Az év meglepetése: Szlovákia legyőzte az USA-t

   

Ráadásul micsoda góllal. Északi szomszédunk juniorjai óriási csatában verték a címvédő házigazdát a junior-vb-n. A többi meccsen érvényesült a papírforma.

A junior-világbajnokság harmadik játéknapjának utolsó mérkőzésén az USA válogatottja Szlovákiával játszott, az esélyek egyértelműen a házigazdák mellett szóltak. A szlovákok 2009-ben nyertek utoljára junior-vb-n az USA ellen, igaz, akkor a negyeddöntőben, azóta hat vereség volt a mérlegük. Ráadásul Kanada ellen nem sokat mutattak, sima 6-0-s vereséget szenvedtek, miközben az amerikaiak erődemonstrációt tartva 9-0-ra győzték le a dánokat. Elképzelhető tehát, hogy a házigazdák belealudtak a papírformába, bár 8200 néző előtt ez aligha lehetséges, de a helyszíni beszámolók szerint Szlovákia győzelme teljesen megérdemelt volt. Mint az IIHF honlapja fogalmaz tudósításában: a szlovákok nagyon jókor ütötték a gólokat, rendkívül szervezetten védekeztek, és a jobb kapusteljesítmény is az ő oldalukon volt.

2018 IIHF World Junior Championship
Fotó: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images

De nézzük, mi is történt! Az első harmad sok amerikai lövést, viszont kevés igazán jó helyzetet hozott, Brady Tkachuk egy alkalommal a kapuvasat találta telibe, de a szlovákoknak is volt egy életveszélyes kontrájuk. A középső periódus elején szintén kontrázhattak Ernest Bokros tanítványai, Filip Krivosik azonban a várható keresztpassz helyett lövésre szánta el magát, és nagy köténygólt vágott Joseph Woll kapusnak. Nem sokkal ezután emberelőnybe kerültek, két nagy helyzetük is volt, ám Woll akkor remekelt. A harmad közepe táján az amerikaiak is szélvészgyorsan robogtak végig a pályán egy korongszerzés után, Tkachuk volt a befejező ember. Az eredmény ezt követően sokáig nem változott, öt perccel a rendes játékidő letelte előtt viszont ismét Krivosik volt szemfüles, ismét Bucek passzából, eldőlni látszott a meccs. Az amerikaiak csapatkapitánya, Casey Mittelstadt ebbe nem nyugodott bele, hatalmas egyéni akció végén egalizált bő három perccel a vége előtt. A szlovákokon volt a sor, hogy újítsanak, és ez nem is maradt el. A USHL-es Chicago Steel szélsője, az addig két gólpasszt szerő Bucek saját kapuja elől indulva tört be a támadóharmadba,elfektetett három hátvédet és egy kapust, megkerülve a kaput húzta rá a korongot, amit még óriási bravúrral védett Woll, de a kipattanó a szlovák csatárnál kötött ki, aki a kapunak háttal, fonákkal egyből visszatette. Bement. Szlovákia 3-2-re nyert.

Történelmi siker ez Szlovákiának, csak a 2009-es győzelemhez mérhető, ugyanakkor nem minden előzmény nélküli. A tavalyi U18-as világbajnokságon Kanada is alig tudta legyőzni őket, végül 3-1 lett. Akkor is az Roman Durny állt a kapuban, aki csütörtökön is elképesztő tartást adott a csapatnak, 45 lövésből 43-at fogott. De nem ő az egyetlen, aki mindkét csapatnak tagja volt, összesen 13 ilyen játékost találtunk, köztük Buceket is. Az amerikaiak számára mindez óriási csalódás, de ők akár már pénteken jóvátehetnek mindent, hiszen Kanadával játszanak, a 72 ezer néző befogadására alkalmas New Era Fielden, az NFL-es Buffalo Bills otthonában. Aki megteheti, hogy kimegy, ne felejtsen sapkát, sálat vinni, hiszen a legoptimistább jóslatok szerint is maximum mínusz nyolc Celsius-fok várható. Mint beharangozónkban írtuk, ez lesz a junior-világbajnokságok történetének első nyitott pályás mérkőzése. A tét a presztízsen kívül sem kicsi, hiszen jelenleg az A csoportot Kanada vezeti hat ponttal, mögöttük három csapatnak is három pontja van, ezt a triót az USA vezeti, Finnország és Szlovákia előtt. Dániának még nincs pontja.

A B csoportban is rendeztek rangadót, az első napon Oroszországot legyőző Csehország játszott a svédekkel. Utóbbiak semmit nem bíztak a véletlenre, már az első harmadban 15 kapura lövésük volt, ebből két gólt szereztek. A csehek a középső periódusban mindent megpróbáltak, de csak vasig jutottak, majd a harmad végén emberelőnyből zárkóztak fel egy gólra. De svédeknek is van egy halálos speciális egységük, Petterssonnal, Nylanderrel és Dahlinnal, akik a 45. percben aznap másodszor villantak és eldöntötték a meccset, 3-1-re nyert Svédország. Alexander Nylander 1+1-gyel, Rasmus Dahlin két assziszttal zárt.

A csoport másik mérkőzésén Oroszország játszott Svájccal. Az oroszok az első napon vereséggel indítottak a csehekkel szemben, míg Svájc legyőzte Fehéroroszországot, mindkét csapat számára fontos volt tehát a meccs. Svájc sokáig egészen jól tartotta magát, csak a végére lett egyértelmű az orosz fölény. Hiába lőttek háromszor annyit kapura Valerij Bragin tanítványai, a sok próbálkozásból kevés gól született, a svájciak viszont pontosak voltak. Így történhetett, hogy tíz perccel a vége előtt még 2-2 állt az eredményjelzőn. Az orosz henger ekkor indult be, az 52. percben harmadszorra is megszerezték a vezetést, két perccel a vége előtt megduplázták az előnyt, majd fél perc múlva az üresen maradt kapuba is betaláltak, így 5-2-re nyertek. Az oroszoknak láthatóan kapusproblémáik vannak, a védési hatékonyságuk 81%.

A B csoportban hasonló a helyzet, mint az A-ban, két meccs után egyetlen 100%-os csapat van, a svédeké, mögöttük az oroszoknak, az elöl és hátul is impozáns játékot mutató cseheknek és a svájciaknak is 3-3 pontjuk van, Fehéroroszország nullán áll.

Pénteken két mérkőzést rendeznek, magyar idő szerint este hatkor az oroszok a fehéroroszokkal játszanak, míg este kilenckor jön a Kanada?USA összecsapás.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum