Ezt intéztük Kanadában

 

Az MJSZ komoly kapcsolatokat épített ki a Világkupán, ahol az NHL vendégeként volt jelen. A tárgyalások során rengeteg fantasztikus ötlet merült fel, többnek már ebben a szezonban lehet kézzelfogható eredménye is.

A magyar hoki jelen van Torontóban, írtuk a Világkupa második hetében, amikor Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára az NHL meghívására a Hockey Hall of Fame-ben vett részt és szólalt fel egy konferencián. Ez mindenképpen komoly kitörési pont volt, hiszen az NHL korábban semmilyen rendezvényére nem hívta az MJSZ-t, most pedig saját vezetőik között tartott előadásra kérték szövetségünket.

A magyar sportvezető ezenkívül is minden alkalmat megragadott, hogy építse jégkorongunk kapcsolatrendszerét. Ezekről az eseményekről és a tárgyalások eredményeiről, tapasztalatairól érdeklődtünk Kovács Zoltánnál.

“Mark Black, az NHL nemzetközi kapcsolataiért és speciális eseményeiért felelős alelnöke már Szentpéterváron személyesen látta a magyar csapatot játszani, és szurkolóink aktivitásával együtt nagyra értékelte a teljesítményünket ? kezdte az MJSZ-főtitkár. ? Ennek volt köszönhető, hogy meghívott minket az NHL szemináriumára. Elmondta, a 2017-ben 100 éves NHL-nek több terve is van az ünneplésére, amelynek részei lehetnek európai és ázsiai NHL-bemutatómeccsek. Már most felmerült bennük, hogy akár Budapest is egy állomás lehetne ebben a sorozatban.

Mark Black Kovacs Zoltan

Komoly tapasztalat volt, hogy a magyar válogatott sikerei egyes NHL-vezetők által is ismertek. Ebben része van annak is, hogy hiteles, általuk is ismert-elismert szakemberek dolgoznak-dolgoztak a magyar jégkorongban, itt meg kell említeni Pat Cortina, Ted Sator, Rich Chernomaz, Glen Williamson és Diego Scandella nevét.

Meglepődve hallottam, hogy Kanadában az összes vb-meccset, köztük Magyarország mind a hét találkozóját élőben közvetítették, és a magyar csapatról még a Kanada elleni sokgólos vereség után is jó vélemény alakult ki.

A Világkupán a Kanada?Európa csoportmérkőzésre meghívást kaptam az NHL-páholyba, ahol néhány mondatot válthattam Gary Bettmannel, a liga elnökével, aki jelezte, meghívásunk esetén 2017-ben szívesen ellátogat Magyarországra, az MJSZ 90 éves ünnepségsorozatának egyik állomására.”

Természetesen egyelőre nem elsősorban a világ legjobb ligájával kell szerteágazó kapcsolatokat kiépítenünk. Az együttműködésnek szélesebb spektruma lehet a középiskolák, egyetemek, juniorcsapatok esetében. Ahogy Kovács Zoltán fogalmazott, a velük folytatott szakmai találkozók felemás eredményt hoztak.

“Torontóban számos oktatási intézmény vezetőjével találkoztam, ahol magas szinten foglalkoznak a jégkoronggal. Általános tapasztalat, hogy ezen intézményekbe bekerülni nem magyar pénztárcákhoz igazított anyagi terhet jelent. A kanadai rendszer erősen védi a hazai játékosokat a külföldiek rohamától, ezért ösztöndíjat nem adnak, vagy csak különleges esetben.

A St. Michael College patinás középiskola, 1902 óta van hokicsapata, olyan játékosokat neveltek itt, mint a Stanley Kupa-győztes Tyler Seguin és a 2015-ös világbajnok Jason Spezza. A sportigazgató nagyon segítőkész volt, de elmondta, a külföldi diákok részére csak egyedi elbírálás esetén van lehetőségük ösztöndíjat adni. Az elmúlt években nem nagyon játszott náluk Kanadán kívülről érkezett játékos. Az éves tandíj 22 000 kanadai dollár, amit a jégkorong 5000-rel növel, ez közel 6 millió forint egy szezonra, és mindez szállás, étkezés nélkül értendő. Az együttműködés egy másik módjáról is tárgyaltunk, 2003-as csapatukkal jövő augusztusban utaznak Csehországba, előtte szívesen játszanának Magyarországon mérkőzéseket.

Örömmel fogadta megkeresésemet Darren Lowe, a University of Toronto (University of Toronto) vezetőedzője is, de elmondta, az egyetem 20 000 kanadai dolláros tandíja miatt európai játékosuk-tanulójuk még nem volt. A McGill Egyetem csapatához hasonlóan ők is szívesen túráznának Közép-Európában, és játszanának budapesti, bécsi, pozsonyi, prágai egyetemi csapatokkal.”

Talán a legszélesebb körű együttműködés a juniorcsapatokkal alakítható ki a tengerentúlon. Ennek számos oka közül a leglényegesebbek talán a nyitottság és a fejlesztés valós igénye. Mindezek miatt a legkonkrétabb eredményeket az ontariói csúcsliga, az OHL ? hagyományosan ebből a ligából draftolják a legtöbb játékost az NHL-csapatok, ez évben 48-at ? különböző képviselőivel folytatott beszélgetéseken érte el sportvezetőnk.

Joe Birch Kovacs Zoltan

“Joe Birch, az OHL szakmai igazgatója nagy örömmel fogadta a felkérésünket szakmai együttműködés létrehozására. Az OHL és az MJSZ közötti kapcsolat tervei és elképzelései már az első találkozáskor körvonalazódtak is. Ezek leglényegesebb elemei:

? A szakmai igazgató részt venne a 2016. decemberi budapesti U20-as világbajnokság alatt megrendezésre kerülő edzői továbbképzésen. Erre az eseményre szívesen eljönne az OHL kapusképzésért felelős vezetője, a Stanley Kupa-győztes Rick Wamsley is.

? 2017 februárjában 2-3 magyar edzőt meghívnának vendégedzőnek a Toronto környéki 6 OHL-csapathoz ? Barrie Colts, Mississauga Steelheads,  Guelph Storm, Sarnia Sting, Peterborough Petes, Oshawa Generals ? 10 napos továbbképzésre.

? A 2017 nyarán esedékes központi OHL-edzőtovábbképzésre 4 magyar utánpótlásedző kaphat meghívást.

? 2017 júniusában egy OHL-edző vezetésével az MJSZ-szel közös képességfejlesztő tábort tartanánk Budapesten.

? 2017 szeptember elején egy OHL-csapat részt venne egy budapesti juniortornán, ahol Magyarországgal, Szlovéniával és Ausztriával is megmérkőzne.”

Természetesen ezek egyelőre tervek, a konkrét megvalósulásokért még sokat kell dolgoznia a szövetségnek. Az érdeklődés és a nyitottság alapján azonban úgy tűnik, hamarosan a világ legjobbjaitól tanulhatnak a magyar utánpótláscsapatok és -edzők.

Hogy egy másik terület is szóba kerüljön, Eric Tosi, a Boston Bruins kommunikáció igazgatója felajánlotta szakmai segítségét a magyar jégkorongban dolgozó médiamunkásoknak, ha lesz ilyen irányú rendezvény Budapesten, azon szívesen részt vesz, és megosztja tudását magyar kollégáival.

A nagy vízen túl értékelik a magyar jégkorong erőfeszítéseit és eredményeit. Talán annak sem lesz objektív akadálya, hogy az NHL 2017-ben ? vagy az azt követő néhány évben ? hivatalos formában is vendégünk legyen Magyarországon.

Marchand CANHUN vb

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum