Ismét a közvetlen élmezőnybe várjuk a Miskolcot

   

A DVTK Jegesmedvék kerete igencsak megváltozott a nyáron, de joggal lehetnek komoly céljai a csapatnak most is. MOL Liga-előzetes, első rész.

Kétszeres győztesként, az utolsó két szezon legjobbjaként várják a Jegesmedvék a magyar bázisú nemzetközi bajnokság rajtját. Az elmúlt évek legsikeresebb MOL ligás csapataként nem is lehet más céljuk, mint a címvédés. A nyáron nagy változások történtek a játékoskeretben. Ez elsősorban a légiósokat érintette, egyedül a finn Leppanen maradt meg a tavalyi kontingensből. Távozott a világbajnokság előtt honosított Dudas és Sagert, valamint Dansereau, Booras, Clarke és Smith is. Helyükre egyelőre négyen érkeztek, a hátvéd Cianfrini és Joe, illetve a csatár Sakaris korábban, Andrew Johnston pedig a napokban. Ők mind sok-sok ECHL-meccs tapasztalatával jöttek ? közvetlenül a harmadik számú észak-amerikai ligából ?, ami azt sejteti, rájuk is éppúgy vezető szerepet lehet osztani, mint Dudasékra. Egy légióshely üresen maradt, ezt a szezon közbeni tapasztalatok alapján fogják betölteni a vezetők. A magyar játékosok közül elment Somogyi, Cseter, Gyenes és Fekti, jött helyettük rengeteg fiatal a juniorcsapatból, Magosi Brianconból és az ugyancsak fiatal és tehetséges Sági Martin a Linz juniorjaitól.

A keret:

edzők:
Doug Bradley (USA, vezetőedző)
Nikola Glavonjic (SRB, másodedző)
Rastislav Stana (SVK, kapusedző), Kassa
Farkas Tamás (kapusedző), Székesfehérvár

Szakmailag az egyik legnagyobb tudású stáb állhat össze Miskolcon. Doug Bradley játékosként sosem ostromolta a csúcsokat, viszont nagyon fiatalon kezdett edzősködni, több, mint 30 éves gyakorlattal, többek között a DEL-ben és az EBEL-ben szerzett tapasztalatokkal érkezett Miskolcra. Legutóbb az ECHL-ben dolgozott, ott, ahonnan a legtöbb tengerentúli légiós jön a MOL Ligába, így Miskolcon bízhatnak abban is, hogy pontosan tudja, kiket és miért választott odaátról. Másodikként Rastislav Stana említendő. A hivatalosan most visszavonult kapus óriási tapasztalatokkal és lélegzetelállító eredményekkel rendelkezik. Bár ő csak időközönként segít be a munkába, nem kétséges, ha eredményesen tudja átadni a tudást, amivel rendelkezik, az nagy hasznára lesz a csapatnak. A mindennapi munkát a kapusokkal Farkas Tamás látja el. A korábbi dunaújvárosi kapus itthoni mércével rutinos edzőnek számít, Fehérvárról került Miskolcra. A DVTK azon kevés klub közé tartozik, amelynek van kapusedzője az éles csapata mellett, ez nagyon sokat jelent, különösen azért, mert tehetséges, ám viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező kapusokkal vág neki a szezonnak. Nikola Glavonjic másodedző pályakezdőnek számít, viszont éppen ezért hasznos segítsége lehet Doug Bradleynek az edzések levezénylésében.

DVTK szezonzaro 15_16

Fotók: Bán Olivér

kapusok:
Adorján Attila
Kiss Bence
Alekszandr Zakirov (RUS), Forest Lake Lakers (USPHL Midwest)

Rengetegen féltették egy éve a miskolciakat, amikor a szerencsétlen igazolásnak bizonyult Guggenberger sérülése, majd távozása után a rutintalan Adorján, Kiss duóval folytatták a szezont. A télen aztán visszatért Gyenes, aki visszaszerezte az első számú helyet a kapuban, de a két fiatalra sem lehetett panasz. Bár olykor-olykor érződött rajtuk a rutintalanság, jól helytálltak, és ahogy haladt előre a bajnokság, a tapasztalat is egyre több lett náluk, sokat köszönhet nekik a DVTK. Most egy évvel idősebben és tapasztaltabban újra hasonló helyzetben vannak. Gyenes Debrecenbe igazolt, maradtak ketten, illetve kiegészítésként jött az orosz Zakirov, aki náluk semmivel sem tapasztaltabb, és aligha a MOL Liga lesz az, ahol számítani fognak rá. Nyilván van kockázata a miskolciak döntésének, de ha nagyon muszáj, a maradék légiós helyre akár kapust is igazolhatnak év közben. Persze a sokat emlegetett magyar hoki érdeke az lenne, ha ? elsősorban a magyar válogatottnál is figyelembe vehető ? Kiss Bence ugyanúgy ki tudná nőni magát, mint például Rajna Miklós. Ehhez a vezetők és az edzők részéről türelemre, bizalomra és bátorságra is szükség lehet.

MISMAC 15_16B

hátvédek:
Bernáth Milán, DVTK U20
Paul Cianfrini (CAN), Wheeling Nailers (ECHL)
Gőz Balázs
Colin Joe (CAN), Colorado Eagles (ECHL)
Kovács Arnold, DVTK U20
Laczkó Ákos, DVTK U20
Láda Balázs
Jarkko Leppanen (FIN)
Vojtkó Mátyás

Aligha tévedünk nagyot, ha arra tippelünk, a védelem első két sorát a három légiós és ? amennyiben kiheveri sérülését ? Gőz Balázs fogja alkotni. Leppanent tavalyról ismerhetjük, rendkívül megbízható, sallangmentes játékot nyújtott, észrevétlenül volt a csapat egyik oszlopa. Cianfrinit és Joe-t még nem láthattuk tétmeccsen, így elsősorban a statisztikákra kell hagyatkoznunk, amikor várakozásokat fogalmazunk meg velük kapcsolatban. Az összehasonlítási alap ki más lehetne, mint az előző idény párosa, Jesse Dudas és Kalvin Sagert. Hozzájuk képest fegyelmezettebb duóra számíthatunk, Sagertéhez hasonló ponterősséggel. A Dudas színre lépésével jó és rossz értelemben megjelenő feszültségből valószínűleg kevesebbet kapunk tőlük. Vojtkó Mátyás Miskolcon vált igazán stabil MOL ligás játékossá. A Jegesmedvéknél végre megkapta azt a bizalmat, amire szüksége volt, a legutóbbi idényben a pont- és gólgyártásból is szépen kivette a részét, a sérüléshullám idején sokszor 4 vagy 5 védővel játszó miskolciaknál a többiekkel közel egyenlő jégidőt kapott. Örülnénk, ha fejlődése nem állna meg. Jelenleg egyértelműen ott a helye az első három védőpárosban, mint a tavalyi példa mutatja, akár az első két sorban is bevethető, ott sem okoz csalódást. Mellette akár a csatárként is használható Láda Balázs, vagy a juniorok közül felhozott három fiatal is bekkelhet. Közülük Laczkó egy éve is kapott szerepet a MOL Ligában, és kellemes színfolt volt a játéka, Bernáth és Kovács viszont abszolút újonc. Esetükben a kapusoknál már említett bizalom és türelem kulcsfontosságú lehet.

MISMAC 15_16

csatárok:
Albert Tibor, DVTK U20
Benedek Roland, DVTK U20
Galanisz Nikandrosz
Hajós Roland
Andrew Johnston (CAN), Tulsa Oilers (ECHL)
Karda Milán, DVTK U20
Magosi Bálint, (Briancon, FRA-1.)
Magyar Balázs, DVTK U20
Miskolczi Márk
Pavuk Attila
Popovics Patrik
Ritó László
Sági Martin, Linz U20 (EBYSL)
Peter Sakaris (CAN), Wichita Tunder (ECHL)
Szeszák Martin, DVTK U20
Szopos Ottó, DVTK U20
Tóth Adrián

Ha stabil  kezdőemberekre kell tippelnünk, kilenc csatárt könnyű szívvel meg tudunk nevezni. A három ex-dunaújvárosi, Galanisz, Pavuk és a frissen érkezett Magosi, a két volt fehérvári, Hajós és Tóth, a saját nevelésű Miskolczi, a Linzből igazolt Sági, valamint a két légiós, Sakaris és Johnston helye nemigen kérdőjelezhető meg. Ami az új tengerentúli támadókat illeti, a távozott Booras és Dansereau pontérzékenységét eddigi pályafutása során egyikük sem érte el, de simán megtörténhet, hogy az új környezet még többet hoz ki belőlük, volt már példa hasonlóra. A rendkívül sokat melózó Cseter szerepét az ugyancsak kvalitásos erőcsatár, Magosi be fogja tudni tölteni, viszont a nagy rivális MAC-ba igazolt Somogyi helyének elfoglalásához valakinek fel kell nőnie. Nem szabad elfeledkeznünk a szép csendben remek játékossá lett Miskolczi Márkról, ha a fejlődése töretlen marad, remek szezonja lehet a soron következő. Ritó László 2011/12-ben elnyerte az év újoncának járó Kósa Kupát, ám az ő fejlődése lelassult, jelenleg leginkább a negyedik sorba tudjuk elképzelni, ez azonban azt is mutatja, hogy a nagy mozgások ellenére is erős maradt a miskolci játékoskeret. A fiatalok Albert Tibortól Szopos Ottóig bezárólag a minél több jégidőért fognak harcolni, de valahol el kell kezdeniük a felnőtté válást nekik is.

A kétszeres MOL Liga-győztes csapat kerete igen nagy változásokon ment át a nyáron. Egyelőre úgy tűnik, játékerőben hasonló csapatot sikerült összerakni. Kapusposzton ugyanazt a rizikót vállalja a klub, amit egy éve is. A notórius büntetésgyűjtő Dudas távozásával kevesebb emberhátrány várható, de ezzel kell is kompenzálni azt, hogy a csapat tűzereje és ponterőssége kicsit csökkenni látszik. Nagyon szimpatikus, hogy rengeteg fiatal dolgozik együtt a tapasztalt játékosokkal, reméljük, közülük minél többen tudnak értékes tapasztalatokat gyűjteni és fejlődni. Úgy érezzük, ez a keret nem fog annyira kiemelkedni a mezőnyből, mint a legutóbbi, de az alapszakasz és a rájátszás végén is a közvetlen élmezőnybe várhatjuk a miskolciakat.

DVTK bajnok 2015_16

A DVTK Jegesmedvék felkészülési mérkőzései:

augusztus 18., HKM Zvolen (SVK-1.)?DVTK Jegesmedvék (Zólyom) 3-4 b.
augusztus 19., Detva (SVK-2.)?DVTK Jegesmedvék (Zólyom) 4-2
augusztus 20., DVTK Jegesmedvék?GKS Tychy (POL-1.) (Zólyom) 3-1
augusztus 25., MsHK Zilina (SVK-1.)?DVTK Jegesmedvék (Zsolna) 2-0
augusztus 29., DVTK Jegesmedvék?Dukla Michalovce (SVK-2.) (Miskolc) 4-2
szeptember 2., MHC Martin (SVK-1.)?DVTK Jegesmedvék (Turócszentmárton) 1-3

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum