Végre véget ér az EBEL-alapszakasz

   

Újult erővel, tisztább lappal lehet aztán nekiállni a feladatnak, azaz: megpróbálni bejutni a rájátszásba. Mármint a vasárnap esti Fehérvár–Graz után.

Azért ennek a meccsnek is van jelentősége, ugyanis most dőlhet el, hogy 2, 1 vagy 0 bónuszponttal vág neki a következő etapnak a Volán. A graziakkal van miért elszámolniuk Sofronéknak, elegendő csak a szeptemberi emléktornára utalni. A vendégeket motiválhatja, hogy győzelem esetén előzhetik az Innsbruckba látogató Villachot, és ha ez valóban így történik, akár 6 bónuszpontjuk is lehet a középszakaszra. Ha vereséget szenvednek, akkor ellenben a Znojmo kerülhet eléjük, és a jelenlegi, 4 pontot érő helyről a 2 pontot jelentő 9. helyre is visszacsúszhatnak. A Graz jó formában van az utóbbi időben, mást nem kell említenünk, mint biztos pénteki győzelmüket Bécsben.

G99AVS

Két hellyel lejjebbről indulva hasonló a helyzet a helyezéseket illetően fehérváriakkal is. A jelenleg 9. Znojmo előnye 3 pont, de az egymás elleni eredményekkel a Volán előzhetne. Ehhez 3 pontos fehérvári győzelem és 60 perces Znojmo-vereség kell, ami nem lehetetlen, hiszen a csehek a mezőnyt toronymagasan vezető Vienna Capitals otthonában játszanak. Hátulról a Dornbirn szorítja a Volánt, 1 pontos hátrányból. A Dornbirn jelentősen erősített a középszakaszra, ez már nem az a csapat, amelyik elbaltázta az alapszakaszt. Salzburgba látogatnak, és ha sikerülne egy pontot hozniuk a Fehérváron, az egymás elleni eredmények miatt feljönnének kárunkra a tizedik helyre. Érdemes lenne tehát biztosra menni, és rendes játékidőben verni a Grazot, egyszersmind megadva az esélyt a 9. helyhez is.

“Szoros meccset buktunk éppenhogy Villachban – nyilatkozta Sofron István a ligahonlapnak. – Nem lett volna szabad így történnie. Vasárnap a Graz ellen három pontra van szükségünk.”

Doug Mason, a Graz szakvezetője így latolgatta az esélyeket: “Nagy a nyomás rajtunk, mindenképpen győznünk kell Magyarországon. Nem akarjuk, hogy a Znojmo utolérhessen bennünket, ugyanakkor a Villachot még megfoghatjuk. Reméljük, botlani fognak Innsbruckban. Ugyanolyan hozzáállással, amilyen Bécsben volt, ismét nyerhetünk.”

Fehérvár–Graz 1-5

   

11. helyen végzett az alapszakaszban a magyar EBEL-csapat, amely durva hazai vereséggel zárt. A középszakasznak pont nélkül vág neki a Volán, ugyanis a Dornbirn megelőzte.

Jól kezdődött a középszakasz szempontjából fontos alapszakaszzáró-mérkőzés a Volánnak. Fél perc sem telt el, amikor máris emberelőnybe kerültek a hazaiak. A fórt azonban nem sikerült gólra váltani. A Graz köszönte szépen és a 9. percben megszerezte a vezetést, Brophey lesgyanús helyzetből vette be Rajna kapuját (0-1). A hazai kispad hevesen tiltakozott, de a játékvezetők megadták a találatot. A harmad felére felpörgött a Volán. Előbb kecsegtető helyzetből Vas lőtt mellé, majd Maylan kínálta meg Dahmot egy életerős lövéssel. A védekezésre is figyelni kellett, a 14. percben egy kapu előtti kavarodás végén újabb Rajna-bravúr következett. Jöhetett az első osztrák emberelőny, de mégis az agilisen játszó Sárpátki veszélyeztetett. A fór második fele már jobban sikerült a látogatóknak, de Rajna Beach lövését és Altmann távoli bombáját is hatástalanította. Emberelőnyben zárhatta a harmadot a Fehérvár, de Dahm eszén sem Sarauer, sem Sofron nem tudott túljárni. Egygólos grazi előnnyel ért véget az első felvonás.

A Volán a folytatásban mindent megtett az egyenlítésért. A 24. percben az alapvonal mögül Sofron húzott a kapu elé, másodpercekig óriási tumultus volt Dahm kapuja előtt, de nem sikerült betuszkolni az egyenlítő gólt. Támadásban maradt a Fehérvár, de csak Schiestel került a kapuba, a korong nem. A túloldalon Rajna mutatta meg, hogy lehet rá számítani, a válogatott hálóőr újabb védésével szorosan tartotta a mérkőzést. Kóger kapuvas, majd egy Manavian kiugrás következett, de a lövés pillanatában beérték a bekket – érett a hazai egyenlítés. Ami a 31. percben össze is jött. Sofron pontos keresztpasszát Kóger a hálóba bombázta (1-1). Továbbra is jó iramú, élvezetes mérkőzést láthattak a szurkolók. Az egyenlítés után nyomott a Volán, de az osztrák kontrák is veszélyesek voltak. Rajna a szezon egyik legnagyobb védését is bemutatta, amikor Reinthaler közeli lövését kikapta a hosszúból. A 35. percben viszont már ő sem segíthetett, Brophey egy kipattanót varrt fel a rövid felsőbe (1-2). Újabb hazai emberelőny következett, de harmadik előnyét is kihasználatlanul hagyta a Laporte-csapat, így egygólos hátrányban várhatta a záró játékrészt.

Rémálomszerűen folytatódott a mérkőzés. Az utolsó harmad 17 másodpercében Weihager egy eladott korongot kapásból, Rajna lábai között lőtt a hálóba (1-3). A góltól megzavarodott a magyar EBEL-csapat, a Graz többször is eldönthette volna a meccset. Jó öt perc után magukhoz tértek Kógerék, de ez csak a kiegyenlítettebb játékhoz volt elég, dominálni nem tudtak a fehérváriak. 10 perccel a vége előtt a vendégek eldöntötték az összecsapást. Zusevics pontosan passzolt McLeanhez, aki a hálóba lőtt (1-4). Némi vigaszt jelentett a hazai publikumnak a Manavian-Beach bunyó. A francia bekk gyorsan földre vitte ellenfelét. A kegyelemdöfés az 54. percben érkezett, Pirmann és Klimbacher lépett ki kettő az egyben, előbbi a passz helyett a lövést választotta, Rajna nem védhette (1-5). Hazai emberelőnyök következtek, néhány másodpercig öt a háromban is támadhattak Sofronék, de ezen az estén előnyből semmi sem sikerült.

Ráadásul többi eredmény is kedvezőtlenül alakult. A Dornbirn pontszerzésének köszönhetően a Volán a 11. helyen zárta az alapszakaszt és bónuszpont nélkül kezdheti a középszakasz tízmeccses küzdelemsorozatát.

Nagyon buta gólokat kaptunk

   

A Fehérvár kulcsjátékosai nem a legjobb döntéseket hozzák emberelőnyben.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Nagyon jó csapat ellen játszottunk. Nem tudtunk gólt szerezni az emberelőnyeinkből. Nagyon buta gólokat kaptunk az utolsó három mérkőzésünkön, szóval ezen javítanunk kell, jobbá kell tennünk az emberelőnyös játékunkat is. Van egy-két kulcsjátékosunk, akik nem a legjobb döntéseket hozzák emberelőnyben, amin változtatnunk kell. Az én munkám, hogy segítsem őket abban, hogy ilyen helyzetekben jobban teljesítsenek. Nagyon sokat videózunk, és sokat gyakorlunk, de nem fejezzük be a helyzeteinket.

Doug Mason (vezetőedző, Graz): Talán az volt a kulcs a győzelemhez, hogy sikeresen túljutottunk az első harmadon. Be tudtunk találni, de nem gondolom, hogy jól játszottunk. A szünetben beszéltem a srácokkal, és úgy láttam, hogy a második harmadban át tudtuk venni a játék irányítását. Kihasználtuk a helyzeteinket, ami az ellenfélnek nem sikerült, és ez minden mérkőzésen fontos különbség. Hiába jó egy csapat védekezése, ha az ellenfél be tud találni. Nekünk ez ma ötször is sikerült, és ez nagyban megkönnyítette a dolgunkat.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 3026 néző. Játékvezetők: Siegel, Trilar, Gatol, Rakovic.
Rajna: 85,7% (Hetényi)
K
Dahm: 97,0% (Höneckl)
Manavian, Owens, Bodó, Sarauer, Erdély
1
Weihager, Pöck, Zusevics, McLean, Setzinger
Szabó D., Szirányi, Sofron, Vas, Kóger
2
Reinthaler, Klimbacher, Woger, Feichtner, Pirmann
Vernace, Schiestel, Orban, Maylan, Beauregard
3
Pelech, Petrovitz, Ograjensek, Brophey, Beach
Orbán, Sárpátki, Reisz, Vincze
4
Natter, Trost
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:25 G99 Brophey Pöck Weihager
1-1 30:48 FHA Kóger Vas Sofron
1-2 34:29 G99 Brophey Beach Ograjensek
1-3 40:17 G99 Weihager Setzinger
1-4 49:36 G99 McLean Zusevics Weihager
1-5 52:23 G99 Pirmann
33 Kapura lövések száma 35
6 Kiállításpercek 14

A Fehérvár–Graz góljai

   
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum