Hatéves sorozat végére tenne pontot a Fehérvár

   

A Fehérvár már csak a bónuszpontokért harcol, a Medvescak még a felsőházért is.

Most sajnálhatja csak igazán a Fehérvár az elmúlt 4 fordulóban elvesztett 11 pontot, hiszen a pénteki ellenfél Medvescak Zagreb sem jutott előbbre ez alatt az idő alatt. A zágrábiak négy fordulóval ezelőtt is a hatodik helyen álltak, és most is a hatodik helyen állnak, a pontjaik is alig szaporodtak, csak közben a Volán esélyei arra, hogy a helyükbe lépjenek, elszálltak. Két forduló van hátra az EBEL alapszakaszából, és a magyar csapat célja az kell legyen, hogy minél több csapatot megelőzzön az előtte álló Dornbirn, Bolzano duóból. Ez sem lesz egyszerű feladat, hiszen az előnyük 5 illetve 4 pont, tehát a Fehérvárnak mindenképpen két győzelemre van szüksége a hátralevő két játéknapon az előrelépéshez, amelyek közül az egyiknek rendes játékidőben kell megszületnie. Az egymás elleni eredmények miatt a Graz már nem előzhető meg, a Bolzano pedig csak pontkülönbséggel, viszont a középszakasz előtti bónuszpont-osztásnál minél előrébb kell tudni állni a sorban. Közben azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy hátulról is van fenyegetés, a Znojmo kétpontos lemaradása nem megnyugtató, a Villach négypontos hátránya kicsit jobban néz ki, a válságos idényt megélő csapattól csoda lenne 5 pont megszerzése a Vienna elleni oda-vissza csatában úgy, hogy közben a Volán egyet sem gyűjt be.

A pénteki ellenfél Medvescak ugyanolyan rossz szériában van, mint a Fehérvár. Legutolsó 5 meccsükből 4-et elbuktak, és csak az mentette meg őket attól, hogy kiessenek a legjobb 6 közül, hogy a mögöttük állók sem nagyon jeleskedtek a pontgyűjtésben. Ez alól az egyik kivétel a nyakukon lihegő Graz, akik miatt győzelmi kényszerben játsszák le a hátralevő két fordulót a KHL-ből idén visszatért horvátok. Hogy nem verhetetlen ellenfélről van szó, azt bizonyítja, hogy a Fehérvár kettőből kétszer győzte le őket Zágrábban, hogy nem könnyű ellenfélről van szó, azt pedig az, hogy az idei első fehérvári találkozójukat magabiztosan húzták be a zágrábiak 4-0-lal. Olyan párharcról van tehát szó, amelyben idén még egyszer sem örülhetett a hazai közönség. Sőt, miközben a Medvescak számára Fehérvár hosszú ideig bevehetetlen erőd volt, utoljára 2011-ben örülhetett győzelemnek a Volán-tábor a Raktár utcában a Medvescak ellen, igaz, a hosszú szünet oka a zágrábiak KHL-szereplésében is keresendő. A lényeg, hogy már nagyon itt az ideje az újabb győzelemnek hazai jégen a horvát csapat ellen, és egyúttal annak is, hogy a mezőnyből utolsóként a Volán is megszerezze idei 100. gólját.

AVS-MZA_20171124-900

fotó: Fehérvár AV19, Soós Attila

“A Zágráb nagyon erős csapat, nagyon fel kell készülnünk – mondta Hannu Jarvenpaa vezetőedző a csapathonlapnak. -  Több sikerrel szeretnénk járni, mint a múlt héten lejátszott két mérkőzésünkön. Azok nem voltak rosszak, de nem sikerült nyernünk. Fontos lenne, hogy jól működjön az emberelőnyös játékunk ahhoz, hogy jó esélyeink legyenek. A Zágrábnak sok észak-amerikai légiósa van, az edzője is odavaló, így azt a stílust is játsszák. Mint mindig, akkor lehet esélyünk, ha felvesszük a kesztyűt és készen állunk harcolni velük. Náluk van a liga jelenlegi legeredményesebb játékosa, Tyler Morley, rá külön oda kell figyelnünk. Szabó Dániel ma visszatér, az ő edzésmunkájával nagyon elégedett vagyok, jó volt őt látni. Szirányi most még nem tér vissza, de hamarosan rá is számíthatunk. Rajta kívül a legerősebb összeállításunkban mehetünk a jégre, nem panaszkodhatom. Pontokra van szükségünk, a közönségünk pedig elvárja tőlünk, hogy harcoljunk. Ami tőlem telhető, mindent megteszek azért, hogy a csapat készen álljon a csatára”

“Dacára a sok lövésünknek, ez nem volt elég a győzelemhez, a Bécs kihasználta a hibáinkat és nyert – nyilatkozta Doug Bradley a Medvescak vezetőedzője. – Hiszek a csapatban, és hiszem, hogy bekerülhetünk a rájátszásba. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a szükséges pontokat Székesfehérváron és Znojmóban megszerezzük, lépésről lépésre haladunk majd.”

Fehérvár–Medvescak 2-3

   

Háriék a szétlövéses vereségükkel pontot szereztek a felsőházért hajtó zágrábiak ellen.

Jól indult a mérkőzés, már az első percben vezethetett volna a Fehérvár, de Kóger közelijét Carr bravúrral fölé tolta. Mindkét csapat energikusan kezdett, kisebb mezőnyfölényt a Zágráb harcolt ki. Stipsiczé volt az első kiállítás, ezt könnyedén átvészelték Vidmarék. Öt az öt ellen már komolyabb lehetőségei voltak a vendégeknek, de Carruth magabiztos volt a kapuban. A 10. percben Erdély kapott jó indítást, egyedül vezette Carra a korongot, de a kapus mamuttal hárított. Második előnyéből megszerezte a vezetést a horvát együttes. A 14. percben LoVecchio ült a büntetőpadon, a fórt Olden használta ki (0-1). A Volán is megkapta az esélyt, sokáig úgy tűnt, a második hazai emberelőnyből sem lesz semmi, végül Hári került helyzetbe, de lövése a kapuvasról kifelé pattant. Erdély és Deutsch kapaszkodtak össze, mindketten lehiggadhattak a büntetőpadon. Négy a négy ellen még jobban felgyorsult a játék. A nagyobb helyzetek Carruth kapuja előtt adódtak, de a fehérvári hálóőr Puskarich és Olden közelijét is hárította.

Aktívabban kezdte a középső harmadot a Fehérvár. A hazaiak egyik legjobbja, Erdély többször is helyzetbe került, de nem tudott egyenlíteni. Hári helyzete következett, aki kapunak háttal próbálta behúzni a pakkot, majd Manavian veszélyes lövése suhant el centiméterekkel a jobb kapuvas mellett. A fölény a 28. percben újabb emberelőnyben kamatozott, de hiába próbálkozott Hári, Gilbert és Manavian, Carr kapusnak köszönhetően továbbra is a vendégeknél volt az előny. A 33. percben végre összejött az egyenlítés; már Latendresse is ziccerben volt a kapu előtt, de ő LoVecchiónak hagyta a korongot, aki a hálóba emelt (1-1). Azonnal váltott a Medvescsak, Mahbod kilépett, Carruth bravúrral védett, de emberelőnybe kerültek a látogatók. Hiába a létszámhátrány, Kóger passzából Hári kis híján a vezető gólt is megszerezte, ebben ismét Carr akadályozta meg. Fordult a kocka, Volán-fór következett, Hári pedig sokadik próbálkozásra legyőzte a zágrábi kapust (2-1). Ezt a játékrészt is négy a négy elleni játékkal zárták a csapatok. Az eredmény nem változott. A kiváló húsz percet produkáló magyar EBEL-csapat megérdemelten fordított.

A záró harmad első percei is a Fehérvárról szóltak, Latendresse növelhette volna az előnyt, Carr azonban védett. Kiszabadultak a vendégek a szorításból, Mahbod ugrott ki, szólóját Carruth hárította. Jól zárt a hazai védelem, sokszor a középső harmadban sikerült korongokat szerezni, ha eljutottak lövésig Morleyék, még mindig ott volt Carruth biztosítani. Az 50. percben Hári ismét megcsörgette a kapuvasat. Az ellentámadásnál erősen lesgyanús körülmények között került be a korong a fehérvári harmadba, sípszó azonban nem volt, Deutsch pedig a vas alá bombázott (2-2). Az egyenlítő gól után emberelőnybe kerültek a vendégek, ezt kivédekezték Kógerék, így érkeztünk el a hajrához. Az utolsó perceket megnyomta a Volán, Luttinen közel járt a harmadikhoz, de nem sikerült begyötörni a mindent eldöntő találatot. Következett a hosszabbítás.

Alig fél perc telt el a ráadásból, Kóger máris mehetett a büntetőpadra. Négy a három ellen támadott a Medvescsak, ha nehezen is, de sikerült kivédekezni az emberhátrányt. Egyenlő létszámban veszélyes akciókat vezetett a Volán, sikerült is a zágrábi kapuba kotorni a korongot, de a játékvezetők érvénytelenítették a gólt, majd a videózás után is helybenhagyták az ítéletet. Az utolsó másodpercekben Manavian lőtt újabb kapuvasat, jöhettek a büntetők.

Az első három körben nem esett gól. A negyedikben Olden betalált, Gilbert viszont hibázott, így a vendégek 3-2-re megnyerték a mérkőzést.

avsmza-201801

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3186 néző. Játékvezetők: Siegel, Smetana, Nagy, Soós.
Carruth: 92,3% (Rajna)
K
Carr: 93,3% (Rosandic)
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
1
Noonan, Kudelka, Mahbod, Morley, Olden
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
2
Tikkanen, Deutsch, Netík, Koskiranta, Pöyhönen
Palin, Szaller, Sárpátki, Music, Luttinen
3
Boivin, Cepon, Simsic, Aviani, Puskarich
Szabó D., Reisz, Vincze, Kocsis, Szabó K.
4
Jarcov, Zanoski, Brine, Jankovic
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 13:49 MZA PP Olden Noonan Mahbod
1-1 31:47 FHA LoVecchio Stipsicz Latendresse
2-1 37:36 FHA PP Hári Uotila Luttinen
2-2 49:38 MZA Deutsch Koskiranta Pöyhönen
2-3 65:00 MZA GWS Olden
30 Kapura lövések száma 39
14 Kiállításpercek 12

A Fehérvár–Medvescak góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum