Az EBEL-első várja a fehérváriakat

   

Nagyon kemény feladat jutott vasárnapra a Vorarlbergből hazafelé tartó Volánnak.

Az EBEL-címvédő és -listavezető Red Bull Salzburg vár a mieinkre. A két csapat teljesítménye jóformán a két végletet jelenti a ligán belül, és ez sokszor volt hasonlóképpen a múltban is. Azonban az első évek egyértelmű salzburgi fölényét követően immár évek óta megbízhatóan szállít meglepetéseket a Fehérvár Salzburgból. Lassanként hagyomány, hogy legalább a szezon egyik meccsén pontokat hoz el a csapat a Bikáktól, és ennek a hagyománynak a folytatására rég volt akkora szükség, mint éppen most.

Sikeresnek mondható kiruccanáson vannak túl az ördögök, a Dornbirn ellen büntetőkkel sikerült nyerni, amely remélhetőleg egy hosszú negatív széria végét is jelzi. A nemzetközi szünet előtti utolsó 12 meccsen 10 vereség csúszott be, ami miatt a csapat a mezőny alsó régióiba csúszott le. A villachi 5-8 méltó megkoronázása volt ennek az időszaknak, azt kívánjuk, sose térjen ez vissza. November elején a klub tucatnyi játékosa a válogatottban szerezhetett új impulzusokat, a többiek pedig talán néhány szabadnappal is töltődhettek, mielőtt újrakezdődött a liga rohanása. Ez az időszak hagyományosan változást szokott hozni a csapat játékában, abban reménykedünk, hogy ez ezúttal is így fog történni.

Nem lesz egyszerű dolguk Saraueréknak, hiszen a Salzburg egy Linz elleni 5-3-as győzelemmel vette fel a fonalat ismét a szünet után. Jó formában van az ellenfél, a mérlege a szünet előtti utolsó 12 meccsén pont fordított, mint a Fehérváré, 9 győzelem mellett 3 vereség áll a nevük mellett ebből az időszakból. A legutóbbival együtt már három győztes meccsnél járnak sorozatban, de a jó sorozatoknak is vége szakad egyszer.A Salzburg rendelkezik a liga egyik legjobb támadósorával, a Linz után ők lőtték a legtöbb gólt, és ők kapták a legkevesebbet. +32-es gólkülönbségüknek senki nem ér a közelébe.  Ez is mutatja a mieink előtt álló feladat nagyságát, ám úgy kerek az élet, ha az ember néha komoly kihívások elé kerül, amelyeket sikerrel teljesít.

RBSAVS EBEL

“Ismerjük a Salzburgot, a liga egyik legjobb csapata – nyilatkozta Benoit Laporte vezetőedző a csapathonlapnak. – Egy hónapja találkoztunk velük itthon. Ugyan 3-1-es vereséget szenvedtünk, de nem mondhatom, hogy rosszul játszottunk. Vezettünk 1-0-ra az első harmad után, majd egyenlítettek a másodikban, a záró játékrészben pedig egy buta gól miatt veszítettünk. De úgy láttam, hogy amíg vezettünk és utána is, döntetlennél, mintha feszültebbek lennének, kapkodtak, idegesek voltak, hogy nem úgy alakul a találkozó, ahogy tervezték. Ebből kiindulva úgy látom, hogy az lehet a kulcs ellenük, hogy jól kezdjünk és tartsuk a szoros eredményt, akkor jó esélyünk lehet vasárnap is.”

“Sok energiával játszottunk – tekintett vissza a Linz elleni meccsre Greg Poss, a Salzburg vezetőedzője. – A szünet utáni első mérkőzések sosem egyszerűek, így elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Elvégre 5 gólt lőttünk a liga egyik legerősebb csapatának. A fehérváriak ellen is reménykedem a jó folytatásban. Az a fontos, hogy ne csak a korongra koncentráljunk, hanem a szabad embereket is vegyük fel időben.”

Salzburg–Fehérvár 3-4

   

A harmadik harmadban Sofron István előbb egyenlített, majd vezetést szerzett, végül tartalékosan is két pontot szerzett a Red Bull otthonában a magyar EBEL-csapat, négyet a hétvégi túrán. Nagyon komoly eredmény ez.

Jelentős sérüléshullám sújtja a Fehérvár mindkét csapatát. Az EBEL-keretből Erdély Csanád, Szabó Krisztián és Orbán Attila után a salzburgi meccsre kiesett Szirányi Bence is, így összesen hat hátvéd állt Benoit Laporte rendelkezésére. A három légiós mellett a honosított Sagert és két fiatal magyar, Szaller Márk és Szabó Dániel. A kapuban Rajna Miklós kezdett.

A hosszú évek tapasztalata alapján a Volán nehéz helyzetben sokszor képes jó eredményt elérni Salzburgban. Ez az alapfeltétel ezúttal is adott volt, és a hagyomány kötelezett, pontot szerzett a magyar csapat.

Az első harmadban nem esett gól, Rajna kiválóan fogott, mind a 18 Red Bull-lövést hatástalanította. A második húsz percben kaptunk ugyan kettőt, de közte a negyedik sor eredményesnek bizonyult, Brance Orban az idei 17. EBEL-meccsén megszerezte első találatát. Ez jó alap volt a folytatásra, nem dőlt el semmi. Olyannyira nem, hogy a záró játékrészben fordult a kocka. Sofron István a 46. percben egyenlített, majd alig több mint öt perccel a vége előtt újra Sofron volt eredményes, ezzel megszerezte a vezetést is a Fehérvárnak, emberelőnyből. 2-3 után a Salzburg mindent megtett az egyenlítésért, és sajnos ez sikerült is neki Starkbaum kapust levitték, rá fél percre Duncan belőtte a harmadik hazai gólt.

3-3 után jöhetett a hétperces hosszabbítás, elég sok lövéssel, de gól nélkül, így a büntetők döntöttek. Méghozzá a Fehérvár javára! A győztes találat Maylan nevéhez fűződik. A Fehérvár AV19 eredményességének nagyon jót tett a nemzetközi szünet és a válogatottnál töltött idő. Bár a csapat még nem úgy játszik, ahogy Benoit Laporte megálmodta, de képes pontokat szerezni a legnehezebb pillanatokban a legjobb csapat otthonában is, ami komoly teljesítmény.

A dornbirni két pont után megvan a salzburgi kettő. Két idegenbeli meccsen négy pontot szerzett csapatunk, többet mint addig hét találkozón. A legutóbbi négy meccsből hármat behúztak Rajnáék, akik kedden a Ljubljana ellen közel három hét után újra hazai pályán láthatók.

Nagyon jól működik az emberhátrányos védekezésünk

 

A fehérvári edző elégedetten, a salzburgi csalódottan nyilatkozott.

Greg Poss (vezetőedző, Salzburg): Boldogtalan vagyok, nem annyira a vereség, mint a mutatott játék miatt. Ez nem jelenti azt, hogy a magyar csapat ne lenne erős, jól játszott a Fehérvár. Nem koncentráltunk eléggé hátul, nem úgy játszottunk, ahogyan tudunk. A vereségekből is lehet tanulni.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár AV19): Nagyon elégedett vagyok a csapattal. A fiúk végig nagyon jól koncentráltak. Még mindig túl sok kiállítást kapunk, de nagyon jól működik az emberhátrányos védekezésünk, mind a támadók, mind a védők jól teljesítettek ebben a játékhelyzetben. Ez különösen jó pont akkor, amikor a liga egyik legerősebb emberelőnyös sora ellen játszunk. Olyan helyzetbe hoztuk a Salzburgot, hogy a végén nekik kellett egyenlíteniük, ez pedig a jövőre nézve pozitív. Rajna Miklós mindkét mérkőzésen remekül védett, kulcshelyzetekben tudott hatalmasakat menteni. Összességében elégedett vagyok a négy ponttal, főleg, hogy idegenben két kemény mérkőzésen szereztük.

(Forrás: redbulls.at és fehervar19.hu)

EBEL, 2768 néző. Játékvezetők: Gamper, Kellner, Angerer, Verworner.
Starkbaum: 88,2% (Gracnar)
K
Rajna: 93,2% (Hetényi)
Viveiros, Raymond, Thomas, Raffl, Duncan
1
Owens, Manavian, Sárpátki, Vincze, Vas
Trattnig, Flood, Welser, Olson, Hughes
2
Sagert, Szabó D., Kóger, Sarauer, Bodó
Hochkofler, Pallestrang, Latusa, Schiechl, Herburger
3
Szaller, #4577, Sofron, Maylan, Beauregard
Rauchenwald, Cijan, Baltram, Kristler
4
Reisz, Kocsis, Orban
Greg Poss, Tim Kehler
E
Benoit Laporte, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 25:36 RBS Hochkofler Pallestrang Olson
1-1 35:30 FHA Orban Bodó Szaller
2-1 36:10 RBS Raffl Thomas Viveiros
2-2 45:13 FHA Sofron Maylan
2-3 54:24 FHA PP Sofron Beauregard Maylan
3-3 59:06 RBS Duncan Thomas Hughes
3-4 67:00 FHA GWS Maylan
44 Kapura lövések száma 34
12 Kiállításpercek 12

Sofron István káprázatos gólokat lőtt

   

A Red Bull Salzburg–Fehérvár AV19 videó-összefoglalója.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum