A Salzburg ellen javítana a Fehérvár

   

Az egyik legtöbb érzelmet kiváltó ellenfél, a Red Bull Salzburg érkezik péntek este Székesfehérvárra, hogy megmérkőzzön három EBEL-pontért.

A 2008-as fight night óta minden egyes Volán–Salzburg mérkőzésnek megvan a különleges érzelmi töltete, pedig az akkori szereplők közül már csak mindössze ketten, Matthias Trattnig és Manuel Latusa pályára lépésére lehet esély, mindenki más az akkori szereplők közül távozott a két csapattól. Egy viszont nem változott, a Salzburg vendégjátéka kiemelt esemény Székesfehérváron. A csapatok is ennek megfelelően extra motivációval játszanak.

Nem túl jó előjelekkel várja a Fehérvár a péntek esti mérkőzést. két hármas vereségszéria is van, amelyet meg kellene szakítani. Egyrészt a Volán a legutóbbi három mérkőzését elveszítette, másrészt a Salzburg elleni legutóbbi három hazai összecsapás is fehérvári szerzett pont nélkül ért véget. Utoljára 2015. december 12-én örülhetett hazai pályán a Bikák legyőzésének a fehérvári publikum. A nagyon rosszul sikerült Vienna Capitals elleni nyitómeccset követő két győzelemmel a Fehérvár a mezőny közepére kapaszkodott, az azóta összeszedett három vereség nyomán viszont újra a végén találta magát. Továbbra sem megy a góllövés, emberelőnyben és egyenlő létszám mellett is kifejezetten rossz a csapat eredményessége, és nem megy jól az emberhátrányok kivédekezése sem. Nem véletlen, hogy egyelőre a legkevesebb lőtt és a legtöbb kapott gól szerepel a Fehérvár neve mellett. Egyelőre a kapusok sem tudják hozni azt az extra teljesítményt, amivel megtámogathatnák a csapat játékát. Van tehát miben javulni.

AVSRBS WC

fotó: Mudra László

A Salzburg sem kezdte acélosan a szezont, hiszen az első három fordulóban három vereséget szenvedtek. Emberemlékezet óta nem fordult olyan elő, hogy a liga utolsó két helyén pont nélkül a két nagyágyú, a KAC és a Salzburg osztozott volna – márpedig pontosan ez volt a helyzet két forduló után. Aztán magára talált a társaság, még becsúszott egy harmadik vereség, de azóta csak nyernek. Két háromgólos hazai – a Klagenfurt és az Innsbruck ellen – és egy kétgólos idegenbeli győzelem – Villachban – után máris a 6. helyen állnak. Félvállról biztosan nem fogják venni a meccset ők sem, hiszen az elmúlt években éppen elégszer viccelte meg őket a Fehérvár, másrészt pedig a keddi Bajnokok Ligája-mérkőzés egyik felvezetése lesz a pénteki meccs. A Wolsburg ellei ráhangolódásnak pedig kevés jobb módja van, mint bajnoki győzelmekkel tovább építgetni a csapat önbizalmát.

Mindkét csapat keretében történtek változások az elmúlt időszakban. A Fehérvárban továbbra sem játszhat Kóger és Kiss Zsombor, felgyógyult viszont Visentin kapus, bár bolzanói bemutatkozása nem a legjobban sikerült. Hazai jégen is bemutatkozhat a frissen igazolt Hári János. A Salzburgból sérülés miatt hiányozni fog Daniel Jakubitzka, Daniel Welser, Alexander Pallestrang és Matt Generous, viszont bemutatkozhat a legfrissebb jövevény, a 297 NHL-meccsen 160 pontig jutott Peter Mueller.

Fehérvár–Salzburg 2-1

   

A magyar csapat jobban játszott és többet tett a győzelemért. Rajna Miklós világított a kapuban, Ales Music megszerezte első volános góljait.

Kóger Dániel és Kiss Zsombor után Szirányi Bence (vállsérülés, 4-5 hónap kihagyás), David Gilbert (szívproblémák miatt kontrollvizsgálatok várnak rá) és Mark Visentin (edzésen fejbe lőtték, 3 napos pihenőre kényszerült) dőlt ki az utóbbi héten, így a szezonban először nevezte a Fehérvár EBEL-csapata az Erste ligás kerethez tartozó Szabó Bencét és Kiss Patrikot.

A Salzburg gyenge, lassú játékkal kezdte a mérkőzést, a Fehérvár pedig ügyesen kihasználta ezt és magához ragadta a kezdeményezést. A vendégek fegyelmezetlenek is voltak, így gyorsan két előnyt kapott Benoit Laporte csapata. Sajnos ezzel nem sikerült élni. Az elsőből még csak-csak alakult ki helyzet, de a másodikban a támadóharmadba sem sikerült bejutni két percen át. Egyértelműen ebben a játékelemben a leggyengébb idén a magyar EBEL-csapat. Nagy akarással ment előre a Volán, de csak nem jött össze a gól ebben a harmadban. A legközelebb emberhátrányban volt a találat, Lovecchio a kaput megkerülve húzta a korongot befelé, de Gracnar az utolsó pillanatban rá tudott tenyerelni. Hosszan videóztak a bírók, de nem volt olyan felvétel, amelyből az látszott volna, hogy a gólvonal mögé került volna a pakk. Rég láttunk a Raktár utcában ilyen törött szárnyú Red Bullt, Greg Poss csapata mélyen saját tudása és az elvárható ereje alatt teljesített.

A második harmadban is folytatódott a dagasztás, ám a Volán a Salzburg új légiósigazolása, Peter Mueller durva, fejre mért ütése miatt 4 perces előnybe került. Bár az első harmadbeli fórnál jobb minőségű játékot mutatott a Fehérvár, szinte végig felállt Gracnar ketrece előtt, de gól ezúttal sem született. Aztán mégiscsak meglett az alaposan megszolgált vezetés. Ales Music a 27. percben szép egyéni akcióból megszerezte a vezetést a magyar csapatnak. A szlovén csatár honfitársát, Luka Gracnart mattolta. Ez volt a szlovén center első EBEL-gólja kék-fehrében. Szita Donát nevét is muszáj megemlíteni e gól kapcsán, a Fehérvár legfiatalabb játékosa óriásit dolgozott a sarokban azért, hogy Musichoz kerüljön a korong. A gólt után megélénkült a mérkőzés, és jó volt látni, hogy a hazaiak elkapták a fonalat, közel jártunk a második magyar gólhoz. Hári János több megoldása is élményszámba ment, Vincze Péter kapuvasa pedig sajnos kifelé pattant. Rajna Miklós tökéletes munkát végzett a vonalon, így a komolyabb salzburgi helyzetek is semlegesítésre kerültek. Természetesen Gracnar is tette a dolgát a túloldalon. Ez már élvezhető harmad volt, aminek a második felére a Salzburg is megérkezett Székesfehérvárra.

Aztán a záró húsz percben már egy egész jó kis salzburgi gárda hokizott, amely többször is hosszú percekre magához ragadta a dominanciát. De Rajna Miklós parádés formában védett, ezért nem volt Raffléknak könnyű dolguk. A Fehérvár a kitámadó rivális gyenge pontját szurkálta, kontrákkal próbálkozott. Előbb Kocsis passza után Music duplázhatott volna, majd Reisz és Szabó K. szaladt el, előbbi lövését Gracnar fogta. A Salzburg próbálkozott a gólszerzéssel, a Fehérvár pedig művelte azt: az 53. percben ismét Music volt eredményes, Lovecchio tanári passzát lőtte el a kapus lábai között emberelőnyben, máris 2-0 állt a táblán. Látványos találat volt. A Red Bull nem adta fel, végig igyekezett nyomás alatt tartani a magyar kaput. Gólt is ért ez a hozzáállás, az 59. percben kapuslehozatalos gólt lőtt Raymond. Ez a találat csak Rajna shutoutjának elvesztését okozta, a Volán három pontját nem bántotta, mert a hátralévő időben is helyén volt Rajna szíve és mamutja. 2-1-re nyert a Fehérvár, újabb nagyon szép hazai sikert könyvelt el a sérülések miatt nehéz helyzetbe kerülő Laporte-csapat.

Fotó: Mudra László - MJSZ

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

EBEL, 2748 néző. Játékvezetők: Nikolic, Trilar, Zgonc, Schauer.
Rajna: 95,5% (Kornakker)
K
Gracnar: 91,3% (Starkbaum)
Vidmar, Harty, LoVecchio, Hári, Luttinen
1
Heinrich, Brouillette, Hughes, Duncan, Raffl
Jyrkkiö, Uotila, Vincze, Latendresse, Erdély
2
Hochkofler, Trattnig, Aleardi, Harris, Mueller
Szabó D., Stipsicz, Kocsis, Music, Kiss P.
3
Raymond, Viveiros, Huber, Rauchenwald, Latusa
Szita, Szabó B., Sárpátki, Reisz, Szabó K.
4
Baltram, Herburger, Schiechl, Cijan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 26:41 FHA Music Szita
2-0 52:58 FHA PP Music Luttinen LoVecchio
2-1 58:17 RBS Raymond Raffl
23 Kapura lövések száma 22
4 Kiállításpercek 10

A Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg góljai

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum