Miért nem volt soha profi sport Las Vegasban?

 

A szerencsejáték és a sportfogadás verhetetlennek tűnik. És félnek a csalásoktól és a bundáktól is.

Las Vegas a szerencsejáték és a bűn városa. Ez a két ok bőven elegendő volt az elmúlt évtizedekben ahhoz, hogy a négy nagy major sportág (NHL, NFL, NBA, MLB) ne vesse meg a lábát Nevada állam legnépesebb városában. Sőt Vegas az Egyesült Államok legnagyobb városa, ahol ennek a négy sportágnak egyik képviselője sincs jelen. Természetesen voltak próbálkozások, de mindegyik látványos kudarcba fulladt. A legjobb eséllyel a kanadai foci próbálta megvetni a lábát, de a Las Vegas Posse mindössze egy szezont élt meg. A Posse számára az 1994-es volt az első és az utolsó, miután 18 meccsből csak ötöt nyert meg és minden negatív nézőcsúcsot felállított, az átlagnézőszám 8953 fő volt és volt olyan meccs, amit mindössze 2350 néző látott. Ezek után az állandó sportrendezvényeket mind a mai napig csak a minőségi ökölvívás jelenti, illetve a Las Vegas-i egyetem, amelynek több sportágban van kiemelkedő eredménye.

posse1

Visszatérve a szerencsejátékra, volt egy különleges dolog, ami tovább rontotta a profi sport esélyeit Sin Cityben. Las Vegasnak volt egy törvénye, amit a város vezetősége csak 2001-ben oldott fel 40 év elteltével. A helyi lakosok és a turisták bármikor fogadhattak bármire, kivéve egyetlen egy dologra, a város csapataira, amikre tilos volt akár egyetlen centet is feltenni. Márpedig Vegasban a szerencsejáték mellett a sportfogadás a másik olyan tényező, ami miatt ömlik a pénz a kasszákba. Ennek ellenére köztudott volt, hogy a helyi egyetem kosárlabda-mérkőzéseire éjjel-nappal tették a pénzt. Ezt erősítette meg Mike Olsen is, aki egy alsóbb ligás (ILB, International Basketball League) kosárlabdacsapat elnöke, a Las Vegas Silver Bandits első embere volt. Márpedig a törvény állandó kijátszása elég volt ahhoz, hogy felmerüljön a kérdés, tiszták-e a mérkőzések, van-e bundázott mérkőzés. A válaszra nem lehet határozott igennel vagy nemmel felelni, de ez a tudat elég volt ahhoz, hogy a major ligák messzire elkerüljék a várost.

A bundát amúgy is nagyon komolyan veszik a tengerentúlon, a közel 100 évvel ezelőtti Black Sox-botrány mind a mai napig megosztja az amerikai közvéleményt. De nem kell a baseballhoz menni és visszatérni az időben 1919-ben, elég a jégkorongban szétnézni, amelynek szintén megvolt a maga drámája. 2005-ben Wayne Gretzky került a címlapokra azzal, hogy illegális sportfogadásba keveredett, amelyben benne volt Jeremy Roenick és a friss bajnok Pittsburgh másodedzője, Rick Tocchet is.

las vegas nhl

A harmadik tényező, hogy a városnak nem volt sem alkalmas csarnoka, sem alkalmas pályája egyik major sportágra sem. Ez a helyzet azonban jelentősen megváltozott, miután átadták a minden igényt kielégítő T-Mobile Arenát, amely alkalmas NBA- és NHL-mérkőzések megrendezésére egyaránt. Hogy lesz-e a városnak NHL-csapata és a jégkorong lesz-e az első major sport a sivatagi városban, az alig két nap múlva, június 22-én kiderül. Nézőkben biztosan nem lenne hiány, hiszen eddig 13 200 bérlet talált gazdára, ami azt jelenti, hogy egy-egy mérkőzésre 4200 jegyet tudnak még értékesíteni, hogy telt ház legyen.

Egy Las Vegas-i jégkorong-franchise terve természetesen megmozgatta a többi sportág vezetőségét is. Az NFL-ben szereplő Oakland Raiders évek óta elhagyná otthonát és kézzel-lábbal költözne. Tervben volt, hogy a Raiders visszamegy Los Angelesbe, de mivel a St. Louis Rams megelőzte és visszaköltözött az angyalok városába, már nem tűnik olyan jó választásnak Los Angeles. A Raiders ezért kinézte magának Vegast és a sivatagba tenné át a székhelyét. A tojáslabdás foci mellett a labdarúgás is kacsingat Las Vegas felé. Nem titok, hogy az MLS (Major League Soccer) négy új csapattal bővül majd az elkövetkező években, lesz soccer Atlantában, Minnesotában, Los Angelesben és Miamiben, de az NHL bővítési terveit látva felmerült egy Las Vegas-i franchise alapítása is.

Jelenleg tehát itt járunk, tervek és lehetőségek vannak. Szerdán sok minden eldől, hiszen ha Gary Bettman bejelenti a bővítést, akkor az nemcsak az NHL belépést jelenti majd, de minden bizonnyal megnyitja az utat a többi sportág előtt, aminek köszönhetően Las Vegas felkerül az amerikai sporttérképre.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum