A Volánnak még mindig van esélye a javításra

   

A feléhez érkezik az EBEL középszakasza, benne az alsóházi küzdelmekben érintett Fehérvárral. A Znojmót most már tényleg muszáj elkapni. Kétszer.

Enyhén szólva sem dicsőséges eddig a Volán menetelése ebben a körben, az eleve nulláról induló magyar csapat eddig 5 pontig jutott, hátránya a továbbjutó helyeken állókhoz képest nőtt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még mindig van esély javítani és  feljebb kapaszkodni. Csütörtökön az a Znojmo lesz a vendég a Raktár utcában, amelyet karácsony előtt már fogadott ilyen helyzetben a Volán, és akkor oda-vissza győzött. A feladat kísértetiesen hasonló, csütörtökön hazai jégen, szombaton idegenben kellene 3-3 pontot szerezni a csehek ellen, hogy legyen értelme a folytatásról beszélni. A másik irányból nézve ezen a két játéknapon akár végleg el is dőlhet a csapat sorsa, ha kétszer kikap.

A Fehérvár vereséggel kezdett, a Villach elleni győzelemmel javított, majd jött az Olimpija és a Dornbirn elleni két hosszabbításos pofon, amivel megerősítették az idei hagyományokat: a két leggyengébb vetélytárs ellen csak szenved a csapat. Drága pontokat vesztett el a Volán, de a második továbbjutó helyen jelenleg a csütörtöki és szombati ellenfél, a Znojmo áll, éppen két győzelemnyi előnnyel.

A Znojmo az eddigi 4 meccsen 3 győzelmet zsebelt be, csak a Graztól kapott ki. Ezzel a stájerekkel együtt ők gyűjtötték a legtöbb pontot a reményfutamban eddig. A Villach elleni diadal egyben azt is jelentette, hogy előrerukkoltak a második feljutó helyre, amelyet nyilván foggal-körömmel védeni akarnak. Az eddigi négy meccsen összesen 8 gólt kaptak, ez is jelzi, hogy nem lesz egyszerű feltörni a védelmüket. Nagyon komoly tehát a tét, és a szurkolók leginkább azt szeretnék látni, hogy a csapat át is érzi ezt, és ennek megfelelő lelkesedéssel és figyelemmel lépnek pályára.

“A Znojmo új edzőjével ismét jó formába került – mondja Benoit Laporte a ligahonlapnak. – Jó csapat, rengeteg jó egyéni képességű játékossal. Igyekeznek sokat birtokolni a korongot, kézben tartani a mérkőzést. Szeretnénk nagy nyomást gyakorolni rájuk, és végre elkerülni, hogy könnyű gólokat kapjunk.”

“Acsapat egyre jobb és jobb – nyilatkozta Roman Simicek, a csehek mestere. – De még nem vagyunk a célnál, továbbra is nagyon keményen kell dolgoznunk ezért. Fehérváron nagyon jól kellene kihasználnunk a helyzeteinket a győzelemhez.”

Fehérvár–Znojmo 6-2

   

A Fehérvár régóta várt kiváló játékkal győzte le a Znojmót és újra bejelentkezett a rájátszásra.

Jó iramban kezdődött a találkozó, mindkét csapat átérezte a meccs súlyát. Az első veszélyes helyzet a fehérvári kapu előtt adódott, Hetényi szinte már verve volt, de az utolsó pillanatban vissza tudott nyúlni a bárddal és tisztázott Boruta elől. Ezt még megúszta a Volán, de a 10. percben már megszerezték a vezetést a látogatók. Egy kapu mögül visszatett korongra McMonagle ért oda a leggyorsabban (0-1). A maroknyi, de annál lelkesebb vendégszurkoló még meg sem ünnepelte a gólt, amikor Vas János erőszakosan lerázta őrzőjét, középre passzolt, a korong pedig egy znojmói hátvéd korcsolyájáról a gólvonal mögé csúszott (1-1). Tíz másodperc alatt sikerült egyenlíteni, de gyorsan jött az újabb fordulat. A 11. percben, újabb védelmi hiba után Lakos átadását Bartos vágta Hetényi kapujába (1-2). Jól reagált a Laporte-csapat, futószalagon jöttek a helyzetek, de Sofron és Kóger sem tudott egyenlíteni. A 17. percben Sarauer szólózott át a teljes vendégvédelmen, de lövése oldalra jött ki Schwarzról, majd a következő támadásnál Erdély szinte lemásolta a fehérvári 55-ös ziccerét. A végére jött a meccs első kiállítása, a Volán pedig kihasználta a fórt: a Sofron lövése utáni kipattanót Kóger kotorta a kapuba (2-2).

Intenzív támadó hokival kezdte a Znojmo a középső harmadot. Beszorultak Szirányiék, az első öt perc jobbára védekezéssel telt. A 26. percben Vas Jánosé volt az első említésre méltó lövés, aki egy perccel később a kapuvasat is telibe trafálta. Ettől varázsütésre felébredt a Volán és átvette a játék irányítását. A 30. percben góllá érett a fölény: a kapu mögül visszatett korongot Erdély piszkálta be (3-2). Először vezetett a meccsen a Fehérvár és ez jót tett a lendületnek, Sofronék még nagyobb nyomást helyeztek Schwarz kapujára. Kőkemény ütközésekkel teli, villámgyors hoki zajlott a jégen, és ebben – jó ezt leírni – a magyar EBEL-csapat volt a jobb. A 35. percben újabb hangrobbanás rázta meg a csarnokot: Manavian lövését még védte a csehek kapusa, de Kóger ismét jókor érkezett és éles szögből a hálóba lőtt (4-2). A gól után Roman Simicek, a Znojmo vezetőedzője azonnal időt kért és kapust cserélt, de ez sem segített a csapatán. Sarauer és Erdély lépett ki kettő az egyben, de előbbi passz helyett a lövést választotta, így odalett a lehetőség. A játékrész vége viszont a vendégeké volt, de Hetényi állta a sarat, a kétgólos előny megmaradt a záró felvonásra.

Ahogy az várható volt, a harmadik játékrész elején nagy elánnal támadott a Znojmo, védekezett a Fehérvár. Yellow Horn csökkenthette volna a különbséget, de Hetényi sokadik bravúrját is bemutatta a meccsen. Jókor jött a 42. percben Seda kiállítása, amivel levegőhöz jutottak Reiszék. Az előnyt viszont nem sikerült növelni, de minden egyes eltelt perc közelebb hozta a hőn áhított a győzelmet. A 49. percben aztán Kóger korongot szerzett a sarokban, erőszakosan befelé húzott és Nechvátalt is felavatta (5-2). Repültek is a jégre a sapkák a mesterhármas tiszteletére. A mérkőzés viszont még korántsem dőlt el. Újabb Yellow Horn-helyzet következett, majd büntetőt lőhetett a Znojmo. Sulak rávezetést azonban az extázisban védő Hetényi hárította. Alig egy perccel később Pucher már betalált. A hazai kispad vitatta a találatot, amit a videózás után a játékvezetők is hasonlóan láttak és érvénytelenítettek. Az 51. percben emberhátrány következett, de ezt is sikerült átvészelni. Egyenlő létszámnál még jobban kitámadtak a csehek, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de a hajráig újabb gól nem esett. A slusszpoén az utolsó másodpercekben Erdély Csanádé volt, aki Szirányi kék vonalas lövését segítette a kapuba (6-2).

Ezen az estén komoly karaktert mutatott a Fehérvár, a harcosság mellé kiváló egyéni teljesítmények is társultak. Benoit Laporte csapata jó játékkal aratott fontos győzelmet, és megtartotta esélyét a rájátszásra.

Az első sor nagyon szeretne bejutni a rájátszásba

   

A Fehérvár edzője elégedetten nyilatkozott a Znojmo elleni siker után.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): “Örülök a győzelemnek, ami kulcsfontosságú volt a playoff szempontjából. Ma olyan jó egyéni teljesítményeket láttam, ami hozzájárult az egész csapat eredményességéhez. A második gólt emberelőnyből szereztük, és ez magabiztosságot adott a csapatnak. A találat után Kóger sora hihetetlen volt, mindig ilyen játékra van szükség ahhoz, hogy meccseket tudjunk nyerni. Az első sor nagyon be szeretne jutni a rájátszásba, ők a csapat vezéregyéniségei és pont ezt várjuk el ezektől a srácoktól. Kóger Dániel és sora játéka az egész csapatra jó hatással volt. A győzelemhez egy kiváló kapusteljesítmény is hozzájárult. Hetényi Zoltán védései már a Dornbirn ellen is megadták nekünk a győzelem esélyét, akkor ez nem sikerült, most azonban összejött a siker. Úgy gondolom, hogy ebből a meccsből sokat tudunk majd tanulni. A kulcsembereinknek továbbra is ezt a teljesítményt kell nyújtania a szezon hátralévő részében. Elégedett vagyok a játékunk intenzitásával és a srácok hozzáállásával is, ezt meg szeretnénk őrizni a következő fordulóban is.”

Justin DaCosta (vezetőedző, Znojmo): ”A vereség fő oka, hogy nem korcsolyáztunk eleget és védekezésben is súlyos hibákat követtünk el, az ellenfél pedig rendkívül jól használta ki az adódó helyzeteket. Itt Fehérváron nagyon nehéz visszajönni a mérkőzésbe, ha a hazai csapatnak több gól előnye van. Megpróbáltunk a harmadik harmadban nagyobb kockázatot vállalni, ennek viszont az lett az eredménye, hogy még több gólt kaptunk. A vereség az vereség, akár egygólos, akár több gólos, ma így alakult.”

Forrás: fehervarav19.hu

EBEL, 2759 néző. Játékvezetők: Siegel, Piragic, Soós, Nagy.
Hetényi: 94,7% (Rajna)
K
Schwarz: 84,0% (Nechvátal: 71,4%)
Owens, Schiestel, Sofron, Vas, Kóger
1
Stehlík, Sulák, Yellow Horn, Bartos, Csamango
Manavian, Sagert, Bodó, Sarauer, Erdély
2
McMonagle, Lakos, Lattner, Pucher, Beroun
Orbán, Szirányi, Orban, Maylan, Sárpátki
3
Biro, Boruta, Vodny, Da Costa, Podesva
Szabó D., Vincze, Reisz, Beauregard
4
Spacek, Kaderávek, Hughesman, Seda, Wronka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:21 ZNO McMonagle Yellow Horn Bartos
1-1 09:31 FHA Vas Kóger Sagert
1-2 10:44 ZNO Bartos Lakos Yellow Horn
2-2 18:58 FHA PP Kóger Sofron Manavian
3-2 29:24 FHA Erdély Sarauer Bodó
4-2 34:49 FHA Kóger Manavian Sofron
5-2 48:16 FHA Kóger Vas
6-2 59:23 FHA Sarauer Erdély Szirányi
32 Kapura lövések száma 38
14 Kiállításpercek 6

A Fehérvár–Znojmo videó-összefoglalója

 

A csütörtöki, 6-2-es magyar győzelem góljai az alábbi videón megtekinthetőek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum