Két svéd hátvéd az első ötben az előzetes draftlistán

 

A TSN szezon előtti rangsoráról van szó, első helyen a svéd tálentum, Rasmus Dahlin áll.

Természetesen ez még sokat változhat az idő előre haladtával, hiszen fiatal játékosokról van szó, bárkinek lehet olyan kiugró éve, ami alapjaiban változtatja meg a sorrendet. Tavaly ilyenkor még Nico Hischier-ről sem sokan gondolták volna, hogy június végén őt választják az első helyen. A TSN listájának összeállítását az egyik legelismertebb hokis szakíró, Bob McKenzie koordinálja, aki tíz játékosmegfigyelővel tartja a kapcsolatot, akik az év bizonyos szakaszaiban értékelik a jelölteket. A következő fontos állomás feltehetően az év végi junior világbajnokság lesz, az első svájci 1/1-es számára is ez hozta meg az áttörést.

Sweden v Czech Republic - 2017 IIHF World Junior Championship

Egyelőre azonban az esélyek toronymagasan Dahlin mellett szólnak, a 10 szakértőből 9 tette az első helyre a 17 éves, 189 centis játékost, aki a Frölunda színeiben már tavaly bemutatkozhatott a felnőttek között. Pontot ugyan nem sokat szerzett, de az alapszakasz 1+2-je után a rájátszás 3+2-je így is figyelemre méltó javulás. Ráadásul ezek között volt pár, ami bejárta a világot a különböző videómegosztókon. A játékos legfőbb erőssége, hogy mindenben jó, nem csak gyors, ügyes és rendkívüli hokis intelligenciával rendelkezik, de a fizikai játékot is kedveli, példa erre, hogy az elmúlt szezonban ő lett a svéd juniorbajnokság legtöbbet büntetett játékosa, miközben erejét megosztották a junior és a felnőtt bajnokság között, emellett csapatával még a Bajnokok Ligája-győztesnek is mondhatja magát. Az egyik scout szerint stílusa közelebb áll Nicklas Lidströméhöz vagy Viktor Hedmanéhoz, mint Eric Karlssonéhoz.

Közvetlen kihívója egy orosz szélső, Andrej Szvecsnyikov. A 188 centi magas játékos előnye lehet Dahlinnal szemben, hogy neki már van tengerentúli tapasztalata, tavaly a USHL-ben az év újoncának választották, a Muskegon Lumberjacks csapatában 48 meccsen 29 gólt és ugyanannyi asszisztot ért el. Idén az OHL-es Barrie Colts csapatában bizonyíthat a kanadai juniorligában. Őt 8 scout tette a második helyre, emellett egy-egy első és negyedik helyes szavazatot kapott. Róla az egyik megkérdezett szakértő azt mondta, hogy minden egyben ajánlatot testesít meg, első számú szélsőt kereső csapatok számára. Bárkit képes egy-az-egyben megverni, de nagy erővel támadja a kaput is, a piszkos zónákban is szívesen vállal munkát, de kiváló lövőtechnikája miatt távolról is igen veszélyes.

Dahlin és Szvecsnyikov vitán felül az évfolyam két legjobb játékosa egyelőre, egyetlen játékos tudott bekerülni valamelyik megfigyelőnél az első kettőbe, méghozzá az az Adam Boqvist, aki szintén svéd és szintén hátvéd. Róla azonban egyelőre nagyon megoszlanak a vélemények, hiszen 3 scoutnál az első tízbe sem fért be. Ennek oka viszonylag alacsony testmagassága lehet, hiszen a Brynas fiatalja éppen csak 180 centi, nem véletlen, hogy őt még nem vetették be a legnagyobbak között. De az egyik scout szerint nem kisebb potenciál van benne, mint az első két jelöltben: ?Nem tudom, hogy lesz-e olyan jó, mint Erik Karlsson, mert ő tényleg kimagasló, de annyit mondhatok, hogy Boqvist előrébb tart, mint Karlsson tartott ennyi idősen. Mindkettejüket volt szerencsém megfigyelni és 16-17 évesen Boqvist jobb játékos, mint Karlsson volt.?

Ennek ellenére a TSN listáján Boqvist ?csak? a negyedik helyet érdemelte meg, megelőzte őt egy híres jégkorongos família legújabb képviselője, Brady Tkachuk. A 191 centis játékos a világbajnok amerikai ifjúsági válogatott kapitánya volt tavaly. Bátyja, Matthew Tkachuk a 2016-os draft hatodik helyén kelt el, azonnal bevetették és helyt is állt a legnagyobbak között: 76 meccsen 48 pontot termelt a Calgary Flames színeiben. Az apáról is érdemes szót ejteni, Keith Tkachuk 2010-ben vonult vissza az NHL-től, miután 1201 meccsen 1065 pontot ért el, 2200 percet ült a büntetőpadon. Brady mindkettejüknél magasabb, és talán még szemtelenebb és agresszívabb, mint bátyja vagy édesapja. A szezont az NCAA-ben szereplő Boston Universityben kezdi majd.

A teljes lista a fent már hivatkozott cikkben olvasható.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum