A Graz ellen szilárdíthatja meg pozícióit a Fehérvár

   

Győzelem esetén pontelőnyre tehetne szert a Fehérvár az alsóház 2. helyén

Remekül kezdte a középszakasz rájátszását a Fehérvár, hiszen először győzött rendes játékidőben Bolzanóban. A győzelem értékét növeli, hogy igazán a Volán szája íze szerint alakult a többi eredmény is az alsóházban, és ezzel a csapat egyből a ranglista második helyére került. Utoljára a 2013/14-es idényben kezdett rendes játékidős győzelemmel a Fehérvár az alsóházi középszakaszban, akkor tovább is ment a társaság a negyeddöntőbe. A bónuszpont-rendszer olyan, hogy induláskor mindenkinek a saját kezébe kerül a sorsa. Ha egy csapat minden meccsét megnyeri a középszakaszban, akkor biztosan a rájátszásba jut. A Fehérvár megtette az első lépést, a másodikat pedig a Graz ellen teheti meg. Ami különös jelentőséget ad ennek a találkozónak az az, hogy a 9 pontos Dornbirn mögött a 4-4 pontos Fehérvár és Graz következik, így 3 fehérvári pont esetén biztosan pontelőnnyel zárná a napot a Volán a playoffért folyó harcban.

A 2016-os Ocskay-emléktorna óta nem túl népszerű vendég Fehérváron a Graz, amelyik ebben a szezonban szerencsére még nem tudott győzni az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Reméljük, ez az újkeletű hagyomány ezúttal is folytatódni fog. Utoljára az előző idényben nyertek Fehérváron, az alapszakaszbeli második és a középszakaszban játszott mérkőzésen bizonyultak jobbnak a magyar EBEL-csapat otthonában. Azt is reméljük, hogy vasárnap megszerzik a 2018-as év második hazai győzelmét is Háriék, akik az elsőt és eddig egyetlent is éppen a Graz ellen aratták. A Volán 62-ese három pont nélkül zárt meccset követően ismét megbízhatóan hozza a pontokat, a legutóbbi három mérkőzésen egyaránt pontot szerzett, komoly érdemei vannak a csapat Bolzanóban szerzett győztes góljában is. Jó lenne, ha folytatódni tudna a remek sorozata, és mások is felzárkóznának hozzá.

AVS-G99_2018-900

fotó: Fehérvár Av19, Soós Attila

“A Graziak nagyon gyorsan lendülnek át védekezésből támadásba – elemezte az ellenfelet a csapat honlapján Hannu Jarvenpaa vezetőedző. – Ha korongot veszítünk a támadóharmadban, akkor bizony sietnünk kell vissza a saját kapunk felé. Gyors hokit játszanak, de ha ezt tudjuk kezelni, akkor jók az esélyeink. Emellett természetesen a kiállítások elkerülésére is oda kell majd figyelnünk, hiszen ellenfelünknek nagyszerű a fórjátéka” Doug Mason, a graziak edzője nem volt túl szószátyár, mindössze annyit nyilatkozott hogy mindent meg kell teygenek azért, hogy megnyerjék a fehérvári mérkőzést.

Fehérvár–Graz 3-2

   

Reisz Áronék a Bolzano után a 99erst is legyőzték, így százszázalékosak maradtak az EBEL-középszakaszban.

Gilbert egyéni akciójával indult a mérkőzés, majd a 4. percben, a már-már szokásos Hári, Kóger összjáték után utóbbi veszélyeztette a vendégkaput. Hári nagy elánnal folytatta, előbb kiállítást harcolt ki, majd Luttinent találta meg a kapu előtt, akinek beleérését Höneckl csak nehezen hárította. A Graz is megkapta az esélyt egy emberelőny formájában, de Carruth magabiztos volt a kapuban. Igazi playoffmeccset játszott egymással a két csapat, ahol a látványt nem a helyzetek, hanem a kőkemény ütközések adták. A 10. percben megszerezte a vezetést a magyar EBEL-csapat. LoVecchio a saját harmadából indította a kilépő Latendresset, aki egy csellel elfektette Hönecklt, majd a kapuba lőtt (1-0). Azonnal feljebb kapcsoltak a vendégek és három perccel később kiegyenlítettek. Weihager távoli lövésébe Pirmann tette bele az ütőjét, a korong pedig védhetetlenül vágódott a hálóba (1-1). Höneckl kapus és LoVecchio ütköztek, újabb emberelőny következett, de a korong behozatala is problémát jelentett Kógeréknek. A másik oldalon Camara lövése ment mellé, majd egy ütközés után a csatár a jégen maradt, de rövid ápolás után folytatta a játékot. Az utolsó percekben a Volán letáborozott a grazi harmadban, de Höneckl Gilbert, majd Manavian lövésénél is résen volt.

A középső játékrész első akcióit a vendégek vezették, akik jó letámadásuknak hála korongokat szereztek és gyors kontrákkal veszélyeztették Carruth kapuját. Rövidesen fordult a kocka, sorra jöttek a hazai helyzetek. Sárpátki kotorászott a kapu előtt, a Höneckl lába között átcsúszó korong éppen csak elkerülte a kaput, majd Hári közeli lövése következett. A sort LoVecchio zárta, aki elcsípte a pakkot a támadó harmadban, de az ő bombáját is védte a grazi hálóőr. A 25. percben Vidmar mehetett a büntetőpadra. Megzörgették a kapuvasat a graziak, majd hátrányban is kis híján gólt szerzett a Volán: Reisz és Sárpátki is tisztán lőhetett, Höneckl mindkétszer hárított. A harmad derekán jött a harmadik hazai emberelőny, érdekes módon ez megzavarta a Fehérvár játékát, ebből a fórból sem sikerült helyzeteket kialakítani. Sőt, a büntetőpadról visszatérő Setzinger kilépett, Carruthnak kellett védenie a szólót. Egy perccel később már ő sem tudott segíteni, egy kontra végén Camara kilőtte a bal felsőt (1-2). Hamar jött az egyenlítés, a 34. percben Uotilla kipattanó lövését Reisz pofozta a kapuba (2-2). A gól visszahozta a lendületet, csak Höneckl bravúrjain múlt, hogy nem került előnybe a Fehérvár. Hiába a fölény és tízzel több kapura lövés, a döntés a harmadik harmadra maradt.

Óvatosabban folytatták a felek, mindenki tudta, hogy az újabb gól eldöntheti a három pont sorsát. A 44. percben Erdély kiharcolta a negyedik hazai emberelőnyt is, de ezen az estén gyenge volt a Volán fórjátéka, ebből sem sikerült helyzeteket kialakítani. Az óvatosság mellett az idegesség volt jellemző, sok hibával játszott mindkét csapat. Az 50. percben Szabó Krisztián középre tett korongjáról éppen csak lemaradt a társ, a következő támadásból viszont sikerült újra megszerezni a vezetést: Manavian távoli bombájába LoVecchio ért bele, Höneckl tehetetlen volt (3-2). 7 perccel a vége előtt emberelőnybe került a 99ers, önfeláldozó védekezéssel sikerült kivédekezni Reisz büntetését. Majd Carruth tolta fölé a felperdülő, gólba tartó korongot. 4 perc volt már csak hátra, amikor Kógert szabálytalanul eltüntették, de a játékvezetők nem ítéltek kiállítást. Nem úgy a másik oldalon, ahol éppen Kógert küldték ki két percre. Höneckl is lekorcsolyázott, 6 a 4 ellen támadhattak a graziak, de a hősies védekezésnek köszönhetően leperegtek az utolsó másodpercek is. A Fehérvár második mérkőzését is megnyerte a középszakaszban és 7 ponttal továbbra is rájátszáshelyen áll.

avsg99-201802

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3158 néző. Játékvezetők: Baluska, Sternat, Angerer, Ettlmayr.
Carruth: 91,7% (Rajna)
K
Höneckl: 90,9% (Toivonen)
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Carlsson, Setzinger, Ograjensek, McLean, Nixon
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Unterweger, Laakso, Zusevics, Higgs, Oberkofler
Szabó D., Kocsis, Vincze, Reisz, Szabó K.
3
Weihager, Fechtig, Pirmann, Brophey, Camara
Meland, Palin, Sárpátki, Music, Luttinen
4
Strohmeier, Woger, Zierer, Natter
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:29 AVS Latendresse LoVecchio
1-1 12:06 G99 Pirmann Brophey Weihager
1-2 31:06 G99 Camara Setzinger Brophey
2-2 33:07 AVS Reisz Szabó K. Uotila
3-2 50:26 AVS LoVecchio Latendresse Manavian
33 Kapura lövések száma 24
8 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Graz góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk