A magyar hoki jelen van Torontóban

   

Az NHL, az NHLPA és a Világkupa szervezőbizottsága szerdán Hockey Sense címmel rendezett 4 órás konferenciát a torontói Hockey Hall of Fame-ben. A téma a jégkorong, azon belül is az utánpótlás fejlesztése volt.

A napot Gary Bettman NHL-komisszár nyitotta meg Don Fehr NHLPA ? azaz játékos-szakszervezeti ? elnök társaságában, zárásként pedig Bill Daly NHL-alelnök foglalta össze az elhangzottakat és a tapasztalatokat. A különböző panelokból felépített eseményen megszólalt többek között Roman Rotenberg, az orosz szövetség alelnöke, KHL-elnökségi tag, hazája egyik legbefolyásosabb jégkorongos sportvezetője, Paul Carson, a kanadai szövetség alelnöke, Slavomir Lener, a cseh válogatott GM-je, Jörgen Lindgren, a svéd élvonal, az SHL ligaelnöke, Jim Johansson, az USA Hockey igazgatója, néhány egyetemi tanár, kutató és egykori NHL-játékosok, Teemu Selanne, Miroslav Satan, Luc Robitaille, Adam Graves, Petr Briza és Pat LaFontaine.

Az észak-amerikai jégkorongélet vezetői előtt zajló zárt körű tanácskozásra meghívást kapott a magyar jégkorong is. Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára a növekvő hokipiacok szekcióban vett részt a pódiumbeszélgetésen. Mellette Franz Reindl, a német szövetség elnöke ? nem mellesleg olimpiai bronzérmes jégkorongozó ? és Adam Sherlip, a The Hockey Foundation elnöke foglalt helyet, a beszélgetést Elliotte Friedman népszerű kanadai hoki-szakkommentátor vezette.

Kovacs Zoltan VK2

Az eseményt komoly érdeklődés övezte, a beharangozó szerint a dinamikusan fejlődő hokiországok sportági vezetőitől többek között arra várták a választ, hogy milyen erőfeszítéseket tettek az előrelépés érdekében, miként növelték országukban a jégkorong elfogadottságát és színvonalát, és hogyan tudtak piacokat nyitni a hoki számára. E szekcióban információt várt a hallgatóság az észak-amerikaitól eltérő kulturális és politikai valóságról, természetesen szigorúan a jégkorongot érintően. Továbbá ötleteket azok számára, akik még az út elején járnak.

A meglepően felkészült moderátor számos információval szolgált a német és a magyar jégkorongról. Felvezetésként elmondta, mindkét sportvezetőnek van oka az örömre, hiszen a németek kiharcolták az olimpiai szereplést, a magyarok pedig sikeresen szerepeltek másodszor az A csoportban, ahol legyőzték Fehéroroszországot.

Kovacs Z Bettman

Franz Reindl és Kovács Zoltán rövid országspecifikus sportág-történeti ismertetőt tartott, az utóbbi évtizedekre fókuszálva. Szó esett a női jégkorong terjedéséről és szerepéről, valamint arról, hogy a külföldi edzők importja után mennyire fontossá vált a hazai szakemberek képzése és minél magasabb szintű munkája. Németország ebben ? is ? előrébb jár, szövetségi kapitányaik németek az utóbbi években, Magyarországon erre még várni kell, de mindenképpen jó jel, hogy az aranygeneráció túlnyomó többsége a sportágban marad, edzőként képzeli el a jövőjét. Ők sokat tanultak korábbi mestereiktől, amit igyekeznek átadni. Pat Cortina, de főleg Ted Sator és Rich Chernomaz neve mindenki számára ismerős errefelé is. A félórás beszélgetés végére átfogó képet kaphatott magyar hokiról a komoly figyelmet tanúsító nagyszámú érdeklődő.

A többi előadásban sok érdekesség hangzott el, ezek közül néhányat érdemes felsorolni is. A nagy sportszergyártók felmérése szerint az utóbbi években 5 millió utánpótláskorú sportoló fejezte be pályafutását az Egyesült Államokban, amikor kiderült, nem lesz belőle profi sportoló. A jelentős hokiországok mindegyikében nő a sportágak közötti verseny, mindenhol, még Észak-Amerikában is a labdarúgás szerepel az első helyen, ha azt kérdezik a fiataloktól, mit választanának, ha nem a jégkorongot. A világ összes női jégkorongozójának 83%-a amerikai vagy kanadai. Az NHL vezetői elkötelezték magukat a sportág terjesztése mellett, támogatnak olyan programokat, amelyek eredményeként új országok kapcsolódhatnak be a vérkeringésbe. Ma egy kanadai vagy amerikai fiatalnak sokkal nagyobb esélye van arra, hogy egyetemi tanár lesz belőle, mint hogy profi jégkorongozó. A fiatal játékosok fejlődésének legnagyobb gátja a szüleik lehetnek, ezért az edzők felelőssége, hogy a játékosok jól érezzék magukat a csapatukban, mert ha a játékos elégedett és boldog, akkor a szülei is azok.

Kovács Zoltán a következő napokban találkozik a legmagasabb szintű kanadai juniorliga, az OHL igazgatójával, Joe Birchcsel, valamint tárgyal a torontói St Michael College School sportigazgatójával, Chris di Pieróval. Mindkét szervezet nyitott a magyar jégkoronggal történő együttműködésre, remélhetőleg a megbeszélések után megnyílik az út a közös munka előtt.

Kovacs Zoltan VK1

A Hockey Sense-re meghívottak listája:

hockey sense1

hockey sense2

hockey sense3

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum