Történelmi lehetőség előtt áll Ovecskin

 

A világ egyik legjobb jégkorongozója túl van élete legfontosabb mérkőzésén, de a Vegas Golden Knights elleni döntő minden egyes meccse fontosabb lesz ennél is.

A washingtoni csapatkapitány a Tampa elleni hetedik meccs előtt nyilatkozta, hogy talán ez lesz élete legnagyobb mérkőzése. Nos, annyi biztos, hogy ha így volt, akkor felnőtt a feladathoz, hiszen a 62. másodpercben betalált az orosz szupersztár. NHL-es karrierjének ez volt a 665. találata (rájátszással együtt), mindezt 1119 meccsen hozta össze, vagyis 0,6 gólt lő meccsenként. Ebben senki nincs a közelében sem a jelenlegi mezőnyből, Sidney Crosby követi őt tisztes távolból, aki 1024 meccsen 477 gólig jutott (0,47-es átlag). Az alapszakaszban lőtt gólokat tekintve a 19. helyen áll az örökranglistán, nála termékenyebb góllövő a modern korban csak három akadt: Mike Bossy, Mario Lemieux és Pavel Bure. Az orosz játékosoknak nincs szerencséjük a Stanley Kupával, Bossy négyszeres, Lemieux kétszeres bajnok, csak Burénak és Ovecskinnek nem sikerült (még) elhódítani a világ legnehezebben megszerezhető trófeáját. Mint köztudott, a fővárosi csapat még a konferenciadöntőbe sem jutott be, mióta megszerezték jelenlegi csapatkapitányukat: a 2004-es draft első helyén kelt el a játékos, Jevgenyij Malkin előtt. 1998-ban játszották fennállásuk első és eddig egyetlen döntőjét, akkor a Detroit simán kisöpörte őket.

ovecskin

Az a bizonyos gól a konferenciadöntő hetedik mérkőzésén semmiben sem különbözik attól, amilyenekkel immár 13 éve riogatja a kapusokat, és amire azok 13 éve nem találják az ellenszert. Most is minden jégen lévő játékos pontosan tudta, mi fog következni, legjobban talán honfitársa, a Lightning kapusa, Andrej Vasziljevszkij, mégsem tudtak ellene tenni semmit.

Ovecskin előbb lő, mint tölt: közel 5000 lövése volt eddigi karrierje során, ami 1500-zal több, mint az utána következő játékosé. Átlagosan ötször lő kapura meccsenként, a kipattanóra gyakran érkeznek a társak, 607 alapszakaszgólja mellett 515-ször passzolt. Ez a 12. legtöbb a ma is aktív játékosok között, a szélsők közül csak Daniel Sedin és Patrick Kane előzi meg. Ehhez képest erről nem szokás beszélni, ha a csapatkapitány játéka kerül szóba. Természetesen túlzás lenne Sidney Crosby játékszervező készségével egy szinten emlegetni, a posztja sem erről szól. De ha már Crosby szóba került, az örök riválissal szembeni kritikus ötödik mérkőzésen, 3-3-as állásnál, kevesebb mint öt perccel a vége előtt egy kontra végén nem lőtt. Ehelyett leheletfinom passzal hozta helyzetbe a 22 éves Jakub Vranát, aki élete meccsét játszotta, addigi két passza mellé megszerezte a mérkőzést eldöntő találatot is.

A Washington ezzel egy győzelemre került a továbbjutástól és ezúttal nem is vétették el a dolgot. Mi több, ezen a hatodik mérkőzésen, a hosszabbítás ötödik percében ismét csak Ovecskin ugratta ki csapattársát, Jevgenyij Kuznyecovot.

Ugyanez a játékkapcsolat működött a Tampa elleni negyedik mérkőzésen, Ovecskin nem akármilyen helyzetből adott olyan fonákpasszt, aminek sebessége, ereje és pontossága egyszerre volt kivételes.

Az edzője, Barry Trotz is azt nyilatkozta, hogy amikor a Caps kispadjára került (2014-ben), még ő is azt gondolta, hogy legfontosabb játékosa ugyan a liga legnagyobb góllövője, de a játék más elemeiben nem igazán fogja tudni majd használni: ?Természetesen mindenki góllövőként és lövőként gondol Ovecskinre elsősorban. Amikor néhány évvel ezelőtt ide kerültem az egyik dolog, ami meglepett éppen az volt, hogy milyen jól hoz helyzetbe másokat. Ragyogóan passszol, kiválóan látja a pályát, és ezt senki nem ismeri el kellőképpen. Mindenki csak a lövőjátékost látja benne, pedig ő sokkal több ennél. Ha nem engedik lőni, akkor is elképesztően offenzív játékra képes, akár egy passzal, akár egy csellel, bármivel. Amikor ide jöttem, én is azt gondoltam, hogy egy rugóra jár az agya, mindig minden helyzetből lőni, de aztán rájöttem, hogy ő sokkal több ennél.?

A jelenlegi rájátszásban minden korábbinál jobb formában van, összesen 22 pontot gyűjtött, ami a második legtöbb, csak csapattársa, Kuznyecov előzi meg. De nem csak gólokban és asszisztokban utolérhetetlen. Amikor a Tampa ellen a kiesés szélére került a csapat, a hatodik meccsen elővették a legkeményebb fizikai hokit. Valósággal leütközték Stamkosékat a jégről, 39-19-re nyerték az ütközéseket. Ovecskin ugyan nem szerzett pontot, de a csapattársak a meccs után nem győzték hangsúlyozni, hogy kapitányuk fizikai jelenléte mennyire demoralizáló az ellenfelek számára, illetve mekkora önbizalmat és tartást ad a társaknak.

NHL: Stanley Cup Playoffs-Pittsburgh Penguins at Washington Capitals

További igazságtalan, ámbár közkeletű tévképzet az orosz szupersztárról, hogy képtelen fontos meccseket nyerni. És bár igaz, hogy generációjának másik kivételes tehetségű játékosa, Sidney Crosby mindenkori csapata eddig mindig borsot tudott törni az orra alá, azért nem célszerű elfeledkezni arról, hogy a hoki a legtöbb sportághoz képest elképesztően komplex csapatjáték, ahol egyetlen játékos nem tud meccset nyerni. Az pedig vitathatatlan és önmagában is sokatmondó tény, hogy a Moszkvában született szélső immár másfél évtizede a világ legjobb három játékosának egyike. Eddig az NHL-ben és az olimpiákon nem olyan csapatban játszott, amellyel nyerni tudott volna, idénre azonban nagyon úgy tűnik, hogy a többi kulcsjátékossal ? mint például Kuznyecov vagy Holtby kapus ? és a kiegészítő emberekkel olyan gépezetet alkotnak, amelynek valós esélye van megszerezni a világ legerősebb bajnokságának kupáját.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 29., vasárnap
MK 16:00 UTEDEB 3-2VÉGE
EL 17:30 SCCFHA 7-3VÉGE
MK 19:45 BJAAVS 3-2 BVÉGE
    • M4 SPORT+
január 30., hétfő
EL 17:30 GYEFHA 2-0VÉGE
január 31., kedd
EL 17:30 SCCDAB 8-3VÉGE
AL 20:30 IKOLHL 5-4VÉGE
AL 20:50 FTCSZG 2-4VÉGE
február 1., szerda
EL 17:30 BRADAB 6-5VÉGE
EL 18:40 BJAFTC 5-1VÉGE
AL 19:15 ASPWRM 6-3VÉGE
AL 20:15 DBFETO 4-7VÉGE
február 3., péntek
EL 14:00 FHABJA 
EL 17:30 GYEDAB 
EL 18:30 DEBUTE 
EL 18:30 MISFTC 
ICEHL 19:15 AVSKAC 
február 4., szombat
AL 14:00 SZGWRM 
AL 16:00 ASPDBF 
AL 19:30 SPCFTC 
AL 21:00 IKOETO 
Partnerünk
Archívum