A NOB elnöke ?udvariassági látogatást? tett az NHL-nél

 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke fogalmazott így, aki életében először találkozott Gary Bettman ligaelnökkel. Március közepe az új határidő a megegyezésre.

Bach Fasellel, a nemzetközi szövetség elnökével, míg Bettman Donald Fehr szakszervezeti vezetővel érkezett a megbeszélésre. A történelmi jelentőségű találkozó 90 percig tartott, ez volt az első jele annak, hogy a NOB számára fontos az NHL-esek részvétele. Korábban azt lehetett tudni, hogy az egykori vívó Bach nagy híve az amatőr alapokon szerveződő olimpiának. Az elnök a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón így nyilatkozott: ?Ez egy udvariassági látogatás volt, amelyet nyílt és barátságos atmoszféra lengett körbe. Remélhetően mindez jó alapot teremt arra, hogy az NHL és a nemzetközi szövetség sikeresen tárgyaljon a továbbiakban. Természetesen mindannyian azt szeretnénk, hogy a 2018-as pjongcsangi téli olimpián a legjobb játékosok legyenek ott és tudjuk, hogy a játékosok kívánsága is ez. Éppen ezért reméljük, hogy a liga és a nemzetközi szövetség megtalálja a megoldást, hogy a játékosok álma valóra válhasson.?

Bettman mindehhez annyit tett hozzá, hogy: ?Nem tudnék nem egyetérteni mindazzal, amit Bach úr elmondott. Megtisztelt bennünket a látogatásával, hogy időt szánt arra, hogy eljöjjön és meglátogasson minket. De ha előzetesen bárki arra gondolt, hogy itt ma döntések fognak születni, annak még nem jött el az ideje és nem is ez volt ennek a találkozónak a célja.? Az általános semmitmondást Donald Fehr szakszervezeti vezető eképpen folytatta: ?Mindig jó találkozni, mindig jó beszélgetni, mindig jó, ha a döntéshozók közvetlen kommunikációt folytatnak egymással. Ami a játékosok álláspontját illeti, ha megfelelő megállapodásra jutunk, természetesen részt kívánnak venni a tornán. Az erről folyó tárgyalások, úgy gondolom, folytatódni fognak. Persze mindenki azt szeretné, ha már egy évvel ezelőtt meg tudtunk volna állapodni, de ? mint minden tárgyalásnak ? ennek is megvan a saját önálló íve.?

bettman_fasel_fehr
Fotó: Bruce Bennett / Getty Images Sport / Getty

Mindez szép és jó, de az olimpia vészesen közeleg, a korongot február 9-én dobják be. Bach ezzel kapcsolatban annyit mondott: ?Az utolsó dolog, amiről egy udvariassági látogatáson beszélni akarunk, azok a határidők. Természetesen olyan hamar szeretnénk meghozni a döntést, amennyire az csak lehetséges, annak érdekében, hogy minden előkészületet meg tudjunk tenni azért, hogy méltóképpen fogadhassuk a ligát és a játékosokat.? Fasel ennél azért konkrétabb volt. Mint elmondta, hazautazása után fogják kidolgozni a menetrendet és megállapítani, hogy melyik az az utolsó dátum, amikorra a döntést meg kell hozni. Előreláthatóan március közepén lesz egy megbeszélés a szervezőkkel Dél-Koreában, amikorra már minden, az utazással és szállással kapcsolatos részletet tudniuk kell. Ezenközben pedig dolgozni fognak egy B-terven, ha az NHL mégis nemet mond.

Összességében nehéz megítélni, mit jelentett a pénteki találkozó a részvételről szóló tárgyalások végeláthatatlan menetében. A szép szavak jelentőségét a diplomáciában hiba volna alábecsülni. Nyilván az is jelentős gesztus, hogy a NOB legmagasabb szinten képviseltette magát, a főtitkár személyesen utazott el az NHL-hez Manhattanbe. Az is világos ugyanakkor, hogy a konkrét döntéshez Bachnak vajmi kevés köze lesz, az a liga, a szakszervezet és a nemzetközi szövetség közötti tárgyalásokon múlik. Nagy kérdés, hogy sikerül-e a feleknek nyomás alá helyezni a ligát. Az biztos, hogy egyre több sztárjátékos nyilatkozik arról, hogy az olimpiai részvétel számukra elengedhetetlen. Fehr ezzel kapcsolatban nem is rejtette véka alá, hogy az olimpiai részvételről szóló döntésnek ?hatása lesz bizonyos dolgokra?. Ez jelentheti akár a liga nemzetközi terjeszkedését, akár a következő kollektív tárgyalásokat. De nyomást gyakorolhat a ligára az NBC tévéstársaság is, amely egyaránt birtokolja az NHL és az olimpia közvetítési jogait az Egyesült Államokban. Neki nyilvánvaló anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy a két szegmens találkozzon Pjongcsangban. És minden udvariaskodás ellenére Bach kezében is van ütőkártya, ha ugyanis a 2022-es pekingi részvételt összeköti a pjongcsangival, azzal szintén növeli az elutasításban rejlő üzleti kockázatokat a csapattulajdonosok számára.

Az új időpont tehát március közepe, ez azonban nem jelent semmit, elég ha arra emlékszünk, hogy két, üzletileg szintén érdektelen helyszín, Torino és Szocsi esetében sem született megállapodás nyár előtt. A tárgyalások tehát tovább zajlanak, egyedül Alekszandr Ovecskin döntött már: ő mindenképpen ott lesz Pjongcsangban.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum