A Vegast elképesztő pechszéria sújtja a kapuban

   

Nincs egy hónapja, hogy elkezdődött a bajnokság, de a ligaújonc már az ötödik kapusát használja.

Kedden a Madison Square Gardenben két olyan kapussal álltak fel, akik közül egyik sem játszott még az NHL-ben. A Vegas Golden Knights egyik első szerzeménye Marc-André Fleury volt. A Pittsburgh Penguinsszel korábban három Stanley Kupát is nyerő kapus kiválóan kezdett, a szezonnyitón 46 lövésből 45-öt megfogott a Dallas Stars ellen. Jött két Arizona elleni meccs és a teljesítmény nem romlott, összesen 61 lövést kapott, melyek közül három lett gól. Ez összesen 96,2%-os teljesítmény. Következett a Detroit elleni találkozó, ahol a kiváló kapus agyrázkódást szenvedett. A klub időközben leigazolta Bostonból Malcolm Subbant. A legendás hátvéd öccse eddig nem kapott túl sok szerepet a legnagyobbak között, az elmúlt három szezonban két meccsen kezdett. Így is beelőzte a csapat másik második számú kapusát, hiszen a svéd Oscar Dansk még sosem kezdett NHL-meccsen. A 24. születésnapját decemberben ünneplő Subban nem ijedt meg a lehetőségtől, pedig rögtön egykori klubja ellen kezdett, 22 lövésből kapott egy gólt, ami 95,5%-os hatékonyság. A Buffalo ellen ugyan kissé elmaradt az átlagosan elvárt teljesítménytől, de a St. Louis ellen ismét bizonyított, 97,4%-kal védett.

m_subban

Azonban ő is megsérült, a hosszabbításban 3-2-re megnyert meccsen az utolsó 13 percre az abszolút újonc Oscar Dansk állt be. A Vay Ádámmal egyidős kapusnak ebben a szezonban ezt megelőzően szintén egy meccse volt, ami neki sem sikerült valami jól, a Texas Stars ellen hat gólt kapott. De ő sem az az ijedős fajta, 11 lövésből 1 gól és 90,9% lett a mérlege. Később kiderült, ennél majdnem csak jobbat tud, a Chicago ellen 93,5%-os statisztikát produkált, élete harmadik NHL-meccsén pedig összejött a shutout, a Colorado ellen mind a 32 lövést megfogta. Ezeken a meccseken Maxime Lagacé ült a kispadon, azonban aligha gondolta, hogy ilyen pechszéria folytatódhat. Pedig nagyobbat nem is tévedhetett volna, a New York Islanders ellen október 30-án Dansk is megsérült, miközben épp egy góltól akarta ? sikertelenül ? megkímélni csapatát.

Jöhetett tehát Maxime Legacé, aki korábban az ECHL és az AHL között ingázott, az utóbbi időben már inkább az AHL-ben, de a mutatói nem voltak különösebben biztatóak, tavaly 32 meccsen 88,3% és meccsenként 3,56 kapott gól került a neve mellé. Neki már nem sikerült annyira a bemutatkozás, 11 lövésből négy gólt kapott. De nézhetjük a dolgot úgy is, hogy a harmadik teljesen újonc kapusa első meccsén, hidegen beállva a második harmad vége felé, nem tudott emberfelettit produkálni. Így érkeztünk el a kedd estéhez, amikor a Vegas a másik New York-i csapattal, a Rangersszel került szembe. Egyik-napról a másikra nem könnyű NHL-es kapust leigazolni és New Yorkba rendelni, így aztán a Vegasnak sem maradt más választása, mint még mélyebbre nyúlni és a WHL-es farmcsapatból felhívni Dylan Fergusont. A 19-es éves kanadai kapusnak a kanadai juniorligában sincsenek kiemelkedő statisztikái, 13 meccsen átlagban négy gólt kapott meccsenként, bőven 90% alatt védett. Most mégis ott ült a kispadon, Lagacé mögött, akinek az előző napon szerzett 13 perccel volt több NHL-es tapasztalata, mint neki. Ehhez képest Lagacé 40 percen keresztül kiválóan helyt állt, 27 lövésből 25-öt megfogott, ami 92,6%-os teljesítmény. A Vegas a második szünetben vezetett 4-2-re, a meccs az utolsó periódusban ment el, főként az emberhátrányok kivédekezésén és egyéni védelmi hibákon, így végül a Rangers nyert 6-4-re.

A folytatásban még ugyanerre lehet számítani, vagyis pár napig vagy hétig nem várható, hogy visszatérnek az első számú kapusok. Fleury még nem korcsolyázik, az agyrázkódás különben is az egyik legkiszámíthatatlanabb sérülés, ahol a kapkodásért nagyon komoly árat kell fizetni. Subban felépülése még több időt vesz igénybe, Danskkal kapcsolatban pedig mindent elmond, hogy már sérültlistára is tették, egyhamar ő sem fog játszani. Így vagy ezzel a duóval folytatja az egyébként kísérletező kedvű csapat, vagy igazolnak valahonnan egy kapust. Mindkettőben van logika, hiszen bár a fiatalok egytől-egyig bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetben is megállják a helyüket, nagy kérdés, hogy erre hosszabb távon is konzisztensen képesek-e.

Mindez több dolog miatt is tanulságos. Egyrészt a Las Vegas az egyik legjobban kezdő ligaújonc az NHL-ben, története igazi tündérmese, aminek komoly alapot adtak a második, harmadik, negyedik sorból előhúzott kapusok, akik a legmagasabb szinten általában jobb teljesítményre voltak képesek, mint alacsonyabb ligákban. Másrészt azért is fontos ez a sztori, hogy kontextusba tudjuk helyezni, hova is ért el Vay Ádám, illetve korábban elődei, és hogy olykor milyen kevésen múlik, hogy akár ő is főhős lehessen.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum