Újabb dobogóst kellene elkapnia a DAB-nak

   

A közepes kezdés után a Brassó csendben a liga egyik legjobb csapatává avanzsált, amely idegenben is mindenkire veszélyes.

Nagy győzelmet aratott pénteken a Dunaújváros, amely nem a legerősebb felállásában is felül tudta múlni a 19 meccs óta veretlen Ferencvárost. A sorozatoknak persze sajátságos tulajdonságuk, hogy egyszer mindenképpen megszakadnak – csökken a koncentráció, miközben az ellenfelek elszántsága folyamatosan nő –, de ez semmit sem von le a DAB érdemeiből. A 3 pontos sikerben hatalmas szerepe volt a védekezésnek és Garbacz Máté kapusnak, aki 94,6%-os teljesítménnyel védett, ahogy mondani szokás, nélküle ez a produkció nem jöhetett volna létre. A húszéves fiatalember idén debütált a felnőttek között, ehhez képest már többször elkápráztatta a közönséget a védéseivel, első éves újoncként hatodik a liga hálóőreinek rangsorában, egy hajszállal Peter Sevelánál, a DAB első számú kapusáénál is jobbak a mutatói, az ő fejlődésében a következő lépés a konzisztencia növelése lehet. Borbás Gergely egyébként is jó állapotban lévő csapatot ad át Corey Bricknellnek, aki Kanadából érkezvén szombaton már átvette a vezetőedzői feladatokat.

dabbra

Az éles formára vasárnap is szükség lesz, hiszen fontos mérkőzés következik az újvárosiak számára. A DAB már lemaradni látszott a felsőházba kerülésért folytatott versenyben, ehhez adott reménysugarat a Fradi elleni idegenbeli siker. A feladat mindazonáltal továbbra sem könnyű: az Újváros 32 pontjával csak a hetedik helyen áll, előtte a Gyergyó két meccsel többet játszva 34 ponttal hatodik, az UTE-nak 39, a DEAC-nak 44, a Brassónak 47 pontja van. Vasárnap éppen a Brassó érkezik, ha ellenük sikerülne begyűjteni a három pontot, valódi esélyt teremtenének maguknak, hogy újra versenyben legyenek az első öt hely valamelyikéért.

Mondanunk sem kell, ez egyáltalán nem egyszerű, minthogy önbizalommal teli állapotban van az ellenfél is, amely pénteken a Megyeri úton győzte le az Újpestet úgy, hogy gólt sem kapott. Sorozatban ez volt a második idegenbeli győzelme a Coronának, miután hétfőn Gyergyószentmiklóson is magabiztos, szintén háromgólos sikert aratott. Különösen Jereme Tendler van kirobbanó formában, aki rendre betalál, és asszisztokkal is segíti a társakat. A kanadai csatár 24 mérkőzésen 34 pontnál jár, miközben tavaly a Ferencvárosban 38 meccsen is „csak” 31-ig jutott. (Hogy aztán a rájátszás hat meccsén öt gólt lőjön, de az egy másik történet.) Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen mióta az Erste Ligában játszik, Tendler mindig a legveszélyesebb támadók közé tartozott. Most is vezére csapatának, mellette még az egyaránt 22 pontos Mikael Lidhammarra és Roberto Gligára érdemes figyelni, valamint a Tychyből szezon közben érkezett, moszkvai születésű Szergej Dorofejevre. A 190 centis és 105 kilós hátvéd eddigi 11 mérkőzésén már 13 pontot gereblyézett össze, de hátul sem határozatlan, erre utal +13-as mutatója. Meglátásunk szerint ő lehet az idei szezon egyik legjobb igazolása a ligában.

A Brassónak eddig nem nagyon ment a DAB ellen, első meccsükön tükörsima 4-1-es vereséget szenvedtek Dunaújvárosban. A második alkalommal – Brassóban – sem álltak messze attól, hogy kikapjanak, a meccs felénél újfent 4-1-re vezettek az Acélbikák, ám huszáros hajrával egyenlített a hazai csapat az utolsó hét percben. Mondani sem kell, a főszereplő akkor is Tendler volt, aki előbb emberhátrányból, majd kapus nélkül talált be, kiegyenlítve az állást. Ennek köszönhetően a végén büntetők döntöttek, amiben a hazaiak voltak jobbak. Azóta a Corona alaposan feljavult, mondhatn, az a meccs volt a csapat aktuális szezonjában a fordulópont. Az addig lejátszott tíz meccsen ugyanis összesen 14 pontot gyűjtöttek, hogy az utána következő 14-en 33-at tegyenek hozzá. A megszerezhető pontok 78%-át elhozták, ami alig valamivel marad el a két éllovas produkciójától.

Összességében tehát alaposan össze kell szedniük magukat a dunaújvárosiaknak, ha le akarják győzni a liga egyik legjobb formában lévő gárdáját. De nyilván nem is esélytelenek, a pénteki siker plusz erőt adhat, az új vezetőedző is bemutatkozik, tehát minden feltétel ahhoz, hogy a délután ötkor kezdődő találkozó izgalmas és magas színvonalú szórakozást kínáljon a kilátogatók számára.

DAB–Brassó 2-5

   

A Corona az 50 védést bemutató Patrik Polc vezetésével győzött Dunaújvárosban, sikerével megerősítette harmadik helyét a tabellán.

A hazai együttes kispadján az új vezetőedző mellett Borbás Gergely segédedzőként kapott lehetőséget. Az első harmadban hiába nyerte a DAB 19:8-ra a kapura lövési mutatót, a két csapat közötti védekezésbeli és kapusteljesítménybeli különbség döntött, valamint a kapu mögött határozottabbak a vendégek. Amíg a hazaiak eredménytelenek voltak, a Brassó kihasználta a komolyabb lehetőségeit: Tendler kétszer, Gliga egyszer talált be Garbacznak. A DAB szép kombinációkat játszott a brassói kapu előtt, de Polc parádézott. A második játékrészben a vendégek jelentősen növelhették volna a különbséget, de csak Zsók révén voltak eredményesek. A többi kimaradt lehetőség megbosszulta magát: Garbacz egy emberhátrányos lehetőséget az év legnagyobb védésével hárított, az Acélbikák kapusa bottal a keresztvasra tolta a korongot. Az ellentámadásból szépítettek a hazaiak, Saluga lőtte el a korongot Polc mamutjai között. A záró felvonásban is nyomott a Dunaújváros, 21:8-ra vitték a lövési statisztikát, mégis döntetlen lett a harmad: Tendler mesterhármasig jutott, Dubek pedig beállította az 5-2-es végeredményt.

dabbra

Fotó: DAB

Az első harmadban a fiúk idegesek voltak

   

Vezetőedzők a DAB–Brassó rangadóról.

Corey Bricknell, Dunaújváros: „Az első harmadban a fiúk idegesek voltak, szorították az ütőket, nem a képességeiknek megfelelően játszottak. Ha elvesszük az első játékrészt, akkor a második és harmadik harmadban 2-2-t játszottunk. Nem adtuk fel, voltak helyzeteink, az ellenfél kapusa nagyokat fogott, remek meccse volt. Aminek örülök, hogy nem lett keserű a szánk íze a bekapott góloktól, hanem dolgoztunk egészen a végéig. Holnap visszajövünk a pályára és dolgozunk tovább.”

Greg Lindquist, Brassó: „Az első harmadban jól mentünk, lőttünk három gólt, de mégsem voltam elégedett a játékkal. Az Újpesten mutatott teljesítményhez képest az összjáték, a pontosság és a koncentráltság hiányzott. Hiába látszik magabiztosnak a győzelem, a teljesítmény nem tetszett.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 900 néző. Játékvezetők: Juhász, Juhász, Abonyi, Kövesi.
Garbacz: 82,1% (Pinczés B.)
K
Polc: 96,2% (Tőke)
Jaborník, Hruby, Uski, Huovinen, Iossafov
1
Peretyagin, Carlson, Tendler, Lidhammar, Gliga
Franssila, Léránt, Saluga, Dubek, Nagy M.
2
Dorofejev, Boriszenko, Tranca, Péter, Zsók
Lencsés, Hüffner, Turtiainen, Török, Azari
3
Bíró O., Nagy I., Mihály E., Mihály Á., Molnár Z.
Tóth, Szabó, Pinczés O., Németh, Makovics
4
Bors, Molnár Zs., Vasile, Bíró G., Bíró M.
Borbás Gergely
E
Lindqvist Greg Kjell
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:56 BRA Tendler Lidhammar Gliga
0-2 13:41 BRA Gliga Boriszenko
0-3 17:58 BRA Tendler Gliga
0-4 28:18 BRA Zsók Tranca Peretyagin
1-4 37:48 DAB PP Saluga Franssila
1-5 51:45 BRA Tendler Gliga
2-5 56:20 DAB Dubek Franssila
52 Kapura lövések száma 28
8 Kiállításpercek 16

A DAB–Brassó képekben

 

A DAB–Brassó videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum