Vegasban mindjárt összeállítják a csapatot

   

George McPhee saját határidőt szabott a cserék lebonyolítására, ez hétfő éjjel lejárt. Kedden az ajánlatok alapján kijelöli a keretet, begyűjti a draft pickeket és a tehetségeket.

Azok után, hogy sikerült elérnie, hogy a védettségi listák leadási határideje előtt ne legyen nagyobb játékosmozgás ? a lehető legnagyobb mozgásteret biztosítva magának ?, a csapatépítés nagyszabású stratégiai játszmájának következő lépése az ajánlatok begyűjtése volt a többiektől. Természetesen nem minden csapatot érintett egyformán fájdalmasan a bővítés. A gyengébb csapatoknak eleve kevesebb értékes játékosuk volt, ezeket könnyen tudták védeni, a többiek nem jelentenek pótolhatatlan veszteséget. Érdekes módon a bajnokcsapat Pittsburgh sem áll rosszul. Bryan Rust, Carl Hagelin vagy Ian Cole elvesztése persze sosem jön jókor, de a csapat értékeihez képest nem tragédia. A Torontónak sem jöhetett volna jobbkor a Las Vegas érkezése, fiatal csapatának legnagyobb értékei eleve nem voltak választhatók, a többieket könnyen védték le, nekik az esetleges 32. csapat csatlakozása során főhet majd a fejük. Hasonló helyzetben van az Edmonton Oilers is. A Philadelphia legnagyobb valószínűség szerint vagy a másfél millió dollárt kereső francia Bellemare-t veszítheti el, akinek tavalyi 8 pontja nem pótolhatatlan, vagy a kisebb-nagyobb mértékben túlfizetett Matt Reed (3,625 millió), Dale Weise (2,35 millió), Michael Raffl (2,35 millió) hármas valamelyikét.

Ezzel szemben az Anaheim, Minnesota, Columbus triónak komoly veszíteni valója van, akárcsak a Floridának és az Islandersnek. Utóbbi kapcsán különösen érdekes, hogy ? egyedüli csapatként ? öt hátvédet is védett listára tettek. A dolog azért érthetetlen, mert a tavalyi szezonban csak hét csapat kapott több gólt az egész ligában, a keleti konferenciában pedig kettő. Mindeközben olyan játékosok maradtak védtelenül, mint Ryan Strome és az évek óta stabil amerikai válogatott Brock Nelson. A Minnesota is fájdalmas döntésekre kényszerült. A támadóknál a 25 éves Jason Zuckert részesítették előnyben a nála hét évvel idősebb Eric Staallal szemben, noha utóbbi 28 gólt ütött és 65 pontot szerzett, ami 3,5 millió dollárértjó vásárnak minősül. A védelem is gyengülhet, hiszen sem Marco Scandellát, sem Matt Dumbát nem sikerült levédeni. A Ducksnál is a védelmet kell mindenféle különalkukkal megóvni, hiszen Sami Vatanen és Josh Manson sincs védettségi listán.

mcphee3

George McPhee és stábja elsősorban ezekre a csapatokra koncentrált hétfőn. Előzetesen azt nyilatkozta az általános igazgató, hogy egyik csapatnak sem kell feltétlenül megválnia olyan játékostól, akitől nem akar, feltéve, ha draftjogokkal vagy tehetségekkel hajlandó megfizetni az árát. Mivel nem egészen 72 óra áll rendelkezésére, hogy minden csapattal megállapodjon, ezért ezek az alkuk sem húzódhatnak el a végtelenségig. Hétfő éjjelt jelölte meg annak a határidőnek, amíg a csapatok megmondhatják, melyik nem védett játékosukért mennyit hajlandók fizetni, kedden ezek alapján már a csapattagok kiválasztása lesz a feladat. McPhee a következőket nyilatkozta erről a liga honlapján: ?Mindenkinek azt mondtuk hétfőn, hogy a mai nap az utolsó, amikor ezekre a beszélgetésekre sor kerülhet. Kedd este a ligával akarunk egyeztetni arról, hogy milyen elképzeléseink vannak a csapatról, és hogy ez megfelel-e minden követelménynek. Ha minden rendben, akkor alszom rá egyet, és szerda reggel hivatalosan is elküldjük a végleges keretet.?

A tárgyalások összetettségét jelzi az Islanders esete. Arthur Staple, a Newsday újságírójaúgy értesült, hogy a csapat megállapodott a Vegasszal arról, hogy a legértékesebb védtelen játékosai helyett az új belépő inkább Nyikolaj Kuljomint választaná. A veterán szélsőnek még egy év van a szerződéséből, és elképzelhető, hogy vele együtt a Vegas vinné Mihail Grabovszkijt is, aki 15 hónapja szenvedett agyrázkódást, és azóta nem játszott mérkőzést. Ezzel az Islanders több mint 9 millió dolláros kötelezettségektől szabadulna meg, ami jól jönne az újjáépítés közepette. Ennyi pénzből már minden bizonnyal találnának méltó sortársat John Tavares mellé. Mindezért a klub egy első körös draftjogot fizetne, miközben a Vegasnak segítene elérni a bérminimum összegét, ráadásul úgy, hogy hosszú távon mégsem kötné meg a kezét, mert mindkét említett játékos szerződése lejár jövőre.

vegas1

A dolog azonban még ennél is bonyolultabb, hiszen McPhee-nek ezzel párhuzamosan a szabadpiacon is körbe kell néznie. Jelenleg Vagyim Sipacsov az egyetlen játékosuk, aki mellé minden bizonnyal megszerzik szentpétervári sortársát, Jevgenyij Dadonovot is. Csábító lehet tehát a gondolat, hogy összerakjanak egy orosz topsort, amihez semmi mást nem kell tenniük, mint megszerezniük Alekszandr Radulovot. Az orosz szupersztár tavaly tért vissza az NHL-be, az igen fegyelmezetlen játékos szerződtetésével a Montréal nem kevés kockázatot vállalt, de megérte, mert Radulov valóban megkomolyodott, beállt a sorba és nagyon komoly segítségére volt a csapatnak. Ezzel együtt Vegas és a vezető szerep egy új franchise-ban minden bizonnyal jobban passzolna a játékos egyéniségéhez, mint az alázatos csapatmunka oltárán még P.K. Subbant is feláldozni képes Canadiens. Más kérdés, hogy McPhee-nek mik az elképzelései, hiszen a szakember korábban elmondta, a bővítési draft nem pusztán egy új keret felállítását jelenti, de a játékosok személyiségén keresztül a szervezeti kultúra meghatározását is. Ha valakinek, hát a Washingtonban 17 szezont lehúzó McPhee-nek van tapasztalata az orosz szupersztárok kezelésében.

A sakkjátszma tehát továbbra is folytatódik, most már a végeredményre sem kell sokat várni, a következő fontos dátum csütörtök hajnal, amikor a Las Vegas-i éves díjátadó gálán bejelentik a végleges keretet, majd utána az egyéb cseréket, üzleteket is.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum