A gólkürtök története

   

Talán már mindenkinek eszébe jutott a kérdés: miért szól kürt az NHL-ben a gólok után? Nos, blogunkon a hokit illető legapróbb részletek sem maradnak feltáratlanok, így a Daily News kimerítően alapos cikke alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A hokiban és különösen az NHL-ben számos egyéni tradíció lelhető fel, a playoffszakálltól a meccs utáni kézfogásig, vagy az öltözők padlójára felfestett csapatlogókig, amelyre természetesen még Justin Biebernek sem szabadna rálépnie. Ezen hagyományok közé tartozik az a fülrepesztő kürthang, ami minden NHL-es csapat csarnokában felhangzik, ha hazai csapat gólt szerez. Természetesen más sportág ligáiban is megünneplik így vagy úgy a gólt, de ilyen egységes ceremónia sehol máshol nem jellemző. Vagy legalábbis ennyire jellegzetes nem.

Ezt mutatja az is, hogy vannak rangsorok a kürtökről, van olyan weboldal, ahol le lehet játszani az egyes csapatok kürtjeinek ?szólamát?, másutt még típusszámokkal ellátott leírások is fellelhetők az NHL-től egészen az utánpótlásligákig. Mindez természetesen meghallgatható egyben, rövidített verzióban is.

És ez bizony nagyon is számít a szurkolóknak. Ezt legutóbb a New York Islanders tapasztalhatta meg, amikor 2015-ben beköltözött új otthonába, a Barclays Centerbe. Aztán amikor egy felkészülési meccsen a Washington ellen betaláltak Tavaresék, megszólalt a ?kürt?, de valami olyan elfuserált hangon, hogy szinte felrobbant a közösségi média. Így a létesítmény üzemeltetői inkább elhozták a csapat régi kürtjét és azóta is azzal ünneplik a Szigetlakók góljait.

Az idén Tavares második hosszabbításban ütött gólját, amellyel 1993 után ismét a második körbe jutott az Islanders, már egy sokkal méltóbb hangrobbanás követte.

1978-ben, amikor Bob Nystrom továbblőtte a csapatot a negyeddöntőből a Toronto ellenében, akkor még egy sziréna szólalt meg.

De vajon honnan ered e kürtök és szirénák története? Mindezt a Chicago Blackhawksnak köszönhetjük. A Hawks tulajdonosának, Bill Wirtznek annyira megtetszett a jachtján hallható kürt hangja, hogy a Montreal Canadiens elleni döntőben beszereltette a Chicago Stadiumba. ?Úgy döntött, jó volna ugyanezt hallania az arénában is ? mondta róla Erick Kahlenberg, a Kahlenberg Industries alelnöke.? Az alelnök nagybátyja, Karl Kahlenberg eladta a hajókürtöt Wirtznek, azóta a vállalat több mint egy tucatnyi csapatnak szállít egyedi hangzási kürtöket, amelyeket eredetileg hajókra, vonatokra, kamionokra szántak, sőt, van egy olyan kürt is az NHL-ben, amely egy repülőgép-hordozóra készült. Amikor 1994-ben a Blackhawks a Chicago Stadiumból a United Centerbe költözött, vitték magukkal a kürtöt is, azóta pedig NHL-szerte elterjedtek, mint a csapatok egyfajta védjegyei.

horn2

A Nemzetközi Hokitörténeti Társaság (Society of International Hockey Research) szerint második alkalommal a Minnesota North Stars kezdett el használni gólkürtöt az 1984-es konferenciadöntőben, tehát több mint egy évtizeddel a Chicago után. 1987-ben már Buffalóban is egy kürt fokozta a hazai gólszerzés utáni szurkolói hangulatot, 1982-ben a St. Louis cserélte le az addig használt ünnepi zenéjét egy kürtre. “Ezzel is az történt, mint a Himnusszal, valahol bevezették, aztán egyre többen vették át, mígnem mindenütt jelenvalóvá vált anélkül, hogy bárkinek is különösebben feltűnt volna” ? mondta el Lloyd Davis, a Társaság titkára.

A gólkürtök modelltől függően 700-2000 dollárba kerülnek. A Barclays Centerben is használt kürt a Kahlenberg T-3A Arena Air Horn névre hallgat, három kürtből áll és tengerjáró hajókon használják. A három kürt három különböző hangszínben szólal meg, ezek együtthangzása teremti meg az Islandersre jellemző egyedi hangot. ?Ezek a leghangosabb, üzleti célból használt kürtök a Földön. Annak érdekében, hogy elkerüljék a túlzott a hangerőt a jégen vagy a lelátó bármely részén, igen speciális helyekre kell felszerelni ezeket a kürtöket a stadionokon belül. ? A kürtök hangját azok formája határozza meg. Például minél hosszabb a kürt, annál mélyebb lesz a hangszíne. Ebből következően nem csak két egyforma hangú, de két egyforma alakú gólkürt sincs az NHL-ben.

Bármilyen hangot is adjanak azonban ki, abban egyetérthetünk, hogy egyaránt fülsiketítők. ?Minden csapat egyedi akusztikus aláírást akar, és minél több csapat használt már gólkürtöt az éveknek, az újaknak annál nehezebb dolguk lett ? mondja Kahlberg. A legtöbb kürtöt 7-14 bar nyomású sűrített levegővel működtetik, amelyeket kompresszorokkal állítanak elő.? A legtöbb csapat tehát igyekszik minél egyedibb és minél hangosabb gólkürtöt beszerezni. Vannak azonban csapatok, amelyek ezen felül sajátos szimbolikát is visznek a kürtjeikbe.

horn1

A Winnipeg Jets például 2011-ben megszerezte ugyanazt a kürtöt, amit a régi Winnipeg Arenában használtak a franchise Atlantába költözése előtt. Ezt a kürtöt a Canadian Pacific Railways vonatain használják. Az Edmonton Oilers 2000 óta olyan kürtöt használ, amelyet eredetileg hatalmas kamionok légkürtjeinek gyártottak, utalva egyrészt arra, hogy a város fontos közlekedési és szállítási csomópont, másrészt a kamionok szerepére a város olajiparában. A csapat 2006-ban jutott rájátszásba, ekkor azonban meg sem állt a döntőig. A szurkolók annyira bevadultak, hogy simán leszurkolták a kürtöt, így a csapat extra kürtöket szereltetett be, hogy a leghangosabb szurkolók mellett is hallható legyen a hangja.

Az Ottawa Senators egy vonat kürtjét használja a Via Railtől, amely egy kanadai vasúti társaság. A Los Angeles Kings szintén vonatkürtöt használ a Staples Centerben. A Vancouver Canucks hajókürtöt szerzett be a British Columbia-i réveken közlekedő kompokét, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be a helyiek közlekedtetésében. A Minnesota Wildnak egy négytrombitás légkürtje van az Xcel Energy Centerben, amelyet az aréna világításáért, fényshow-iért is felelős Daktronics nevű cég gyárt. A Toronto Maple Leafs otthonában, az Air Canada Centre-ben, a kanadai haditengerészet hajóin rendszeresített kürt szólal meg. ?A Colorado Avalanche egy elektromos dugattyú által működtetett kürtöt használ ? mondja Kahlenberg. ? Ez egy elég komoly cucc. Hasonló modellt találhatunk bizonyos repülőgép-hordozókon, amelynek a hangja 11-12 km távolságból is hallható.? Egy zárt épületben ennek azért már van hangja.

A sportban egyáltalán nem ismeretlen a különböző hangeffektusok és zeneszámok kitüntetett szerepe. De olyan egyedülálló és mégis valamilyen formában mindenhol elterjedt hangot, mint a hokiban, sehol sem hallani. Ezért is lehet szeretni a hokit, mert tele van ilyen egyediségekkel, mint a playoffszakáll, a mesterhármas után bedobált sapkák és a gólkürtök, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. És bár a sport más elemeiről többet beszélünk, abban biztosak lehetünk, hogy a gólkürtök nem maradnak észrevétlenek, amint a hazai csapat gólt szerez.

És ez így van már több mint 40 éve.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum