Elias Petterssont nem lehet megállítani

 

A svéd újonc számolatlanul szerzi a pontokat, utoljára 25 éve látott hasonlót az NHL, Alekszej Jasin volt ilyen fiatalon ilyen lehengerlő.

Elias Pettersson az előző szezonban megnyerte a Vaxjőnek a svéd bajnokságot 18-19 évesen. 44 meccsen 56 pontot szerzett, a házi kanadai táblázaton Andrew Calof követte őt tisztes távolból, aki 52 meccsen hozott össze 15 ponttal kevesebbet. A rájátszás 13 meccsén aztán Pettersson lőtt még 10 gólt, adott 9 gólpasszt, összesen +17-tel zárt, ami azt jelenti, hogy meccsenként átlagban 1,3-as gólkülönbséget termelt az ellenfelekkel szemben. A nyár nagy kérdése az volt, hogy soványka termete mellett a tehetsége mennyire tud érvényesülni az NHL-ben. Pettersson azóta sem gyúrta ki magát, 188 centijéhez 83 kg társul. Mindez azonban a legkevésbé sem zavarja abban, hogy kitűnjön a mezőnyből. Négymeccses pontszerző szériában van megint, e négy találkozón összesen 10 egységet gyűjtött. Kiemelkedett a St. Louis Blues elleni vasárnapi meccs, amikor 1 gól és 5 pont került a neve mellé. De kedden is klasszisteljesítményt nyújtott a Columbus Blue Jackets ellen. Az ellenfél Seth Jones első percben lőtt találatával megszerezte a vezetést, amelyet egészen a meccs hajrájáig sikerrel őrzött. Ekkor jött Pettersson, és előbb egyenlített, majd gólpasszt adott a győztes találathoz.

elias-pettersson

Sérülés miatt ki kellett hagynia 6 meccset, de a többi 27 alkalommal 32 pontot szerzett, felét gólok, felét asszisztok formájában. Ilyenre utoljára 25 évvel ezelőtt volt példa, akkor Alekszej Jasin kezdte ennyire meggyőzően a szezont az Ottawa Senatorsban. Svéd tehetségeknek a Vancouver eddig sem volt híján, az elmúlt közel két évtizedet a Sedin ikrek játéka határozta meg a csapatnál. Nos, Henrik az egész szezonban termelt 29 pontot újoncként, és David 34 pontja sem volt sokkal több annál, mint amennyit Pettersson a szezon 40%-áig összehozott.

A számoknál jóval többet mond, hogy mennyi energiát köt le az ellenfelek részéről, milyen kiélezett momentumokban képes hideg fejjel és kézzel elképesztő cseleket bemutatni, miközben a túloldaliak továbbra sem válogatnak az eszközökben annak érdekében, hogy megállítsák. Minderről a The Athleticben jelent meg egy összefoglaló gifek formájában. A liga egyik legkiválóbban védekező csapata, a Nashville Predators elleni mérkőzés kiválóan példázta, mennyire fontos szerepe van Petterssonnak a Vancouver játékában.

Itt négy ember szorításában tör be a harmadba:

Itt honfitársa, a világbajnok Mattias Ekholm volt figyelmetlen egy tizedmásodperc erejéig:

Emberelőnyben, a kék vonalon állva is bírja a nyomást, hihetetlen cselekkel játssza tisztára csapattársát, Nyikolaj Goldobint:

Ezeket a cseleket és betöréseket annak tudatában meri bevállalni, hogy továbbra is az ellenfelek első számú célpontja. Itt éppen Ekholm büntet hátulról:

Rinne leültetéséről már írtunk. A finn csodakapus hiába vetődik rá Pettersson térdére, a svéd csatár olyan sebességgel fejezi be a mozdulatot, hogy szemmel képtelenség követni:

Mindez persze nem jelent olyasmit, hogy a Vancouver máris kint lenne a gödörből. A csapatnak 31 pontja van, négy egységgel vannak lemaradva a rájátszásról, ráadásul a Dallas három meccsel kevesebbet játszott náluk. De az alap legfontosabb részei megvannak: Pettersson és Brock Boeser személyében kiemelkedő tehetségekkel rendelkeznek, akiket jól egészítenek ki az olyan, náluk nem sokkal idősebb játékosok, mint Jake Virtanen, Josh Leivo és Bo Horvat. A rendszerben pedig ott sorakoznak a jövő további meghatározó játékosai: az idei draft hetedik helyén elkelt Quinn Hughes, aki hátvéd létére pont/meccs felett teljesít az NCAA-ben, Galló Vilmos tavalyi csapattársa, Jonathan Dahlén, vagy a szintén hátvéd és junior-világbajnoki aranyérmes finn Olli Juolevi. Ezek alapján akár fényes jövő is várhat a Canucksra, amely 38 éves története során eddig háromszor került be a Stanley Kupa döntőjébe, de mindháromszor elbukott, az utolsó két alkalommal ráadásul hétmeccses párharcban: 1994-ben a New York Rangers, 2011-ben a Boston Bruins nyert ellenük döntő csatában. Elias Pettersson azonban alkalmasnak tűnik arra, hogy a legfontosabb pillanatokban előlépjen, és meccseket fordítson meg a csapata javára. Ez a legértékesebb tulajdonság, amivel egy hokis rendelkezhet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum