Nem történt csoda Floridában sem

 

Az NHL általános igazgatóinak tavaszi találkozóján egyetlen kérdésben sem történt változás. Olimpiaügyben sincs újdonság.

Hétfőtől szerdáig üléseztek az NHL általános igazgatói a floridai Boca Ratonban. A napirenden számos kérdés szerepelt, de ? ahogyan arra előzetesen számítani lehetett ? egyetlen pontban sem történt érdemi változás a jelenlegi állapotokhoz képest. Számos esetben az újdonságok hiánya is hírértékű lehet ? mint például az NHL-esek olimpiai részvételének ügyében. Újabb találkozó nem történt a liga és a nemzetközi szövetség képviselői között a legutóbbi ?udvariassági látogatás? óta, így új fejlemények hiányában csak az idő telik, ami egyre valószínűtlenebbé teszi, hogy megegyezés szülessen. Gary Bettman főkomisszár az ezzel kapcsolatos jelenlegi hangulatot úgy írta le, hogy az valahol a fáradt és a negatív között van. Két változat készül a jövő évi NHL-naptárra, de arra koncentrálnak, amely nem számol olimpiai részvétellel. Az ügyben még a szakszervezetnek is lesz azonban szava, és bárhogyan is telik az idő, érdemes felidézni, hogy a szocsi olimpiai részvételről sem született megegyezés 2013 júliusáig.

Felmerült, hogy megváltoztassák a lesszabályt is. Az edzők leggyakrabban ezt nézetik vissza a war roomban, számtalanszor előfordult, hogy olyan esetben vontak vissza gólt, amikor a játékos korcsolyája nem érintette a kék vonalat, vagy amikor a leshelyzet nem jelentett valódi előnyt a gólszerzésben, mert jóval azután született találat, hogy a játékos lesen vitte be a korongot a harmadba. A cél nyilván a gólok számának növelése, ami állandó törekvése a ligának. Ennek ellenére a GM-ek nem fogadták el a javaslatot, amely szerint a leshelyzet megítélésénél a vonal síkjában lévő, de a jégről elemelt korcsolya is szabályosnak minősüljön, vagyis fizikailag ne kelljen érinteni a jeget.

billdaly
Fotó: Sean M. Haffey / Getty Images Sport / Getty

A fizetési plafon emelésében sem történt változás. Idén 73 millió dollárból gazdálkodhatnak a csapatok, ez jövőre csak az 5%-os inflációs rátával, azaz 3-4 millió dollárral nőhet. Ennek mértéke gazdasági számítások függvénye, az érvényben lévő kollektív szerződés szerint az úgynevezett hokihoz köthető jövedelmek arányában állapítják meg. A liga tulajdonosai nem meglepő módon azzal érvelnek, hogy az elmúlt években nem történt áttörés a jövedelmezőség tekintetében, de ehhez is várható ? az olimpiához hasonlóan ? a játékosok szakszervezetének állásfoglalása.

Az idei kettős draftra kettőzött erővel készülnek a csapatok, a szakvezetők nem csak a legújabb tehetségekre figyelnek, de azt is el kell dönteniük, hogy a meglévő felnőtt keretből kit tesznek védett listára, és kik lesznek azok, akik közül szabadon szemezgethet az új belépő Las Vegas Golden Knights. Most arról született megegyezés, hogy a listákat a csapatok bizalmasan kezelik majd, vagyis a szurkolók legnagyobb bánatára nem fogjuk megtudni, kik kerültek a védettek közé. Ennek ellenére a draftot szinte bizonyosan élőben fogják közvetíteni, bár arról nem született döntés, hogy melyik televíziós társaság kap meg jogot.

Az általános igazgatók ülésére meghívót kapott a svéd szövetség egyik vezetője, Jörgen Lindgren, aki előadásában arról beszélt, hogy jelenleg mintegy 50 svéd hokizik az NHL-ben, és arra kérte a liga vezetőit, hogy a jövőben próbálják minimalizálni ezt a számot. Egyrészt mivel véleménye szerint a svéd első osztály jobb fejlődési lehetőséget biztosít, másrészt mert a svéd szurkolóknak nagy szükségük lenne arra, hogy hazai pályán lássák fiatal tehetségeiket. Meglátjuk, lesz-e foganatja a kérésnek. Az első reakciók alapján túl sok jóra ez ügyben a svéd szövetség nem számíthat. Lindgren beszélt arról is, hogy nekik is sok problémát okoz az olimpia, így ők is két menetrenddel készülnek.

Két apró változtatást mégis javasoltak a GM-ek a ligának. Az egyik szerint a jövő szezontól a korongot tilosra ütő csapat nem kérhet időt, a másik szerint ha az emberelőnyben játszó csapat egyik játékosa a támadó harmadban magas bottal játszik, akkor a bulit ne vigyék vissza a vétkes védekező harmadába, elég legyen a támadó harmadból kivinni azt.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum