Szabad-e megérinteni a konferenciadöntőért járó kupát?

 

Az NHL-hez kapcsolódó egyik babona szerint, mivel csak a Stanley Kupa az igazi kupa, ezért bármilyen más kupát a magasba emelni megfoszthat attól, hogy az igazit is elvigyük. Na de akkor mi történt Crosbyval, neki ezt is szabad?

A San Jose Sharks csütörtök, a Pittsburgh Penguins pénteken hajnalban jutott a Stanley Kupa idei fináléjába. Előbbi a Clarence S. Campbell Bowlt, utóbbi a Prince of Wales Trophyt nyerte el fáradozása jutalmául. Azonban csak a Wales hercegéről elnevezett trófea lendült a magasba, a Sharks játékosai egy ujjal sem értek a kupához. Az NHL-es babona szerint ez nem hoz szerencsét. De mi a helyzet valójában?

Először is ezeket a trófeákat 1982 óta kapják a konferenciadöntő győztesei, előtte az alapszakasz konferenciagyőzteseit illette. A babona eredete nem ismert, így alakult, feltehetően a játékosok ezzel akarják kifejezésre juttatni, hogy a döntőbe jutással még nem értek célba, nem elégedtek meg, nem dőlnek hátra. Nincs mit ünnepelni, hiszen nem ezért a kupáért kezdték el a szezont, hanem azért a másikért, amely egyelőre nincs a birtokukban.

crosby

Mindez elég egyértelmű, de lássuk, a közelmúlt számai mit mondanak, beválik-e a babona! A 2001 és 2012 közötti 10 szezonban hatszor nyert az a csapat, amely nem érintette meg a kupát. Ezek között persze voltak olyan esetek is, amikor a csapatok mindegyike megérintette vagy egyike sem. Összesen öt olyan alkalom volt, amikor a két csapat különbözőképpen járt el, ekkor 3-2 arányban azok a csapatok jártak jól a végén, akik nem illették egyetlen ujjal sem a két kupát. Érdekes módon a babona teljesen kiegyenlített módon igaz (vagy hamis) a keleti és a nyugati konferencia csapataira is, fele-fele arányban osztoztak a kupagyőzelmeken akár megérintik, akár nem a konferenciadöntő megnyeréséért járó kupát a vizsgált időszakban.

Na de mi a helyzet Sidney Crosbyval, ő nem babonás? Nehéz lenne ilyet állítani olyan játékosról, aki 1987. 8. hónap 7. napján látta meg a napvilágot, és ezért nem csak a mezszáma 87-es, de a fizetésénél is megelégedett 8,7 millió dollárral, holott kérhetett volna többet is. Mint ahogy természettudományos alapokon az sem magyarázható, miért csak egyazon sapkában hajlandó interjút adni egész szezon alatt. A Pittsburgh helyzete azonban speciális. 2008-ban a Detroittal játszották a döntőt és a roppant babonás 87-es nem érintette meg a Prince of Wales Trophyt. Ez nem hozott szerencsét, a babonához egyébként szintén ragaszkodó Red Wings megnyerte a nagydöntőt.

2009-ben a Pens ismét bekerült a fináléba, Crosby pedig az általánosan elterjedt babona helyett a csapat hagyományaihoz nyúlt vissza. 1991-ben ugyanis a csapat kapitánya, Mario Lemieux nem hogy felemelte a kupát, de körbe is korizott vele. A végeredmény ismert, a Pens fennállása első bajnoki címét ünnepelhette akkor. 2009-ben tehát már Crosby is megemelte a kupát, annál is inkább, mivel Lemieux már akkor is tulajdonos volt a csapatnál. A hagyomány erősebbnek bizonyult a babonánál, minek következtében Super Mario máig az egyetlen ember, akinek neve játékosként és tulajdonosként is felkerült a kupára. Mármint arra, amelyik igazán számít.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum