Máris kezdődik a junior-világbajnokság

 

A kanadaiak visszavágnának az amerikaiaknak a tavalyi vereségért Buffalóban, de a svédek, az oroszok és a finnek is erős kerettel érkeznek.

December 26-án kezdődik az A csoportos junior-világbajnokság Buffalóban. Az észak-amerikai város tökéletes helyszínnek ígérkezik, sok nagy csatát megéltek már ott a szurkolók. Ezek közül is kiemelkedik egyfelől az 1976-os Super Series január 4-ei állomása, amelyen a Sabres 12-6-ra elkalapálta a Szovjet Szárnyakra keresztelt orosz válogatottat. Nem volt ez mindennapos esemény, hiszen a sorozat alatt az oroszok 16-szor mérkőztek NHL-es csapatokkal és 14-szer nyertek. A másik emlékezetes rendezvényen szintén az oroszok játszották a főszerepet, de immár junior-válogatottukkal. 2011-ben az Orlovval, Kuznyecovval, Panarinnal, Taraszenkóval felálló csapat a sorozatban tizedik alkalommal döntőbe jutó Kanadával került szembe. A juharlevelesek az első két harmadban 3-0-s vezetésre tettek szert, jó úton voltak afelé, hogy megszakítás nélkül negyedszerre is megfosszák az oroszokat az aranyaktól. A parádé azonban a harmadik harmadra maradt, az oroszok negyed óra alatt ötször mattolták a kanadai védelmet és nyertek 5-3-ra.

usa

Ez a meccs a junior jégkorong egyik legnézettebb összecsapása volt, a TSN-en 6,88 millióan követték, egy francia nyelvű adón további 650 ezren. Idén sem marad el a rekord, hiszen a két legnagyobb rivális, vagyis a házigazda USA és Kanada már csoportkörben szembekerül, a december 29-ei meccset pedig nem a ?mindössze? 19 ezres KeyBank Centerben rendezik, hanem az NFL-es Buffalo Billsnek otthont adó New Era Fielden. Ez lesz a junior-világbajnokságok történetének első nyitott pályás mérkőzése, amelyet akár 72 ezer néző is követhet a helyszínen.

new era field

Ez a szám is jól mutatja, hogy a tengerentúlon ? főleg Kanadában ? mekkora érdeklődés övezi a juniorok küzdelmeit is. A válogatott utolsó felkészülési mérkőzését Svájc csapatával játszotta december 22-én. A 8-1-re megnyert csatát Hamiltonban 12 ezernél is többen nézték. De nem csak a nézők, a scoutok is éles szemmel követik a tornát. Emlékezetes, hogy tavaly sokáig Nolan Patrick volt az első számú esélyese az NHL-draft 1/1-es pozíciójának. Azután jött a junior-világbajnokság és Nico Hischier, aki öt meccsen lőtt négy gólt és szerzett 7 pontot Svájcnak. Innentől egyre többet beszéltek a svájci fiatalemberről, mígnem idén júniusban már nem is volt meglepetés, hogy a New Jersey Devils őt választotta riválisával szemben.

Most még a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi az eseményt, hiszen az NHL olimpiai bojkottja miatt a szövetségi kapitányok is seregszemlét tartanak. Willie Desjardins, a kanadai válogatott vezetőedzője például a torna kezdetén a Spengler Kupán szerepel Svájcban, de a tervek szerint a kieséses szakaszra már visszaér Buffalóba, és egészen biztos, hogy nem lesz ezzel egyedül.

A torna két ötcsapatos csoporttal indul, december 26?31. között zajlik az első szakasz, majd az első négy-négy jut tovább az egyenes kieséses körbe. Az A csoportban a tavalyi bajnok és házigazda USA játszik Kanadával, Dániával, Szlovákiával és Finnországgal, míg a B-ben az orosz válogatott a svédekkel, a csehekkel, a svájciakkal és a fehéroroszokkal mérkőzik. A negyeddöntőket január 2-án, az elődöntőket január negyedikén, a bronzmeccset és a döntőt január 5-én rendezik. A torna esélyesei között az USA, Kanada, Oroszország és Svédország válogatottját tartják számon, de a két észak-amerikai csapat szokás szerint kimagaslik valamelyest, hiszen ezekben az országokban nagyobb a merítési lehetőség: a kanadai utánpótlásban például 440 ezer játékos versenyez, az amerikaiban 322 ezer, miközben Oroszországban 88 ezer, Svédországban 42 ezer. Az európai országok minőségi képzéssel igyekeznek felvenni a versenyt az észak-amerikaiak mennyiségbeli fölényével, és ezt meglehetős sikerrel teszik az utóbbi években. Azt követően, hogy 2005-2009. között sorozatban ötször nyert Kanada, az elmúlt 8 évben mindössze egyszer. Az USA fejlődése a leglátványosabb, 2010 és 2013 után tavaly is ők nyertek, de a finnek is kétszer lettek világbajnokok az elmúlt négy évben, míg az oroszoknak és a svédeknek egy-egy győzelem jutott.

A keddi első napon a csehek játszanak az oroszokkal, a fehéroroszok a svédekkel, Kanada Finnországgal, a házigazdák a dánokkal. Következő írásunkban összeszedjük azokat a játékosokat, akikre külön is érdemes lesz figyelni.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum