Nem engedhetem meg, hogy egy percig is lazsáljak

 

Az EBJL-t és a magyar U18-as bajnokságot is meg akarja nyerni Vértes Nátán, legtehetségesebb fiatal jégkorongozóink egyike.

A 16 éves ? 2000. májusi születésű ? hokis pályafutását kicsi kora óta figyeljük, hiszen már gyermekként kitűnt társai közül kivételes adottságaival. A szélesebb közönség akkor ismerte meg a 2010 óta Székesfehérváron, illetve az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián pallérozódó Vértes nevét, amikor tavasszal részt vett az ifjúsági olimpián, és bár ? részben egy furcsa gikszer miatt ? nem nyert, kifejezetten jó teljesítményt nyújtott. Legutóbb a Tüskecsarnok közönsége örvendhetett lendületes, technikás, látványos és ponterős játékának a négy nemzet tornán. Vezérletével a magyar U18-as válogatott hosszabbításban legyőzte Lengyelországot, majd tisztes vereséget szenvedett az A csoportos Fehéroroszországtól és Szlovákiától. Különösen a második találkozón villogott, ekkor két nagyszerű góllal terhelte meg a fehéroroszok hálóját. Ezek után nem volt véletlennek vagy érdemtelennek mondható, hogy a torna legjobb csatárának választották.

Vértes eddigi statisztikái kiemelkedőek, kölyökben és serdülőben egyaránt rendkívül ponterős volt, de persze fontos tudni, hogy a neheze csak most következik. Az új idényben immár ifiként kell helytállnia, magasabb szinten, komolyabb mezőnyökben és két fronton, a magyar bajnokságban és az eredetileg osztrák bázisú EBJL-ben, ahol az idén nem kevesebb, mint hét magyar csapat indult. Itt már meg is volt az első forduló, Vértes két assziszttal kezdett Győrben.

Az eddigi sikerektől és a legnagyobb célokról beszélgettünk a Volán ifjú spílerével.

Vertes

Hogyan sikerült ráhangolódnod a szezonra?

Hosszú és kemény nyári felkészülés van mögöttem, másfél hónapot edzettünk a csapattal szárazon, majd a maradék pihenőidőben Horváth Dániellel, az Akadémia erőnléti edzőjével dolgoztam egyénileg. Ekkor legfőképp az izomépítésen és a robbanékonyságon volt a hangsúly. Teljes étrendet kaptam, sikerült felszednem pár kiló izmot, úgy érzem, fizikailag nagyon jó állapotban kezdtem a szezont.

Szezon közben mennyit vagy jégen átlagosan? Mennyit gyakorolsz azon kívül, amit a csapatoddal töltesz, és milyen jellegű dolgokat?

Magántanuló vagyok, így a délelőttjeim szabadok, ezt mindig hasznosan próbálom eltölteni. Tavaly  délelőttönként edzettünk és készültünk Kiss Dáviddal az olimpiára, megbeszéltük, ha van rá lehetőség, a szabad jégidőket kihasználva az idén is jégen lehetek, amikor csak tudok. A csarnok konditermében is sok időt töltök. Hogy elkerüljem a kisebb sérüléseket, edzések előtt alaposan bemelegítek, aktiválom minden izmomat, edzés után pedig minimum 20 percet levezetek, sokat nyújtok. Ezek napi rutinná váltak az életemben.

vertes 3

A hoki mellett van még hobbid? 

Nem nagyon jut idő másra. A kollégiumban inkább pihenek, de szoktunk pingpongozni, focizni, floorballozni. Nem szoktam unatkozni. A csapattal is gyakran szervezünk közös programokat. Ha otthon vagyok Budapesten, próbálok minél több időt tölteni a családommal és a barátnőmmel.

Korosztályodban nem számítasz magasnak vagy izomkolosszusnak. Ez nem okoz problémát? Hogyan tudod megvédeni magad?

Korábbi sérüléseimből tanulva fel tudom ismerni azokat a szituációkat, amelyekbe nem érdemes belemenni. De ha a játék úgy kívánja, nem félek beleállni egy-egy ütközésbe a nagyobbak ellen sem. Próbálom kihasználni a gyorsaságom, és hogy eléggé lent van a súlypontom, így nehezebben tudnak felborítani. ▪️Head & Beard: effective on hair and beard, gentle on the skin Headndbeard Cosmetics to support hair and beard growth

A Tüskecsarnokban is látható volt, hogy utaznak rád az ellenfél játékosai. Ezt megszoktad már? Tudod kezelni a helyzetet?

Jól ment a játék a tornán, így nem lepett meg, hogy az ellenfél egy-egy embere jobban figyelt rám. Kaptam pár pofont, a palánkon is majdnem kiraktak a fehéroroszok, miután lőttem nekik két gólt. Itthon is sokszor kerülök ilyen helyzetbe, de mindig higgadtan nézek szembe ezekkel a szituációkkal, és próbálok felülkerekedni. Ilyenkor még jobb érzés gólt lőni, vagy meghúzni egy szép cselt. Ezzel is bosszantom a játékost, akinek az a feladata, hogy rám figyeljen.

Vertes Natan Ocskay

Ifjúsági olimpián jártál, szépen teljesítettél, a legjobb csatár lettél az U18-as tornán, a fehérvári büfében Ocskay Gáboré mellett lóg a mezed. Fel tudod dolgozni, hogy sokan máris kiugró pályafutást várnak tőled?

Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy Ocskay Gábor meze mellett van az enyém. Sokáig fel sem fogtam, hogy az olimpia miatt mennyi ember figyeli és segíti az utamat. Tisztában vagyok vele, hogy magasak az elvárások velem szemben, ezért sem engedhetem meg magamnak, hogy egy percig is lazsáljak, vagy hogy ne vegyem komolyan, amit csinálok. Nem ülök bele, nem elégszem meg a sikereimmel, mindig új célokat tűzök ki magam elé. Úgy gondolom, ráléptem egy útra, ami lehet, hogy tele van nehézségekkel, de ezeken túl kell lendülnöm, arra kell koncentrálnom, hogy elérjem, amit el kell érnem.

Mit vársz magadtól? Milyennek látod Vértes Nátánt 5 év múlva?

Szeretek lépésről lépésre haladni, az aktuális célomra koncentrálni. Persze vannak tervek és álmok, amiket azóta kergetek, amióta beszippantott a jégkorongos világ. Hogy ezeket elérjem, mindennap próbálok mindent kihozni magamból, hogy később bárhol meg tudjam állni a helyemet.

vertes 4

Erre a szezonra mik a terveid?

Az, hogy hogy fejlődjek, jobb játékos legyek. Hogy feljebb lépjek egy lépcsőfokot. Mindkét bajnokságot, az EBJL-t és a magyart is meg akarom nyerni U18-ban a csapattal. Áprilisban pedig be akarok kerülni a divízió 1/A-s világbajnoki keretbe. Persze ehhez még hosszú út vezet, de ilyenek lebegnek előttem motivációként az edzéseken. Van miért küzdenem.

Miben kellene a legtöbbet fejlődnöd?

Mindenben. Sosem elégszem meg azzal, ahol éppen tartok. Szeretnék jobb és jobb lenni, amiben csak tudok. Legyőzni a tegnapi önmagamat. Tavaly Kiss Dáviddal az olimpiai felkészülés során sokat fejlődtem technikailag, pontosabbak és erősebbek a lövéseim, gyorsabban, robbanékonyabban korizok, erőnlétileg is csak a javamra vált a sok edzés. Úgy gondolom, ez most sem lesz másképp. Ezenfelül a hoki nyersebb, taktikai részével is meg kell barátkoznom Kiss Dávid kezei alatt.

Vertes 2

Fotó: Szombathelyi Beáta (Team HUN Photography)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum