A Linz ellen kezdi ünnepi sorozatát a Fehérvár

   

A liga egyik nagycsapata ellen kell folytatnia a pontgyűjtést a Volánnak.

Immár negyedik éve találkozik egymással karácsony másnapján a Fehérvár és a Linz. 2014-ben a Linz, 2015-ben a Fehérvár, 2016-ban ismét a Linz nyerte a csatát, ezek szerint most ismét a Fehérvárnak kell következnie. Ez annál is inkább jó lenne, mert a linziek egyelőre a felsőházi rájátszás biztos tagjának érezhetik magukat, miközben a Fehérvár a 10. helyről küzd az előrelépésért.

Hárommeccses vereségszériának vetett véget a Fehérvár karácsony előtt, amikor a szezonban először sikerült legyőznie az Innsbruckot. Az elmúlt hat mérkőzés mindegyikén egyetlen gól döntött a végkimenetelről, háromszor a magyar EBEL-induló javára, aki kétszer túlórában bukott csak el. A legutóbbi három meccse mindegyikén szerzett pontot a Volán, de győzni csak egyszer sikerült. A vendég Linznek is két vereség és egy győzelem jutott a legutóbbi három meccsen, igaz, nekik azt megelőzően egy ötös győzelmi szériájuk volt.

A mérkőzés esélyese papíron egyértelműen a Linz. A felső-ausztriai csapat az utóbbi években a liga meghatározó alakulatai közé emelkedett. Bajnoki címek, dobogós helyezések, CHL-szereplések fémjelzik ezt a korszakukat. Linzben divat lett a jégkorong, a kibővített arénájuk is minden alkalommal telt házzal várja a meccseket. Közel 40-nel több lőtt gólnál tartanak, mint a Volán, amely viszont a leggólképtelenebb az egész mezőnyben. A speciális játékokban is rendkívül erős a Linz, a Fehérvár emberhátrányos védekezése és a Linz emberelőnyös játéka pont passzol egymáshoz. Minden negyedik Volán-hátrányból lesz gól, és minden negyedik előnyét beüti a Linz. Ennek megfelelően az egyik kulcsmomentum, amire biztosan nagyon oda kell figyelniük a fehérvári játékosoknak, az a felesleges szabálytalanságok elkerülése.

Szerencsére Hári Jánoshoz kezd felzárkózni a pontgyártásban David Gilbert, aki egy hosszabb eredménytelen időszak után a legutóbbi öt meccsén 6 pontot termelt. Ugyanez igaz Latendresse-re és Luttinenre is, mindketten a meccsek nagyobbik részén hozzájárultak a termeléshez az utóbbi időszakban. Remélhetőleg az ő formájuk megmarad, és csatlakozik hozzájuk például LoVecchio is, aki egyelőre még adós a konzisztensen erős teljesítménnyel. Ha a csapat húzóembereinek végre sikerülne egyszerre jól teljesíteniük, akkor összejöhetne a sormintába is illeszkedő fehérvári győzelem, amelyre – mondanunk sem kell – óriási szüksége lenne a csapatnak.

Fehérvár AV19 - EHC LIWEST Black Wings Linz-900

fotó: Fehérvár AV19 (Soós Attila)

Fehérvár–Linz 8-4

   

A magyar csapat folytatta a sormintát, a 2016-os linzi siker után 2017-ben a fehérváriak győztek karácsony második napján.

A karácsonyi meccsre szép számban érkeztek vendégszurkolók is, kitűnő hangulatban kezdődött az ünnepi találkozó. A Volán sem akart csalódást okozni a drukkereknek, erősen kezdtek Kógerék. A 2. perc elején egy Hári-Erdély összjáték után kellett védeni Ouzasnak. Megbecsülte a korongot a Fehérvár, szépen felépítette a támadásait. Az 5. percben Manavian kipattanójára Erdély érkezett, de ebből sem sikerült megszerezni a vezetést, majd Kóger éles szögből leadott lövésénél kiáltottak többen gólt, de csak az oldalhálót csípte a korong. Három perccel később már összejött az első gól; Luttinen kapu mögül visszatett korongját Gilbert kapásból vágta a kapuba (1-0). Az első emberelőny már döcögősebbre sikerült, a kiállítás leteltekor Carruthnak kellett méterekre kivetődnie a kapujából, hogy ne legyen nagyobb baj. Erdély kiugrása következett, de az utolsó pillanatban beérték. Az ellentámadásból egyenlítettek az osztrákok: a 15. percben Moderer kipattanójára Phillip Lukas érkezett tökéletes ütemben (1-1). A harmad vége fehérvári örömjátékot hozott és két gólt is hozott. Előbb a 18. percben Harty használt ki egy emberelőnyt, kis állítgatás után a kék vonalról lőtt a hálóba (2-1), majd 35 másodperccel később Gilbert száguldott el a jobb oldalon, centerezését Luttinen tette kapura, a kipattanóra Hári érkezett a hosszún (3-1).

Gyors linzi góllal indult a középső játékrész. Dorion nem túl erős lövése átcsorgott Carruth mamutjai között, Spannringnak már könnyű dolga volt (3-2). A 24. percben a gólpasszos Dorion ütője találta arcon Erdélyt, az emberelőnyt az utóbbi időben roppant gólerős Luttinen használta ki egy rá jellemző távoli bombával (4-2). Ward edző cserélt, Ouzast Janny váltotta a linzi kapuban. Újabb Erdély-kiugrás következett, de ez a helyzet is kimaradt, az ellentámadásból Phillip Lukas lőtte telibe a keresztvasat. Továbbra is nagy iram és rengeteg helyzet jellemezte a mérkőzést. Ismét emberelőnybe került a magyar EBEL-csapat, érett az ötödik, de Vidmar megpattanó lövése centikkel elkerülte a vendégkaput. Manavian is mehetett a büntetőpadra, Carruth viszont megbabonázta a liga egyik leghatékonyabb emberelőnyös játékával bíró linzi támadószekciót. Négy az ötben Locke közelijét, egyenlő létszámban Broda ziccerét hárította bravúrral a fehérvári kapus. A 36. percben, Hofer szólójánál már ő sem segíthetett, ismét egyre zárkóztak az osztrákok (4-3). A harmad második fele vendégfölényben telt, de egygólos Volán-vezetéssel zárult.

Tovább küzdött a Linz az egyenlítésért, lendületüket Phillip Lukas kiállítása sem törte meg a 45. percben. Emberhátrányban is korongot szereztek, a kilépő osztrák támadót Luttinen takarította el büntetőt érően, Schofield rávezetését azonban Carruth szép spárgával hárította. Meccsdöntő bravúr volt! Különösen, hogy a 48. percben Kóger felperdülő lövése Janny fölött a gólvonal mögé pottyant, újra kétgólos volt az előny (5-3). A vendégek nem adták fel, így a végjáték is izgalmasan alakult. Az 57. percben Lebler betalált, ismét szorossá téve az összecsapást (5-4). Ezen az estén azonban mindenre volt válasza a Fehérvárnak; egy perccel később Hári visszaállította a kétgólos különbséget (6-4). A vendégek vezetőedzője időt kért, kapusát is lehívta, Erdély korongot szerzett és üres kapus góllal végleg eldöntötte a meccset (7-4). A végére még egy emberelőny maradt, Jarvenpaa időt kért, Erdély pedig bekotorta a nyolcadikat, amivel teljessé tette a Volán-fiesztát (8-4). A Fehérvár régen látott gólerős játékkal, magabiztosan győzte le az EBEL egyik élcsapatát, és üldözőbe vette a biztos rájátszást érő hatodik helyet.

Meg tudtuk fogni a Linz csatárait

   

Jarvenpaa szerint a védekezés volt a győzelem kulcsa.

Hannu Jarvenpaa, vezetőedző, Fehérvár AV19: “A győzelem kulcsa a védekezésünk volt. A Linz a mezőny egyik legerősebb csapata, remek csatáraik vannak, akiket meg tudtunk fogni ma este. Ha nyolc gólt tudunk lőni egy olyan csapatnak, mint amilyen a Linz, az borzasztó nagy öröm.”

Troy Ward, vezetőedző, Linz: “Remek volt az ellenfelünk. Óriási tisztelet jár nekik a mai teljesítményükért. Az egyik legnagyobb erősségünk a jó kapusteljesítmény, de kedden nyolc gólt engedélyeztünk az ellenfelünknek, ami azt jelzi, hogy ma ez nem működött, nem volt az erősségünk.”

EBEL, 3205 néző. Játékvezetők: Babic, Siegel, Gatol, Kaspar.
Carruth: 89,2% (Rajna)
K
Ouzas: 66,7% (Janny: 66,7%)
Vidmar, Stipsicz, Erdély, Hári, Kóger
1
Dorion, Altmann, Hofer, Locke, Lebler
Manavian, Uotila, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
D'Aversa, Kirchschlager, DaSilva, Schofield, Broda
Szabó D., Harty, Szabó K., Reisz, Luttinen
3
Lukas R., O'Brien, Kristler, Lukas P., Spannring
Szaller, Kiss Zs., Kocsis, Vincze
4
Freunschlag, Piché, Moderer, Gaffal, Franz
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 07:26 FHA Gilbert Luttinen Latendresse
1-1 14:26 EHL Lukas P. Moderer
2-1 17:33 FHA PP Harty Gilbert Latendresse
3-1 18:08 FHA Hári Luttinen Gilbert
3-2 20:45 EHL Spannring Dorion
4-2 24:09 FHA PP Luttinen Manavian Harty
4-3 35:24 EHL Hofer Lebler
5-3 48:18 FHA Kóger Vincze Stipsicz
5-4 56:27 EHL Lebler Hofer Locke
6-4 57:29 FHA Hári Kóger Vidmar
7-4 58:21 FHA Erdély Hári Harty
8-4 59:11 FHA PP Erdély Kóger Manavian
24 Kapura lövések száma 37
4 Kiállításpercek 14

A Fehérvár–Linz góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum