Egy újabb győzelemmel előzhet a Fehérvár

   

Nem könnyen megoldható, de kötelezően megoldandó feladat előtt áll a magyar EBEL-csapat kedd este. A legutóbbi négy meccsből hármat megnyert a Volán.

Az az Olimpija Ljubljana látogat a Raktár utcába, amelyiket ismét súlyos anyagi gondok gyötörnek. Emiatt újra kiürülőfélben van a szlovén csapat, a húzóemberekre nem tudnak biztosan számítani. A sok fiatal játékos ugyan hajt, de egy részük még nem érett meg az EBEL-re. Aki csak lehet, elhagyja a süllyedő hajót, a legújabb távozó Adis Alagic, aki a svájci NLB-s Zug csapatához igazolt. “Megpróbáljuk mindig a rendelkezésünkre álló játékosokból a lehető legjobb csapatot összeállítani – mondta Bojan Zajc vezetőedző a siol portálnak. – Vannak problémáink, de előre nézünk. Ahogy a legutóbb harcoltunk, annak alapján hiszek abban, hogy előbb vagy utóbb a pontok is megérkeznek.”

Az biztos, hogy Zajc nincs irigylésre méltó helyzetben. Légiósai hol játszanak, hol nem, csapatának minden tagja külföldi szerződésekre vágyik. Mivel a klub ismét képtelen teljesíteni ígéreteit, így minden távozni akarót kénytelen elengedni. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között 18 meccsen 15 vereségnél tartanak, és legutóbbi 8 fellépésükön egyetlen pontot sem szereztek. A Dnevnik máris kijelentette, nem lenne meglepő, ha az Olimpija ezzel eljátszotta volna a bizalmat és jövőre helyette már a KHL-ből visszatérő Medvescak, vagy a MAC Budapest indulna az EBEL-ben, mivel mindkét csapat minden tekintetben sokkal attraktívabb a liga számára, mint a vergődő Olimpija. Eközben a Siol szavazásán az olvasók mintegy 75%-a mondta azt, hogy az Olimpija EBEL-beli vergődésének nincs értelme.

Eközben Fehérváron sem gondtalan az élet, de szerencsére legalább a pénzügyek rendben vannak, tőlünk sérülések miatt hiányoznak játékosok. A veszteséglista mára elég tekintélyes lett, Szabó Krisztián, Erdély Csanád, Orbán Attila, Szirányi Bence és Kalvin Sagert sem teljesen egészséges, így már majdnem egy fél válogatott védősort is nélkülöznie kellhet Benoit Laporte-nak, aki legalább a farmcsapat játékosaira számíthat ezúttal. Pedig a kedd esti győzelem a kivérzett Olimpija ellen kötelező, különösen, ha a Volán zárkózni akar a középmezőnyhöz. A Dornbirn elleni győzelem, majd a Salzburgban megszerzett újabb 2 pont segítségével sikerült beérni a jelenleg 10. helyen álló vorarlbergieket, 3 megszerzett ponttal az előzés is meglehet, és ha a címvédő Salzburg nem ront Klagenfurtban, akkor a 9. helyezett KAC is lőtávolba kerülhet.

Bár kötelező győzelemről beszélünk, nem árt leszögezni, nagyon nehéz feladatról van szó. Az Olimpija sokszor okozott már kellemetlen meglepetéseket a mieinknek, és az utóbbi időben is tud nehézséget okozni riválisainak. Akkor is, amikor már alig van, volt bevethető játékosuk. Bojan Zajc nagyon jól ismeri a fehérváriakat, szinte specialista a témában, és az Olimpija legutóbb a Znojmo ellen tényleg hajszálnyira volt a pontszerzéstől, tehát a formája sem lebecsülendő. Régóta legendás kifejezés Fehérváron az alázat, ha kedd este győzni szeretnének, akkor a játékosoknak pont így kell hozzáállniuk a feladathoz.

“Sajnos vannak sérültjeink – modta Benoit Laporte a ligahonlapnak. – A Ljubljana pedig olyan csapattal érkezik, amelyik jobb annál, mint amit a megszerzett pontjai sugallnak. Készen kell állnunk a csatára, azt akarjuk, hogy a szurkolóink elégedetten távozhassanak a lefújás után.”

Az anyagi követeléseiről történt megegyezés után az utóbbi pár mérkőzésen már pályára lépő szlovén csapatkapitány, Ales Music ezt várja: “A fehérváriak otthon mindig nagyon erősen, agilisan kezdenek, támadólag lépnek fel. Hogy meg tudjuk állítani őket, okosan, fegyelmezetten kell játszanunk. Nagyon fontos, hogy végre maximális koncentrációval lépjünk jégre, túl sokszor kaptunk gólokat ez első percekben. Megvan a játéktervünk, ha betartjuk, akkor a meccseinket nem egy gólokkal veszítjük el, hanem megnyerjük.”

Fehervar sajtaj2

Fotó: Soós Attila (fehervarav19.hu)

Fehérvár–Olimpija Ljubljana 5-6

   

A Fehérvár 11 gólt hozó mérkőzésen, hosszabbításban szenvedett vereséget az Olimpija Ljubljanával szemben. Ellenfelünk a legutóbbi 8 meccsen 0 pontot szerzett, ezúttal 2-t.

Két idegenbeli sikerrel és a kötelező győzelem terhével fogadta a Volán az évek óta stabilan ligautolsó Ljubljanát. A dornbirni és salzburgi győzelem jót tett a csapat hangulatának, de vezéráldozattal is járt, Orbán Attila és Szirányi Bence után Kalvin Sagert is hosszú időre kidőlt a védelemből. Benoit Laporte a Titánoktól Láday Tamást és a születésnapos Devon Kroghot hívta fel az EBEL-csapatba.

Azonnal nekirontott ellenfelének a Volán, Szabó Dániel távolról, Kóger közelről tesztelte a vendégkapust, majd Brance Orban veszélyes beleérését is hárította Jeff Frazee. Az ötödik percben tetőzött a fehérvári fölény, össztűz zúdult az Olimpija kapujára, de ezt is megúszták kapott gól nélkül. Ahogy az lenni szokott, góllal büntettek a látogatók. Az első EBEL-meccsén megilletődötten játszó Krogh mellett Pesut lőtt a hálóba (0-1). A gól megváltoztatta a mérkőzés képét, levegőhöz jutott és helyzeteket alakított ki a Ljubljana. A 11. percben Langkow jól tette bele ütőjét egy távoli lövésbe, ezzel már kettővel mentek a vendégek (0-2). A bekapott gólok megfogták a Volánt, Musicék pedig még jobban felbátorodtak, zömmel a fehérvári harmadban zajlott ekkor a játék. Jókor jött az első kiállítás, öt a négyben Kóger előbb mellédurrantott, a következő támadásnál viszont pontos keresztpasszal találta meg Manaviant, aki a hálóba bombázott (1-2).

A középső harmad első helyzete a szlovéneké volt, Rajna vállal hárított, majd az ellentámadásból az üresen érkező Beauregard elé került a korong, aki közelről kiegyenlített (2-2). Felpörgött a Volán, Bodo szlalomozott át a komplett vendégvédelmen, de a befejezésbe hiba csúszott. Újabb fordulat következett, Pesut villámgyors kontra végen ismét a vendégeket juttatta előnyhöz (2-3). Közel járt a negyedikhez az Olimpija, de a kapu előtti kavarodás végén Szabó Dániel felszabadított. A 28. percben aztán Koren megkerülte a fehérvári kaput, visszapasszolt, az érkező Zajc pedig kilőtte a bal felsőt (2-4). Másodszor is elhúzott két góllal a Ljubljana. Szerencsére, bár nem volt benne a Volán játékában a gól, a 32. percben Sofron bepofozta a Kóger lövése utáni kipattanót (3-4). A szlovének vezetőedzőjükkel, Bojan Zajccal az élen hevesen reklamáltak, de a játékvezetők rövid videózás után érvényesnek ítélték a találatot. Sok volt még a harmadból, de újabb gól nem esett.

Fehérvári mezőnyfölénnyel kezdődött a harmadik harmad. A 45. percen Brance Orban maradt üresen a kapu előtt, de elhibázta a ziccert. Egyre közelebb került az egyenlítéshez a Volán, de a gólra a 48. percig várni kellett. Ekkor emberelőnybe kerültek Sofronék, Makowski pedig a kék vonalról bombázott a hálóba (4-4). A második fehérvári emberelőnyös találat sem hozta meg a várt fordulatot. A játék színvonala nem javult, de a sok gól kárpótolta a szurkolókat. Az 53. percben újabb gyors ellenakciót vezetett a Ljubljana, Langkow pedig megszerezte a meccs előtt mindössze 1,8-as gólátlagot hozó Olimpija ötödik találatát is a mérkőzésen (4-5). Két perccel a vége előtt érkezett a válasz, Beauregard távoli lövését benézte Frazee (5-5). A végjáték hazai emberelőnyben telt, de csak helyzetekig jutottak Sarauerék, következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban Sofronék alakítottak ki több helyzetet, a gólt azonban a vendégek lőtték. Három a három ellen, a 66. percben Ropret döntötte el végleg az összecsapást (5-6). A Fehérvár nagy lehetőséget szalasztott el, győzelmével felzárkózhatott volna a középmezőnyhöz, de nem tudta átlépni árnyékát a ligautolsó ellen.

AVSOLL

Az első három gól elkerülhető lett volna

 

A Fehérvár edzője a csapat erőfeszítéseivel elégedett, a sok kapott gól okát a fiatalságban látja.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Hét védőnk volt és belőlük négyen húsz év körüliek. Úgy gondolom, az első három gól elkerülhető lett volna. Hibákat követtünk el, ami abból adódott, hogy ilyen fiatalok a srácok, és még nincs annyi tapasztalatuk, de az első sorunk bármelyik csapat első sora lehetne ebben a ligában. Persze elégedett vagyok a fiúk erőfeszítéseivel, a nemzetközi szünet után még csak kétszer tudtunk együtt edzeni úgy, hogy mindenki visszatért a válogatottból. Az erőfeszítés látszott, voltak helyzeteink, mint a szezon elején, de nem sikerült őket értékesítenünk, ellenfelünk viszont beütötte a helyzeteit. Sok a sérült játékosunk is, ezért jobban kell majd figyelnünk a védekezésre a következő hetekben.

Bojan Zajc (vezetőedző, Olimpija): Keményen játszottunk több mint hatvan percen keresztül. Úgy érzem, megérdemeltük a győzelmet, hat gólt lőttünk, ráadásul egy idegenbeli mérkőzésen. Azonban nem érzem, hogy nagy különbség lett volna a két csapat között, nagyon közel voltunk egymáshoz, mindkét csapat megnyerhette volna ezt a mérkőzést, de úgy gondolom, megérdemelten nyertünk és nagyon büszke vagyok a srácokra.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 2638 néző. Játékvezetők: Siegel, Zrnic, Rakovic, Soós.
Rajna: 83,8% (Hetényi)
K
Frazee: 89,1% (Raisp)
Owens, Szabó D., Beauregard, Maylan, Vas
1
Guimond, Harty, Bussiéres, Langkow, Pesut
Manavian, Krogh, Kóger, Sarauer, Sofron
2
Selan, Planko, Ropret, Pem, Music
Szaller, #4577, Orban, Kocsis, Bodó
3
Bazevics, Cepon K., Gabor, Zajc, Koren
Reisz, Láday, Szabó K., Vincze, Sárpátki
4
Cepon M., Groznik, Ograjensek, Hadzic, Chvatal
Benoit Laporte, Énekes Lajos
E
Bojan Zajc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 07:14 OLL Pesut Bussiéres Langkow
0-2 10:05 OLL Langkow Harty Bussiéres
1-2 17:19 FHA PP Manavian #17 Kóger
2-2 20:41 FHA Beauregard Vas Maylan
2-3 23:22 OLL Pesut Bussiéres Harty
2-4 27:33 OLL Zajc Koren Gabor
3-4 31:17 FHA Sofron Sarauer Kóger
4-4 47:57 FHA PP #17 Sarauer Kóger
4-5 52:04 OLL Langkow Harty Bussiéres
5-5 57:05 FHA Beauregard Maylan Szabó D.
5-6 65:54 OLL Ropret Harty
46 Kapura lövések száma 37
4 Kiállításpercek 6

A Fehérvár–Olimpija góljai

 

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum