Az NHL-es vétó a játszma része, és nem a vége

   

Ezt Brian Williams, televíziós szakkomentátor gondolja. Szerinte végül ott lesz az NHL Koreában és Pekingben is.

Nagyon érdekes interjút adott Brian Williams a TSN Radio egyik közkedvelt műsorában, a Scott MacArthur Show-ban. Brian Williams kanadai sportközvetítő, aki elég jól ismeri a viszonyokat, hiszen 1984 óta összesen 14 olimpián volt ott, télin és nyárin egyaránt. A szakember elmondta, hogy azért az NHL kérése szerinte nem tartozik a teljesíthetetlen feltételek kategóriájába. A világ egyik legprofesszionálisabb ligája mindössze azt szeretné, hogy ha már becsukja a boltot három hétre, akkor kapjon hozzáférést a fényképekhez, videó-összefoglalókhoz, játékosinterjúkhoz, ezeket tehesse közzé a saját honlapján, hirdethesse magát az olimpiával.

Williamsnek ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságról (NOB) is megvan a maga véleménye: ?Tizennégy olimpián vettem részt, nem vagyok nagy rajongója a NOB-nak. Fogalmazzunk úgy, hogy nem ők a világ legfeddhetetlenebb szervezete. De biztos vagyok benne, hogy a végén engedni fognak. Mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy ezt most Gary Bettman mondta a tulajdonosoknak, hogy hallgassatok rám, ne engedjétek a játékosokat az olimpiára, cselekedjünk egységesen, ahogyan egy ligához illik.? Ezzel együtt Williams szerint ez még korántsem a játszma vége, csak egy lépése annak. Szerinte itt semmi másról nincs szó, mint pénzről és hatalomról. Koreának szüksége van az NHL-re, az NHL-nek egyáltalán semmi szüksége nincs Koreára. Viszont kell neki Kína, ahova most a NOB azt mondta, ha nem mennek Pjongcsangba, akkor Pekingről is lemondhatnak.

donald-fehr-and-gary-bettman

Ez ugyan ténylegesen egy elég veszélyes patthelyzetnek látszik, de a szakember szerint valójában július a határidő, addig még van idő, most a liga egységet és erőt akart mutatni. A képletet tovább bonyolítja, hogy a játékosok semmi másban nem annyira egységesek, mint hogy ott akarnak lenni az olimpián. Az olimpia presztízsével ugyanis semmi nem tud versenyezni. Ez alól csak a foci világbajnokság a kivétel, de ezt leszámítva valóban páratlan eseményről van szó, ahol valóban minden sportágban csak a legjobbak küzdhetnek egymással. Williams elmesélt egy történetet Wayne Gretzkyről, aki ott volt Naganóban, ahol Kanada mindössze a negyedik helyen végzett. Gretzky mégsem utazott azonnal haza, mint a legtöbben, hanem maradt a végéig és amikor megkérdezték, mit keres még ott, állítólag a következőket válaszolta: ?Fogalmam sincs, de a játékok nagysága egyszerűen lenyűgöz.?

gretzky_hasek

Így aztán minden nemzet játékosainak legnagyobb álma az olimpia, ez a világ legnagyobb több sportágat felvonultató rendezvénye, amely már régóta nem az amatőrök terepe, hanem a legnagyobb profik négyévente adódó lehetősége, hogy felérjenek a csúcsra. A világbajnokok világbajnoksága. Az NHL nem készpénzt akar a NOB-tól, hanem hogy hozzáférjen azokhoz a médiajogokhoz, amelyeknek jelenleg a NOB az exkluzív tulajdonosa, hogy hirdethesse és árulhassa termékeit az olimpiával. Ezek is több tízmillió dolláros tételek lehetnek persze. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a téli olimpiának egyértelműen a jégkorong a legnépszerűbb eseménye: ?Én megértem Bettmant is ? mondja Williams. ?Az NHL feláldoz 2-3 hetet, kockára teszi a játékosok testi épségét, cserébe nyilván várhat valamit. Amikor az NHL bejelentette, hogy nem megy, Thomas Bach a NOB elnöke éppen Európában síelt, ez is jelez valamit. A NOB olyan, mint egy kormányokon felül álló szervezet. Gondoljunk az olimpiai pályázatokra, úgy fogadják a pályázni kívánó országok képviselőit, mint valami légritka magasságokban leledző testület tagjai. Erre mondhatja az NHL, hogy rendben, lehet, hogy ti ilyen magasan vagytok, nekünk viszont van olyan termékünk, ami nektek kell. Mert ne feledjük, hogy a téli olimpiákon az utolsó érmet a jégkorongban osztják ki. Legyen az férfi vagy női jégkorong, egyértelműen ez az olimpiai fő eseménye. (?) Hiszek abban, hogy végül az NHL ott lesz Koreában is és Kínában is.?

Williams ehhez még egy nagyon fontos dolgot tett hozzá: bár a hoki az olimpia fő eseménye, a jégkorongosok sosem viselkedtek úgy, mintha szupersztárok lennének. Az NBA-s játékosokkal szemben ők nem szeparálódtak el, mindig az olimpiai faluban laktak: ?Az NHL-es játékosok elég egyedülálló álláspontot képviselnek ebben az ügyben: nem csak a jégen vesznek részt a tornán, de kezdettől fogva részt akartak venni ebben az egész olimpiai élményben.? Később ehhez még hozzátette: ?Komolyan gondolja bárki, hogy ha szezon közben lenne a nyári olimpia, az NBA bezárná a boltot 2-3 hétre? Én nem hinném.?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum