Bolzanóban kezdi a középszakaszt a Fehérvár

   

A házigazdák erős rajtot vennének, a Fehérvár két év után győzne újra.

A 10. helyen végzett és 1 bónuszpontot visz magával a középszakaszba a Fehérvár AV19 az EBEL-ben. A mezőny ismerős lesz, a frontok megmerevedtek, a mezőnyből eltávozott Olimpija Ljubljana és a helyére érkezett Bolzano kivételével pontosan ugyanazok a csapatok harcolnak az alsóházban a playoffért, mint az előző idényben. A fehérváriak voltak már 10. helyezettként alsóházi indulók és akkor ügyesek voltak, hiszen bejutottak a negyeddöntőbe. Amióta ez a rendszer van az osztrák bázisú ligában, azóta ez volt az egyetlen sikeres alsóházi középszakasz-szereplésük, a másik három alkalommal nem sikerült elérniük a rájátszást. Hogy ezúttal sikerüljön, ahhoz nagyon fontos lenne egy jó rajt.

Nem lesz könnyű, hiszen a Bolzanóba nem győzni jár az utóbbi években a Volán. Utoljára több, mint két éve, 2016. január 17-én távozott győztesen onnan a csapat, történetesen akkor is Hannu Jarvenpaa vezérletével. Emlékezetes meccs volt, a Bolzano ráborította a pályát a Fehérvárra, ám Rajna remekül állta a sarat, és ezzel megteremtette az esélyt arra, hogy két másodperccel a vége előtt Kóger túlórára mentse a meccset. A hosszabbításban aztán Manavian gólja döntött. “A jégkorong vicces sportág. Bár a srácok küzdöttek, a harmadik harmadban jobbára a saját harmadunkban tartózkodtunk. Viszont néha megesik az ilyesmi, mert ha tényleg keményen dolgozol, megkapod a jutalmad, ahogy mi most az utolsó másodpercben” – mondta akkor a finn mester, aki aligha tiltakozna hasonló koreográfia ellen.

Ami a dél-tiroliakat illeti, ők eddig csak egyszer kényszerültek arra, hogy az alsóházból induljanak a rájátszásért, ám akkor sikerrel jártak. Most is hasonlóban reménykednek, és ehhez viharos startot szeretnének venni, hogy a bónuszpontokkal az élen álló két csapat előnyét mihamarabb eltüntessék. Nincsenek túl rossz formában, bár az alapszakasz vége nem sikerült a legszerencsésebben, de az újévben eddig pozitív a mérlegük, 10 meccsből 6 győzelem, 20 pont. A másik oldalon viszont csak 10 meccs, 2 győzelem, 8 pontos a mérleg. A Bolzano nagyon jó a speciális játékhelyzetekben, ebben az élmezőnyhöz tartozik, ellentétben a Volánnal, amelynek viszont az emberelőny, mind az emberhátrány elég gyengén megy. Ebből nagyjából következik is, hogy csak akkor lehet esélye a Fehérvárnak, ha sikerül fegyelmezettnek maradnia és a büntetéseket elkerülnie.

A Bolzanóban nem játszhat a hosszabb ideje sérült Matt Clark és Markus Gander, a Fehérvárban Harty idénye véget ért, Szirányi Bence sem játszhat még, viszont ott lesz a csapatban a frissen igazolt Eric Meland.

hcb-avs-2

fotó: sportnews.bz, Vanna Antonello

“Az elmúlt napokban tartottunk egy megbeszélést és kitűztük a célunkat, ami nem más, mint a rájátszásba kerülés – nyilatkozta Kai Sukkanen, a Bolzano edzője a csapathonlapnak. - Meggyőződésem, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan fejlődtünk. A következő mérkőzésekkel kapcsolatban optimista vagyok. Ettől függetlenül persze tudom, a többi csapat célja is a rájátszásba jutás, de abban is biztos vagyok, hogy további javulásra is képes a gárda.”

“Itt már minden mérkőzés kiemelten fontos – nyilatkozta a fehérváriak közösségi oldalán Hannu Jarvenpaa vezetőedző. – Mindegyiken megvan az esély a három pontra, de a nullára is. Tíz meccs vár ránk, egytől egyig fontosak, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Minden pontért meg kell dolgoznunk, harcolnunk és küzdenünk kell értük. Szorosabb meccsek lesznek ezek, pontokat kell szereznünk. Azt is meg kell értenünk, hogy a játékosok is emberek és nem szuperhősök. Törekedniük kell arra, hogy a legjobbjukat nyújtsák, ez az, amit elvárok tőlük. Nem kérdés, hogy a Bolzano jó csapat. Van néhány támadójuk, akiknek ha van helyük és idejük, nagyon veszélyesek. Emellett az egyik legfontosabb feladatunk, hogy elkerüljük a kiállításokat.”

Bolzano–Fehérvár 1-2

   

Bolzanóban története során először rendes játékidőben tudott nyerni a Fehérvár, rendkívül fontos pontokat szerezve az EBEL középszakaszában.

Két éve nyert utoljára a Fehérvár Bolzanóban, akkor is Hannu Jarvenpaa vezetésével, egy olyan meccsen, amelyen a dél-tiroliak óriási fölényben játszottak és amelyen az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy a Volán pontot fog szerezni. A történelem megismételte önmagát, ezúttal is egy remek kapusteljesítmény és a jó fehérvári helyzetkihasználás hozta meg a sikert, ismét az utolsó pillanatokban.

Erősen kezdett a Bolzano, hamar érkeztek az első kísérletek a hazai oldalról, ám Carruth a helyén volt A 3. percben a fehérvári újonc Melland kapott kiállítást, az előny viszonylag izgalommentesen telt el. A kiegészülés után a magyar csapat is jobban játékba lendült, ám a játékrész utolsó szakasza ismét hazai fölényt hozott. Hazai gólt viszont nem, nem úgy fehérvárit. A hazaiak szélsője, Halmo passzolt rosszul, korongja LoVecchiot találta meg, aki pedig Tuokkola hálóját. A 19. percben vezetést szerzett a Fehérvár, ami a játék képe alapján meglepőnek volt mondható, viszont annál örömtelibbnek.

Sajnos a hazaiak hamar reagáltak. A szünet után alig telt el pár másodperc, amikor Oleksiuk ment el a bal oldalon, középre adott korongját pedig Smith juttatta fonákkal a fehérvári kapuba. Támadásban maradtak a hazaiak, a Fehérvár kevés alkalommal jutott el az olasz kapuig. A 36. percben Carruth kapujába jutott a pakk, de Monardo közben kapust és a kaput is odébb lökte, így a találatot videózás után érvénytelenítették a játékvezetők. Egy percre rá egy kétes büntetőhöz jutott a hazai csapat, a korong a kapu közelében sem járt az ítéletkor. DeSousa kísérletezhetett, ám Carruth védett, minden vitát lezárva. A szünet előtt 3 másodperccel újra videózás következett. Halmo korongja Micelliről jutott a kapuba, ám a játékvezetők rúgó mozdulatot láttak, a visszajátszás pedig őket igazolta. 15-5-re nyerte a lövéseket ebben a harmadban a Bolzano de a szerencse és Carruth segítségével döntetlennel mehettek pihenni a csapatok.

A harmadik harmadra kicsit közelebb került ellenfeléhez a Volán. A fontosabb jelenetek sorát Palin 44. percben lőtt kapuvasa nyitotta, amelyet két perccel később újabb helyzetek követtek mindkét oldalon. Ezt a periódust Smith kapuvasa zárta. A Fehérvár kapujában Carruth egymás után mutatta be a nagy védéseket, ezzel megadta az esélyt csapatának a pontszerzésre. És a csapat ezúttal élni is tudott ezzel. Az 57. percben Hárit hagyták egyedül a jobb oldalon. A csatár lövését blokkolták, ám a lepattanó Kóger elé került, aki nem hibázott. A Bolzanónak nem maradt más választása, másfél perccel a vége előtt lehozta kapusát, ám nem sikerült pontot mentenie. A Fehérvár a remekül védő Carruth vezetésével először nyert rendes játékidőben Bolzanóban és ezzel a középszakaszban az alsóház második helyére lépett előre.

EBEL, 2920 néző. Játékvezetők: Kellner, Stolc, Bärnthaler, Kontschieder.
Tuokkola: 90,9% (Smith J.)
K
Carruth: 97,6% (Rajna)
Tomassoni, Gartner, Smith A., Oleksuk, Halmo
1
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
Marchetti S., Egger, Frank, Bernard, Frigo
2
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
Carlisle, Glira, Monardo, Angelidis, Micelli
3
Palin, Meland, Sárpátki, Music, Luttinen
Schweitzer, Petan, DeSousa, Sointu
4
Szabó D., Kocsis, Vincze, Reisz, Szabó K.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 18:05 FHA LoVecchio Latendresse Gilbert
1-1 20:46 HCB Smith A. Oleksuk
1-2 56:22 FHA Kóger Hári Erdély
42 Kapura lövések száma 22
14 Kiállításpercek 20

A Bolzano–Fehérvár góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum