Jöhet az idei NHL eddigi legfontosabb mérkőzése

 

A Predators először játszhat hazai környezetben hetedik mérkőzést, a Jets első hetedik mérkőzésére készül.

Amikor kiderült, hogy az NHL rájátszásának második körében összekerült a Nashville és a Winnipeg, minden semleges hokiszurkoló álmainak netovábbja egy hétmeccses széria volt. Nos, megkaptuk, bár nem egészen abban a formában, ahogyan azt eredetileg elképzeltük. Egyrészt mindkét csapat csak egyszer tudott nyerni hazai pályán. Másrészt a Winnipeg mindig fölényes győzelmet aratott, melyeken 17-7-re ütötte ki a tavalyi döntőst. A Nashville mindig sokkal inkább megszenvedett, egyszer hosszabbításban nyert, egyszer egyetlen góllal, azonban a legutóbbi találkozójuk volt a legsimább, a kiesés széléről egy 4-0-s győzelemmel táncoltak vissza és harcolták ki a hetedik meccset. A párharc további érdekessége, hogy eddig egyik csapat sem tudott két mérkőzést nyerni egymás után, a Winnipeg győzelmét mindig a Nashville egyenlítése követte. A Nashville szeretné megtörni ezt a sormintát, az első vezetésre hajt, ami egyben a széria megnyerését is jelentené.

Ezért a legtöbbet az első sor, a Ryan Johansen, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson trió tehet, amely összesen kilenc gólt és 23 pontot tett a közösbe a széria során. Ami igazából feltűnő, hogy a legendásan gól- és ponterős védelemből eddig csak P.K. Subban tette hozzá a maga részét három góllal és öt ponttal, míg a Preds többi hátvédje összesen egyszer volt eredményes a hat mérkőzésen. A másik oldalon a Blake Wheeler, Mark Scheifele, Paul Stastny trió viszi a prímet 25 ponttal. Paul Stastny a trade deadline egyik legértékesebb szerzeménye az egész ligában, a 32 éves centertől talán még legnagyobb hívei sem reméltek pont/meccses átlagot a rájátszásban. A legnagyobb különbség a két csapat között egyértelműen a második sorban mutatkozik: a Stastny irrányította Nikolaj Ehlers és Patrik Laine jóval eredményesebb, mint a túloldalon a Kyle Turris, Kevin Fiala, Craig Smith alkotta hármas. Ráadásul Laine még korántsem mutatott meg mindent, amit tud, hiszen négy gólpassza mellett csak egyszer talált be a kapuba. A védelmeken is sok fog múlni, a Josh Morrisey, Jacob Trouba páros felel a Nashville első sorának semlegesítéséért, míg Dustin Byfuglien négy gólt és hét pontot is szerzett már a kék vonalról, ha ő elkapja a fonalat, nincs az a Nashville, amely meg tudná állítani őket.

subban

A húzóemberek mérlegén a Winnipeg felé mozdul el a mutató és ugyanez a helyzet a kiegészítő emberekkel el is. Amíg a Predatorsnál az ötpontos Subban után csak kétpontos játékosokat találunk, addig a Jetsnél az ötpontos Lainét Tanev és Connor követi néggyel, majd Little és Ehlers érkezik hárommal. Tisztán látható tehát, hogy a Winnipegnek hosszabb padja és ez az eredményekben is megmutatkozott, a csapat minden része hozzá tudott szólni a mérkőzésekhez. Amíg a Jets magabiztosan nyerte a meccseit – kétszer három, egyszer négy góllal – addig a Predators kétszer csak egy góllal tudott nyerni és csak egy sima győzelmet tudott abszolválni. Plusz adalék a támadójátékhoz, hogy mindkét csapat ugyanannyiszor találta el a kaput, összességében (338) és egyenlő létszám (177) mellett is, de a gólok számából következik, hogy a Jets jóval hatékonyabb támadójátékot mutatott be mint ellenfele. Mindebből következik, hogy hazaiaknak a védekezésre kell fókuszálniuk a hetedik mérkőzésen és akkor lehet esélyük. Ehhez pedig elsősorban Pekka Rinne kell, aki eddig hullámzó teljesítményt mutatott. A finnt már kétszer le is kellett cserélni és a statisztikáját igazából csak a hatodik mérkőzésen hozott shutout húzta fel igazán. Az viszont nem akármilyen teljesítmény volt, hiszen akkor a kiesés réme közvetlen közelről fenyegette a csapatot

Ami az edzőket illeti a Preds mestere Peter Laviolette a nyolcadik, a Jets edzője Paul Maurice a harmadik mindent eldöntő csatájára készül. Laviolette hétből ötöt megnyert, de ami igazán különlegessé teszi ezt az öt sikert, az az, hogy karrierje során a playoff minden körében tudott hetedik meccset nyerni, korábban pedig ez csak a Pat Burns, Mike Keenan, John Tortorella triónak sikerült. Maurice csak két mérkőzésen állt a hetedik meccsen a kispad mögött, de mindkettőt megnyerte. A korábbi 170 hetedik mérkőzésből kereken százat nyertek a hazai csapatok, legutóbb alig több mint egy hete a Boston a Toronto ellen. Az első gól jelentősége óriási ezeken a mérkőzéseken, a 170-ből 126 alkalommal (74,1%) az jutott tovább, aki az első találatot szerezte. A 170-ből 41 mérkőzés fordult hosszabbításba, ezeken pedig 21:20 a hazai csapatok javára.

Így állunk tehát a hetedik meccs előtt, amelyet péntek hajnali kettőkor kezdenek, minden képzeletet felülmúló izgalmak közepette. Ezzel kapcsolatban Paul Stastny nyilatkozott a legvilágosabban: “[egy ilyen meccs után] Nem akarsz bánkódni. Nem akarod, hogy a helyzet vagy a nyomás miatt félelem telepedjen rád. Bele kell állni, mindent beleadni és minden percét kiélvezni.”

laine

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum