Egy lépéssel közelebb a digitális NHL-hez

   

A ligában gőzerővel dolgoznak a játékosfigyelő technológia bevezetésén, amelyben szakmailag és üzletileg is rengeteg a potenciál.

Ha beválnak a technológia bevezetéséhez fűzött remények, akkor pár éven belül egészen másképp fogjuk nézni az NHL-t, mint tesszük ezt ma. Egyelőre azonban még csak a tesztelés fázisában járunk, ami két dolgot jelent. Egyrészt apránként kerülünk egyre közelebb a technológiában rejlő potenciál kiaknázásához, másrészt a nézők és szurkolók számára további késleltetések után lesz elérhető mindez. Jelenleg a csapatok videóedzői még az analóg technológia nyűgeit nyögik, ami azt jelenti, hogy a harmadok vége előtt fél perccel felpattannak a helyükről, elindulnak az irodába kinyomtatni az nhl.com-ról a fontosabb statisztikákat, hogy az edzők időben megkapják azt és a szünetben ezek alapján tudjanak mondani valamit a játékosoknak. Ezt egészítik ki iPadekkel, amiken videóelemzéseket végeznek.

Februárban ez már a kor vívmányainak megfelelő szinten fog működni, ugyanis a kispadokon és az öltözőben levő mobil kommunikációs eszközökön egy külön erre a célra fejlesztett appon keresztül azonnal elérhetővé válnak a legfontosabb adatok. A fejlesztésben az NHL partnere a világ egyik vezető cége, az SAP, az app neve minden lényeges információt elárul magáról: SAP-NHL Coaching Insights App. Mutatunk is egy képet róla, melyen jól játszik, hogy milyen típusú információk válnak valós időben követhetővé, lényegében bármi: lövések száma és helye, korongbedobások elhozatala akár oldalanként, a játékosok jégideje, de arra is lehetőség nyílik, hogy ha szétlövésre kerül a sor, az edzői stáb azonnal tudni fogja, melyik játékosuk milyen sikerrel lőtte az ellenfél kapusának a rávezetéseket. A rendszer teljes mértékben testre szabható, az edzők például játékosonként beállíthatnak egy bizonyos jégidőmennyiséget, amit ha a mérkőzés folyamán valamelyikük elér, akkor elkezd villogni a neve.

coaching_app

coaching_app2

A fejlesztésben az NHL másik partnere az Apple, ehhez természetesen a csarnokokban is fel kell szerelni a szenzorokat és a kamerákat, miközben a játékosok mezébe belevarrnak egy chipet és természetesen a korong is kap egyet. Ez a csip másodpercenként 200-szor küld jelet az ezt fogni képes antennák felé. Reálisabb képet kaphatunk a rendszer forradalmi jellegéről, ha hozzátesszük, hogy jelenleg mintegy 350 eseményt rögzítenek meccsenként, beleértve a lövéseket, ütközéseket, védéseket, mindent. Ez a szám a követéses hardverek és szoftverek installálása után tízezerre nő majd. Elsőként a las vegasi T-Mobile Arenában építették ki a technológiát, ahol január 9-én a New York Rangers és 11-én, a San José Sharks elleni meccsen tesztelték élesben a rendszert és kiválóan működött. Érdekes módon a technológia fejlesztésében egy európai cégnek is jelentős szerep jutott, amelynek ugyan New Yorkban van a székhelye, de a valódi munka Nürnbergben zajlik. Habár a rendszer tényleg mindent képes mérni, egy adott játékos aktuális sebességét, a meccsen addig megtett összes kilométert, mindezt 0,16 másodperces késleltéssel, az edzői stábok, amelyek aktív részt vállaltak a szoftver kifejlesztésében azt mondták, a két legfontosabb adat, amire azonnal szükségük lenne, az a korongbedobások elhozatala és a jégidő, így februártól ezek válnak számukra elérhetővé. Közben persze gőzerővel dolgoznak a 2.0-s verzió fejlesztésén, amelyet már a következő szezontól vezetnek be.

És itt jönnek képbe a szurkolók, nézők és fogadók. A nem is olyan távlati cél ugyanis az, hogy ők is részesei legyenek az élménynek. Ez a jégkorong esetében azért is különösen fontos, mivel a legkevésbé tv-barát sportágról van szó, a nézői élményt nagyban fokozza az adatok valós idejű megjelenése. A televíziós közvetítések joga jelenleg az NBC-nél van, de 2021-ben lejár ez a szerződés, ha a technológia bevezetése sikeres lesz, akkor az akár jelentős mértékben is felsrófolhatja az árat. További üzleti szegmens a sportfogadás. Ebben 2018 májusában történt áttörés, amikor az amerikai Legfelsőbb Bíróság precedens-értékű ítéletben vetett véget a törvényi tilalomnak. A nagy sportágak ligái sorra kötötték a megegyezéseket a fogadást bonyolító nagy cégekkel, az NHL az MGM Resorts-szal állapodott meg, melynek anyagi részleteiről nem sokat tudhatunk, de nyilvánvaló, hogy az adatok valós idejű megjelenítése ebben az iparágban is új üzleti lehetőségeket nyithat meg. A tv-s társaságok és a sportfogadással foglalkozó cégek mellett természetesen bármilyen harmadik fél is hozzáférést kaphat az adatokhoz, amennyiben kifizeti az ezért járó nem kevés pénzt.

Az NHL évtizedekig az egyik leghagyományosabb liga volt, azonban az utóbbi évek komoly fejlesztéseinek köszönhetően hamarosan az élre törhet. Nincs másik sportág, ahol a kispadok ilyen minőségű és mennyiségű adatot kapnának a játékosaikról, ez alapjaiban változtathatja meg a meccselés módszertanát. De természetesen az utánpótlás-fejlesztésben is fontos szerep juthat neki, nem beszélve a szórakoztatóiparról, ahol hatalmas üzleti lehetőségek nyílnak meg. Akár már két éven belül is elfelejthetjük a hagyományos meccsnézési szokásainkat és minden eddiginél szórakoztatóbb lesz jégkorongot nézni ? nem csak a helyszínen, de a televízióban is.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum