 percen át jól játsszunk, remélhetőleg jó eredménnyel.” Az előzetesből kiderül, ezúttal a hátvéd Markov szerepelhet, Kulesov viszont pihenni fog, vagyis visszatér a Fradit 6-2-re legyőző csapat.

Az Újpestben továbbra sem lehet ott Szaller Márk, akinek könnyen lehet, hogy véget ért a szezonja. “A Debrecennel elég régóta nem játszottunk – mondta a klub közösségi oldalán Szilassy Zoltán. – Tudjuk jól, hogy a kulcsemberük Hetényi Zoltán, aki hihetetlen tartást ad a csapatnak. Alapozhatják arra a védekezésüket, hogy ott van Hetényi, és ő majd megoldja a helyzetet, így sokkal többet támadnak, kockáztatják, hogy a védekezésük nem olyan feszes. Ráadásul elől is megvannak azok a villámgyors csatáraik, akik ponterősek és a kontrajátékban nagyon jók. Erre tehát oda kell figyelnünk. Nem megoldhatatlan ez, hiszen négyből háromszor már legyőztük őket. Csak a soron következő feladatra szabad figyelnünk. Tudjuk, hogy mi kell ahhoz, hogy megszerezzük a második helyet. Egy meccsben gondolkozunk, majd a csütörtöki mérkőzés vége után ráérünk a péntekivel is foglalkozni.”

deac_ujpest_20181226-01_5900

fotó: DEAC

DEAC–UTE 6-4

   

Fordulatos mérkőzésen legyűrték a debreceniek az újpestieket, és szinte behozhatatlan előnyre tettek szert az Erste Liga-felsőház 3. helyén.

Azzal, hogy a játéknap korábbi mérkőzésén a Brassó legyőzte a középszakaszelső FTC-Telekomot, átmenetileg megelőzte a DEAC-ot. A hajdúságiak ennek okán kettőzött erővel vethették magukat a küzdelembe a lila-fehérek elleni dupla első összecsapásán. Persze az eleve motiválhatta őket, hogy ha mind a két találkozót behúzzák – a másodikra péntek este kerül sor fordított pályaválasztás mellett –, akkor még feljebb is kapaszkodhatnak a dobogó harmadik fokánál.

Az első harmad egyenlő erők küzdelmét hozta, az UTE szerzett vezetést, a DEAC egalizált, 1-1-nél mehettek pihenni a felek, a gólokat Nemes és Hetényi Péter szerezték. A második játékrészben egy darabig ott folytatódott minden, ahol abbamaradt, annyi különbséggel, hogy ezúttal a hazaiak tettek szert előnyre, ám az UTE fordított, Berta, illetve Stefishen és Benk találatai után 2-3 állt a táblán a 26. percben. Innentől elkapta a fonalat a Debrecen. Vagy az Újpest vesztette el, megítélés kérdése. A lényeg, hogy 6 perc alatt 3-at rámoltak be a hazaiak Ales Silának, Turcotte, a duplázó Berta és Molnár Dávid révén, azaz 5-3-ra vezettek. Nem csoda, hogy Szilassy Zoltán vezetőedző a második szünetben kapuscserére szánta el magát, a szlovén ment, Duschek érkezett. Ez bejött, újabb gólokat nem kaptak a lilák – csakhogy sokáig szerezni sem tudtak, még kettős emberelőnyből sem. A jég az 58. percben tört meg Anze Ropret közreműködésével, ám addig még történt egy s más: egyebek közt az, hogy Turcotte és Benk öt-öt percet kaptak fair fightért. Az UTE kapuslehozatala a legvégén az ellenfélnek kedvezett, a 6-4-es végeredményt Németh Attila állította be.

A sikerrel a DEAC visszaelőzte a középszakaszt győzelemmel befejező Brassót, és 3 pontos fórra tett szert az SC Csíkszereda előtt. Ez elvben behozható, mivel mindkettejüknek egy-egy meccsük van hátra. A helyzet ugyanakkor az, hogy egymás ellen egy 3-2-es és egy 2-3-as mérkőzést játszott a Sportklub és a DEAC, ami tökéletes egál. Ilyenkor az összesített gólkülönbség dönt, ez jelenleg +4 a Debrecennél és –5 a Szeredánál. Magyarán: ahhoz, hogy a csíkiak előzni tudjanak, nagyon kell drukkolniuk, hogy pénteken az UTE komoly verést mérjen a hajdúságiakra, majd szombaton nekik maguknak jelentős különbséggel kell elintézniük az FTC-Telekomot. Nem ígérkezik egyszerű menetnek.

Továbbá azt se feledjük: ha a Debrecen rendes játékidőben nyer a Megyeri úton is, akkor a második helyen zár. Éles meccs várható ott is, ez nem vitás.

debute

fotó: deacjegkorong.hu

Felelőtlenek voltunk a saját kapunk irányában

   

Szilassy Zoltán, az UTE és David Musial, a DEAC vezetőedzője értékelte a két csapat első középszakasz-rangadóját.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 530 néző. Játékvezetők: Németh, Németh, Kis-király, Vincze.
Hetényi Z.: 91,5% (Gönczi)
K
Sila: 80,8% (Duschek: 100%)
Vuorijarvi, Kovács B., Turcotte, Izacky, Novotny
1
Varga, Kovács A., Benk, Sikorcin, Stefishen
Hetényi P., Markov, Németh, Kozma, Berta
2
Pokornyi, Kiss, Brine, Hebar, Ropret
Antal, Behal, Silló, Molnár, Salló
3
Huba, Fekete, Nemes, Vincze P., Csányi
Vincze P. T., Márton
4
Kocsis, Szalma, Kovács S.
Musial David, Kecskeméti Áron
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 17:10 UTE Nemes Kiss
1-1 19:56 DEB Hetényi P. Izacky Novotny
2-1 21:31 DEB Berta Izacky Markov
2-2 22:11 UTE Stefishen Sikorcin Benk
2-3 25:38 UTE SH Benk Varga Stefishen
3-3 32:38 DEB Turcotte
4-3 37:04 DEB PP Berta Novotny
5-3 38:28 DEB Molnár Silló Salló
5-4 57:13 UTE Ropret Varga Hebar
6-4 59:21 DEB EN Németh Berta Kozma
41 Kapura lövések száma 47
15 Kiállításpercek 21

Stefishen csodagólja mellett volt még 9 másik is

 

A DEAC–UTE mérkőzés gólösszefoglalója.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum