Tíz év után juthat döntőbe az Ottawa

   

Ehhez a címvédő Pittsburghöt kell legyőznie a keleti konferencia döntőjében. Az egyik oldalon Crosby, a másik oldalon Karlsson nem teljesen egészséges.

A várakozáson felül teljesítő Ottawa vajon megállítja-e bajnokot? A kérdésre eleve nehéz lenne a válasz, de úgy, hogy Karlsson nem teljesen egészséges, még nehezebb felelni. Nem kérdés, hogy a Senators szereplése alapvetően a svéd bekk és a kapus Craig Anderson teljesítményén múlik. Karlsson jégideje messze a legtöbb, nemcsak az állva maradt csapatok között, de az egész playoff mezőnyét figyelembe véve. Ráadásul kulcsfontosságú pillanatokban lépett elő főszereplővé, ahogy egy kapitányhoz illik. A Rangers ellen győztes gólt szerzett az első és a hatodik meccsen, a második és az ötödik meccsen gólpasszt adott a hosszabbítást jelentő egyenlítő gólnál, sőt utóbbinál ő készítette elő a győztes találatot is Turris számára. Egyértelmű tehát, hogy Karlsson semlegesítése lesz a Pens legfontosabb feladata, amit könnyíthet, hogy a svéd nem teljesen egészséges, elrepedt hajszálérrel a lábában játszik.

Anderson eddig kiváló formát nyújt, Karlsson mellett ő a csapat legjobb játékosa, nélküle nem tartana ott az Ottawa, ahol most tart. Egy gyenge pontja azért van, amin már nem egy mérkőzés ment el a playoffban, ez pedig a rossz kommunikáció a hátvédekkel. A kapu mögé korizva többször is hibázott már, ezt pedig a Bruins és a Rangers is többször góllal büntette, volt olyan eset, amikor ezen ment el a meccs, így erre különösen figyelnie kell konferenciadöntőben.

sens pens 2

A hátvédsorban érdemes lesz figyelni Marc Method és Dion Phaneuf játékára. Előbbi az alapszakasz utolsó kilenc meccsét kihagyta miután Crosby csúnyán odavágott az ujjára. A kanadai klubnál már akkor sem mentek el szó nélkül az eset mellett, valószínűleg most sem fognak. Nem kell azonban komoly sérülést okozó dologra gondolni, de az biztos, hogy a Főpingvint alaposan megfogják dolgozni, Chris Neil minden bizonnyal megfogja találni néhányszor. Phaneuf hat évig volt Kessel társa a Torontoban, nagyon jó barátok és egymás minden mozdulatát kiválóan ismerik. Nem lenne meglepő ha Phaneuf és Ceci legtöbbször a Kessel, Malkin páros ellen menne a jégre.

Ami a csatársorokat illeti, az Ottawa mélyebb csapat benyomását kelti nem olyan fejnehéz mint a Pittsburgh. Az első két sorból a Mark Stone, Bobby Ryan, Derick Brassard, Clarke MacArthur, Mike Hoffman ötös az ötödik és a hatodik meccsen összesen 11 pontot termelt, azaz mindenki hozzájárult a sikerhez, nem egy-két embertől függ a siker, mint a másik oldalon. Ehhez az ötöshöz még hozzájön az a Jean-Gabriel Pageau, aki hét góljával első ugyan a házi rangsorban, de ne felejtsük el, hogy ebből négyet egy mérkőzésen szerzett.

Nincs könnyű helyzetben Mike Sullivan a Pittsburgh mestere. Sidney Crosby agyrázkódást szenvedett a harmadik meccsen, kihagyta a negyedik, majd a hatodikon fejjel szállt a palánkba. Utóbbi esetet megúszta, átment az ilyenkor szokásos orvosi protokollon, de igazából nincs pontos információ arról, hogy 100%-os állapotban van-e. A kapitány átmeneti elvesztése meg is látszódott a Pens játékán, 1-3-ról hagyták visszajönni a Capitalst, de jött Marc-Andre Fleury, aki megmentette csapatát és a következő körbe védte egy shutouttal.

Fleury az elmúlt években nem remekelt a rájátszásban. Meccsek és a párharcok mentek el rajta, most azonban Crosby mellett talán a csapat legfontosabb láncszeme, aki parádézik a rájátszásban és a legélesebb szituációkban is helytáll.

Sullivan nemcsak Crosby miatt aggódhat, több sérültje is van a csapatnak. Letang az egész playoffra kiesett, Carl Hagelin és Trevor Daley ugyan edzett pénteken, de az edző valószínűleg csak a mérkőzés kezdete előtt dönt a szereplésükről. Előbbit Scott Wilson, utóbbit Chad Ruhwedel pótolhatja majd.

Crosby minden bizonnyal ott lesz este a jégen, ebben az esetben pedig aligha változik majd a Pens felállása. A Főpingvin egyik oldalán Rust, a másikon Guentzel lesz. Főleg utóbbira kell majd figyelnie az Ottawának, aki ipari mennyiségben gyártja a gólokat, hála Crosbynak. A második sorban a már említett Kessel, Malkin duó és Kunitz kaphat szerepet. Bármilyen hihetetlen is, ilyen hatossal a Pittsburgh alig-alig lő kapura egyenlő létszám mellett, viszont annál hatékonyabban. 485 lövéssel ellentétben 664-et kaptak, ami bődületesen nagy különbség. Ennek ellenére összességében a Pens 3,5-es gólátlagot tud felmutatni, köszönhetően a helyzetkihasználásnak, a gyorsaságnak és annak, hogy az emberelőnyök 22%-át értékesíti.

sens pens 1

Apropó gyorsaság. Az Ottawa nem egy gólt kapott abból, hogy túl sok alkalommal hagyta egy az egyben Andersont a csatárok ellen. A Bruins ellen még nem, de a Rangers ellen alaposan visszaütött ez, hiszen a kékek többször is kihasználták Kreider, Grabner és Zibanejad gyorsaságát. Erre lehet számítani a Pens esetében is amely bizonyosan megpróbálja majd kihasználni az Ottawa ezen gyengeségét.

A Penguins leggyengébb pontja a hátvédsor. Már említettük, hogy Letang és Daley is sérült és ennek következtében nincs olyan hátvéd, aki akár feleannyira is úgy tudja támogatni a csatárokat, mint a másik oldalon Karlsson. Talán csak az nyolcpontos Justin Schultz emelhető ki, aki a megszerzett pontjaiból ötöt emberelőnyben szerzett. Ha már a támadás nem megy, a védekezésben próbálnak kompenzálni a hátvédek több-kevesebb sikerrel. A Pens hiába blokkolt összesen 250 lövést, ami a legtöbb az egész rájátszásban, még így is a Pittsburgh kapja a legtöbb kaput eltaláló lövést, meccsenként több mint 35-öt, hatalmas munkára késztetve Fleuryt.

Összességében elmondható, hogy a Pens a minél jobb helyzetkihasználásra, a gyorsaságra és a technikára fog alapozni. Utóbbi kettőt viszont remekül lassíthatja a Sens 1-3-1-es felállása. A kanadaiak ezzel szemben folyamatos attakokkal próbálhatják nyomás alatt tartani Fleuryt, emellett minden bizonnyal a fizikai hokit is előveszik, amiben sokkal jobbak ellenfelüknél.

sens pens 3

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum