Vay Ádám: Kicsattanok az energiától

 

Véget ért Vay Ádám kálváriája, a kapus a DVTK Jegesmedvékhez igazolt. Döntése hátteréről és a jövőről beszélgettünk vele.

A múlt hét legnagyobb szenzációja Vay Ádám Miskolcra szerződése volt. Sokan meglepődtek ezen, hiszen köztudott volt a válogatott kapusról, hogy szeretett volna visszatérni a tengerentúlra. ?Valóban az volt az első számú tervem, hogy Észak-Amerikában találjak magamnak csapatot. Ezen dolgozott a menedzserem, próbált nekem klubot találni. Az AHL vagy az ECHL volt a célkeresztben, de nézelődtünk Európában is, ám valami mindig közbejött. Vagy leigazoltak egy finn kapust, vagy azt a választ kaptuk, hogy most jól megy mindkét kapusuknak, de folytathatnám. Nagyon nehéz Amerikában szerződéshez jutni, ez most is bebizonyosodott.?

Közben Vay Ádám sem tétlenkedett, hiszen tisztában volt vele, hogy ha szerződést kap, azonnal bevethetőnek kell lennie. ?Budapesten az Újpest volt hozzám a legközelebb, így kézenfekvő volt, hogy tőlük kérek edzéslehetőséget. Szeretném nekik megköszönni, hogy azonnal fogadtak, és minden nap járhattam száraz és jeges tréningre is. Nemcsak fizikailag, mentálisan is igyekeztem erős maradni. Nem azzal foglalkoztam, ami nincs, inkább mindig arra gondoltam, hogy igenis lesz szerződésem, és jó bajnokságban fogok védeni. Végül így is lett.?

A hónapok lassan teltek, mióta a kapus eljött Kazahsztánból, így adja magát a kérdés, hogy meddig tartott volna a türelme, ha nem keresi meg a Miskolc. ?Talán még egy hétig. A miskolciak a múlt hét elején kerestek meg, közvetlenül engem, nem a menedzseremen keresztül. Az ajánlatuk abszolút elfogadható volt számomra, az Extraliga erős bajnokság, és ez nagyon vonzó volt. A döntést én magam hoztam meg, és gyorsan meg is egyeztünk. Úgy érzem, remek állapotban vagyok, kicsattanok az energiától, alig várom már, hogy mérkőzésen védhessek. Nem tudom megmondani, hogy erre mikor kerül sor, ez természetesen a szakmai stáb dolga, de én készen állok.?

vay

fotó: Teszárovics Zsuzsa/JKB

Vay Ádám nem kerül teljesen idegen környezetbe, hiszen a Jegesmedvéknél jó néhány játékos van, akikkel a válogatottban is együtt játszott. ?A beilleszkedéssel nem lesz semmi gond. Szirányi Bencével és a testvérével egy környéken nőttünk fel, a nemzeti csapatban is sok időt töltöttünk együtt. Biztos vagyok benne, hogy hamar megtalálom a hangot a csapattársaimmal. Muszáj lesz, hiszen egy kapusnak nagy szüksége van az összhangra a védőkkel. Ezt már korán belém sulykolták, hogy egy hálóőr munkája nemcsak a védésekből, hanem a hátvédek irányításából is áll. Kölcsönös kommunikációra van szükség, ha például kimegyek a kapu mögé, megállítani a korongot, a társamnak jeleznie kell, hogy érte jön, vagy üssem ki, esetleg tegyem a sarokba. És nekem is irányítanom kell őket.? Legyen szó a klasszikus nyerőgépekről vagy épp a póker csodálatos világáról a kaszino online felületei szerteágazó lehetőségeket biztosítanak, alacsony és magasabb tétek mellett is. Az óriási alap nyeremények mellett ráadásul már bónuszajátékok és ingyenes pörgetések is elérhetőek a játékok alatt.

Vay Ádámnak szüksége is lesz az alkalmazkodó képességére, hiszen az amerikai, majd az orosz iskola után egy újabb stílushoz kell idomulnia. ?Sokszor kérnek arra, hogy hasonlítsam össze a ligákat, de ezt igazából nem lehet. Más a pálya, a tempó, a játékosok felkészültsége, a tapasztalata. Mindegyiknek van előnye, hátránya, egyszerűen csak meg kell ezeket tanulni, ha eredményes akarsz lenni. A vasárnapi mérkőzés is tetszett, bár persze jobb lett volna, ha nyerünk. Az Extraliga kifejezetten erős, Szlovákia nem véletlenül A csoportos megszakítások nélkül, és sok játékost adnak az NHL-be is. Biztos vagyok benne, hogy jó helyre kerültem, és minden tőlem telhetőt megteszek majd a sikeres szereplésért.?

A Liptószentmiklós elleni mérkőzés előtt, a játékosok bemutatásakor Vay Ádám neve ? aki aztán érthető módon a padon töltötte a találkozót ? intenzív és hangos reakciót váltott ki a szurkolókból. Érezhetően nagyon sokat remélnek a válogatott kapus szereplésétől. Nyomasztó az ilyen felfokozott várakozás? ?Azt a DVTK Jegesmedvék szurkolóinak is tudniuk kell, hogy egy fecske nem csinál nyarat, egy kapus önmagában nem nyer mérkőzést. A velem szemben támasztott elvárások alapja minden bizonnyal a válogatottban nyújtott teljesítményem. De a jégkorong abszolút csapatjáték, minden egyes hokisnak megvan a feladata, amelyet ha nem végez el száz százalékosan, máris az ellenfél előtt adódik helyzet. Az Extraligában különösen nagy a meccsterhelés, ezért fontos, hogy igazi csapatként tudjunk működni. Ebből én is ki fogom venni a részem, és remélem, méltó leszek a bizalomra.?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum