Vorobjovra nagy feladat vár a Dinamónál

 

Hétfőn rajtol a 10., jubileumi KHL-szezon, négyrészes előzetesünk harmadik felvonásában a Taraszov-divíziót elemezzük.

Pillanatokon belül útjára indul a KHL 2017/18-as idénye. Az elmúlt évhez képest két csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a VHL-be visszasorolt Metallurg Novokuznyecket és az EBEL-be visszatért Medvescak Zagrebet. A liga tízéves történetében először fordul elő, hogy nem csatlakozik új klub.

Csernisov- és a Harlamov-divízióíról már írtunk, most a Taraszov-divízió következik.

CSZKA (az elmúlt szezonbeli helyezése: 5.)

A moszkvai vörös-kékek megnyerték az alapszakaszt ? ennek jogán hétfőn 18:30-től ők játszhatják a nyitómeccset a Gagarin Kupa-győztes SZKA Szentpétervárral ?, a rájátszás második körében azonban a Lokomotiv 4-2-es összesítéssel elbúcsúztatta őket. A rossz playoffszereplés Dmitrij Kvartalnov állásába került, helyét eddigi segítője, Igor Nyikitin vette át. Néhány kulcsjátékos elhagyta a csapatot, Makszim Mamin a tengerentúlon próbál szerencsét, a rutinos hátvéd, Gyenyisz Gyenyiszov pedig a Metallurghoz távozott. Pótlásukra komoly hokisok érkeztek, megszerezték Kirill Kaprizovot a Szalavat Julajevtől, míg Roman Ljubimov, Mihail Grigorenko és Alekszej Marcsenko visszatért az NHL-ből. A moszkvai katonák két szezonnal ezelőtt eljutottak a Gagarin Kupa-döntőjéig, erre idén is minden esélyük meglesz ezzel a megerősített kerettel.

Dinamo Moszkva (6.)

A kétszeres KHL-bajnok a nyáron komoly bajba került. Megváltozott a csapat mögött álló gazdasági társaság, problémák adódtak a kifizetésekkel, ami súlyos következményekkel járt, a liga felbontotta a játékosok szerződésit. Közülük sokan megállapodtak az új vállalattal, ellenben komoly vezéráldozatokat is hozott a váltás. Gyenyisz Kokarjev, aki 2004 óta játszott az MVD/Dinamo-franchise színeiben, a Szalavat Julajevhez igazolt, Makszim Karpov a SZKA-hoz, Mat Robinson a CSZKA-hoz ment, míg a háromszoros világbajnok Alekszej Tyerescsenko csapat nélkül áll most is. A neves távozókat próbálták pótolni, de kérdés, hogy a Barisztól hozott Dustin Boyd, vagy az Ak Barsztól érkezett Mihail Varnakov vezérré tud-e válni, vagy esetleg a VHL-ig mélyrepült Mihail Anyiszin erőre kap-e ismét egykori együttesében. Mindenesetre a másodedzőből előrelépő Vlagyimir Vorobjovra nem vár könnyű feladat Szergej Oreskin helyén.

Lokomotiv (3.)

A jaroszlavli klubot továbbra is az állandóság jellemzi. Rendhagyó módon szerződést hosszabbítottak az összes légiósukkal, ami persze nem meglepő, miután a Brandon KozunPetri KontiolaMaxime Talbot trió összesen 132 pontot termelt az előző alapszakaszban. Szinte csak perememberek hagyták el a klubot, de két neves távozójuk így is akad: a legponterősebb orosz játékosuk, Andrej Loktyionov visszatért az NHL-be, míg a 2017-es vb-n kiemelkedő teljesítményt nyújtó Vlagyiszlav Gavrikov immár a SZKA hátvédje. Érdemi érkezőt szinte nem is lehet említeni, csak korábbi játékosaik tértek vissza, közülük Kirill Kapusztyin a legrutinosabb.

Szeversztal (23.)

A cserepoveciek nem váltottak edzőt, annak ellenére, hogy a csapat messze lemaradt a rájátszást érő helyekről. Alekszandr Guljavcev rutinos oroszokkal erősítette meg a keretet, a 36 éves Makszim Ribin a Ladától, a 33 éves, kétszeres világbajnok Konsztantyin Kornyejev a Szalavat Julajevtől igazolt a Szeversztalhoz, míg a 37 éves, szintén vb-aranyérmes Vitalij Visnyevszkij két év pihenő után tér vissza a jégre. A kapuban is történt változás, a cseh Jakub Kovár helyét a szlovák Julius Hudacek vette át.

Szocsi (21.)

A fekete-tengeri együttesnél lezárult egy korszak: az első két évükben bejutottak a rájátszásba, a harmadik szezonjukban ez nem jött össze. Vjacseszlav Bucajev helyét a SZKA-nál korábban beugróként szereplő Szergej Zubov vette át. A három legponterősebb játékosuk távozott, Ilja Krikunov az Avtomobilisztba, Andrej Kosztyicin a Kunlunba, André Petersson az Avangardba ment. Pótlásukra légiósok jöttek, Ryan Garbutt az Anaheimből érkezett, Casey Wellman a Frölunda tavalyi alapembereként, Simon Önerud svéd bajnokként és playoffgólkirályként jött.

Torpedo (10.)

A lett Peteris Skudra a KHL egyik legbiztosabb hellyel rendelkező edzője, 2013 óta irányítja a csapatot, és minden évben el is viszi azt a rájátszásig. Most vérfrissítést rendezett a csapatnál, 4 legponterősebb játékosából 3-tól elköszönt, egyedül honfitársa, Kaspars Daugavins maradt. Első számú kapusa, Ilja Proszkurjakov a Jugrába ment, így új hálóőr után kellett néznie. A pozícióért az Ak Barsztól érkező Sztanyiszlav Galimov és az Avtomobiliszttól igazolt Ivan Liszutyin küzd meg. A megüresedett légióshelyekre közép-európaiakat hozott, az egyaránt szlovén Ziga Jeglic és Jan Mursak a Slovantól, illetve a CSZKA-tól jött, a cseh Tomás Kundrátek pedig ugyancsak a pozsonyiaktól. Neves érkező az NHL-es tapasztalattal rendelkező Makszim Kondratyev és a három KHL All Star-gálát is megjárt Gyenyisz Parsin is.

Vityaz (12.)

A podolszki klub a legutóbbi szezonban megtörte az átkot, története során először jutott be a rájátszásba. A jó szereplés áldozatokkal járt, ugyanis az 5 légiósból 4-et elvittek az NHL-be. Harri Sateri kiemelkedő teljesítménye vb-szereplést ért a finn kapusnak, helyére nehéz volt mást keresni, Valerij Belov választása végül egy orosz kapusra, a kétszeres világbajnok Mihail Birjukovra esett. Roman Horák mellé új külföldiek kellettek, közülük ketten tavaly Sebők Balázs csapattársai voltak, Jaakko Rissanen és  Jesse Mankinen egyaránt a KalPa legjobbjai között teljesítettek, előbbi első, utóbbi harmadik volt a házi pontlistán. A cseh Vojtech Mozik az AHL-ből tért vissza Európába, a svéd Niclas Burström 2016-ban az SHL legjobb hátvédje lett.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum