Sem az EBEL, sem az EBYSL nem elég jó az osztrák fiataloknak

 

Így gondolja a két legjobb utánpótlás-nevelő osztrák élcsapat. A KAC és a Salzburg is más lehetőségek után néz juniorjai számára, előbbi nem is nevez az EBEL U20-as bajnokságába, a Red Bull Salzburg pedig távoli országba viszi juniorcsapatát. Két fontos együttessel csökken az EBYSL mezőnye.

Közzétették az Alps Hockey League (AHL) nevezési listáját, amelyen két osztrák klub farmcsapata is szerepel. A klagenfurtiak terveiről a klub újonnan kinevezett sportigazgatója, Thomas Koch és a felnőtt csapat menedzsere, Oliver Pilloni adott kimerítő tájékoztatást a csapat honlapján. Ebből kiderült az is, hogy a rekordbajnok a jövő sikerei érdekében feláldozza a rövid távú eredményességet. A rekordbajnok háza táján nem szoktak hozzá a hosszú, győzelem nélküli szériákhoz, most elképzelhető, hogy lejjebb kell csavarni a szurkolók elvárásain. Az viszont biztos, hogy az EBEL juniorbajnokságában csökkenni fog a létszám.

“Az elmúlt években az osztrák hoki rengeteget változott ? értékelt Koch. ? Túl sok csapat folytat rendkívül veszélyes politikát, amely kizárólag a rövid távú eredményeket tartja szem előtt, és gyakorlatilag semmilyen olyan elemet nem tartalmaz, amely fenntartható lenne. Alaposan elemeztük ezeket a folyamatokat, és úgy döntöttünk, hogy a KAC-nál paradigmaváltásra van szükség. Hosszú ideje alig vagyunk képesek a profi szintre beépíteni játékosokat a saját utánpótlásunkból. Az EBEL-ben óriási a nyomás a vezetőedzőkön, győzelmeket várnak tőlük, és ezért nem vállalják azt a kockázatot, hogy fiatal, tapasztalatlan játékosokat is játszassanak. Évek óta egészen nyilvánvalóan óriási a szakadék az EBEL és az utánpótláshoki között, és ez nemcsak Ausztriára igaz, hanem nemzetközi trend is. A klub jövőbeli sikereinek az lehet az alapja, ha sikerülne ezt a szakadékot áthidalni.

2014 óta új alapokra helyeztük az utánpótlás-nevelésünket. Az edzői kart kibővítettük és a szakmai munka minőségén is sokat javítottunk. Új utánpótláscentrumot hoztunk létre. Perspektívát akarunk mutatni a fiataljainknak egy olyan rendszerben, amelyben egyensúly van a sport, a család és a tanulás között, a gyerekek össze tudják egyeztetni ezeket egymással. Folyamatosan igazítjuk az utánpótlásnevelő munkát a változó követelményekhez. 2016 szeptemberétől egy csapatot benevezünk a másodosztályba, az AHL-be. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a fiataloknak perspektívát mutassunk a felnőtt hoki irányába, és csökkentsük a különbséget az EBEL felé. Már az elmúlt évben is néhány fiatalt INL-csapatoknak adtunk kölcsön, annak árán is, hogy tudtuk, ezzel az EBYSL-csapatunk erőssége csökkent ? mondta Kalt. ? Szerintem ez így is van rendjén, hiszen az utánpótlás-nevelésben végzett munkát nem elsősorban a korosztályos eredményeken lehet és kell lemérni. Azt tapasztaltuk, hogy az INL-be kölcsönadott játékosok sokkal többet fejlődtek, mintha Klagenfurtban maradtak és az EBYSL-ben játszottak volna. (Erre jött rá egy évvel korábban a Fehérvár AV19 menedzsmentje, ezért újra indította farmcsapatát a MOL Ligában ? Hblog.) Ezt az utat követjük tovább, amikor az egész utánpótláscsapatunkat a másodosztályba nevezzük és nem indulunk az EBYSL-ben. Ennek a döntésnek stratégiai okai is vannak, a megváltozott gazdasági környezetben elengedhetetlen, hogy a jövőben rendszeresen és minél több játékost tudjunk a saját utánpótlásunkból a proficsapatnak adni.

Szembesülnünk kellett a realitásokkal ? mondta Kalt ? és el kellett fogadnunk, hogy a hokivilág drámaian megváltozott. A központi kérdés az számunkra, hogy milyen lépéseket kell tegyünk a jövő érdekében. A klub tradíciói nemcsak az eredményekből táplálkoznak, hanem abból a tényből is, hogy évtizedeken át egész játékosgenerációkat sikerült felnevelnünk a klubon belül, akik aztán mint rányomták bélyegüket az osztrák hokira, meghatározó játékosok lettek. A fenntartható fejlődés útja egyszersmind azt is jelenti a számunkra, hogy változtatnunk kell a sportcélokon a proficsapatunknál rövid távon, és alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez középtávon.”

AVSKAC U20

Más utat választott a legjobban eleresztett osztrák hokiklub, a Red Bull Salzburg. A piros-kék-ezüst színű csapat is nevezett az AHL-be, ám a fiataloknak egyszersmind további kihívásokat is találtak. A 2016/17-es idénytől a Red Bull akadémistái az AHL mellett a világ egyik legerősebb juniorbajnokságának, a finn Junior A SM-Liigának is vendégei lesznek. Ez a két elfoglaltság alighanem elegendő indok arra, hogy a salzburgi U20-asoktól is búcsút vegyünk az EBYSL-ben, bár az esetükben az elképzelhető, hogy helyettük egy korosztállyal fiatalabbak fognak játszani, esetleg kisebb csapatokkal működnek együtt, ahogy már tették korábban.

Helmut de Raaf, a salzburgi akadémia vezetője rendkívül lelkesen nyilatkozott az új lehetőségről. “Ez az első alkalom, hogy egy külföldi csapat a finn elit juniorbajnokságban játszhat. Nagyon örülünk annak, hogy részesei lehetünk ennek a nagy jégkorongnemzetnek. Ez számunkra kitüntetés és egyszersmind nagy felelősség is. Ez nagyszerű kiegészítése lesz az AHL-nek. Nagy iramot és rendkívül intenzív mérkőzéseket várunk, ez szolgálja legjobban a fiataljaink fejlődését. Ezek nem lesznek barátságos mérkőzések, ezeken a tornákon a legjobb finn juniorok mind ott vannak.” A Salzburg játékát az teszi lehetővé, hogy a finn juniorligában hétvégi tornák is szerepelnek a műsoron. A Red Bull négy ilyen tornán vesz majd részt, ezeken egyaránt 3-3 meccset játszik majd ellenfeleivel. Hogy komolyan vegyék őket, arról gondoskodik majd az, hogy a finn juniorcsapatok bajnoki eredményébe beszámít majd a Salzburg elleni eredményük.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR ÉLŐ
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN INFO
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum