Nyikita Guszev Szentpéterváron marad

 

Az egyik legkapósabb orosz csatár két újabb szezonra leszerződött a Gagarin Kupa-győztes SZKA-hoz, noha egy ideig igen közel járt az NHL-hez.

Nyikita Guszev tengerentúli játékjogát a Las Vegas Golden Knights szerezte meg a nagy júniusi üzletelések során, és ekkor még az is felmerült, hogy a Gagarin Kupa-győztes szentpétervári csapat szupertriója – a Sipacsov, Dadonov, Guszev sor – akár együtt is folytathatja a pontok termelését az NHL újoncánál. Vagyim Sipacsov lényegében az első bejelentett játékosa volt a Vegasnak, de hogy a hármas fogatból semmi sem lesz, az már korábban eldőlt, hiszen Jevgenyij Dadonov a Florida Panthersben kötött ki. Guszev pedig némi hezitálás után úgy döntött, nem megy sehova. Ebben a hírek és a kommentárok szerint nem kis szerepe volt annak, hogy a 25 éves támadó mindenképpen szeretne ott lenni a pjongcsangi olimpián.

Az 1992-es születésű Nyikita Guszevről több dolgot is érdemes tudni. Az egyik, hogy annak idején serdülőként együtt játszott a Belije Medvegyiben a magyar Galló Illéssel. A másik, hogy bár drafolták az NHL-be, mindössze a hetedik körben vitte el őt anno a Tampa Bay Lightning. A harmadik, hogy viszonylag későn érő típus, hiszen bár tinédzserként bemutatkozott a CSZKA Moszkva KHL-es csapatában, gyökeret vernie nem sikerült a legfelső szinten.

Egy rövidebb VHL-es kitérő után játszott keveset Habarovszkban, majd sokat Hanti-Manszijszkban, de csupán a legutóbbit megelőző szezonban talált magára rendesen, amikor is menet közben a SZKA-hoz igazolva 33 alapszakaszmeccsen 35, majd 15 playofftalálkozón 14 pontot ért el. A következő idénye ezek után szenzációs lett: 2016/17-ben összességében 31 gólt lőtt, amihez hozzátett 63 asszisztot is Európa legjobb bajnokságában. Nem csoda, hogy életében először a világbajnoki keretbe is bekerült, ahol 10 meccsen 7+7-tel zárt, csapata egyik legjobbjaként alaposan hozzájárulva Oroszország bronzérméhez.

A játékos olimpiai szereplése ezek után mondhatni biztos – valószínűleg akkor is az lenne, ha az NHL-esek mégsem maradnának távol a tornától –, miként az is látszik, hogy a sok-sok szűk esztendő után az oroszok most aztán tényleg mindent meg fognak tenni a győzelemért. Diadalmaskodni 1988 és a Szovjetunió szétesése óta még egyszer sem sikerült nekik, a legjobb eredményük a calgary-i sikert követően az 1998-as naganói ezüstérem.

Guszev

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 14., szerda
U18 16:40 AVSMAC 3-5VÉGE
EL 18:00 SCCMIS 5-7VÉGE
U20 19:40 AVSVAS 2-1VÉGE
március 16., péntek
KHL 17:30 SZKLOK 4-0VÉGE
    • SPORT 2
március 17., szombat
U18 16:00 MACAVS 
U20 18:10 VASAVS 
EL 18:30 MISSCC 
március 19., hétfő
U18   MACAVS 
U18 18:05 UTESCC 
március 23., péntek
EL   MAC
március 24., szombat
EL   MAC
Partnerünk