A lettek a kiesés ellen küzdenek szombaton a kazahok ellen

   

Kazahsztán nagy lépést tehet a bent maradás felé azzal, ha este le tudná győzni ellenfelét. Oroszország színeiben délután minden bizonnyal pályára lép az Ovecskin, Kuznyecov, Orlov washingtoni trió. A szentpétervári csoportban a sérülésektől megtizedelt franciák a finnek ellen igyekeznek pontot szerezni, míg este Szlovákia Kanada ellenében szerezheti vissza a németek által pénteken elfoglalt negyedik helyet.

Moszkvában Norvégia?Svédország mérkőzéssel kezdődik a csoportkör hajrája. A svédek 8 pontjukkal egyelőre a harmadik helyen állnak, míg a norvégok 5 ponttal az ötödiken. Par Marts tanítványainak egy könnyű, egy közepes és egy nehéz ellenfél maradt hátra a csoportkörben, ebben a sorrendben is következnek majd, hiszen a norvégok után Svájccal meccselnek, majd az Oroszország elleni rangadóval zárják a csoportkört. Könnyen előfordulhat, hogy az a mérkőzés fog dönteni a moszkvai csoport második helyéről, ami egyelőre a házigazdáké. Norvégiát két hely és két pont választja el a negyedik helytől, Svájc és Dánia áll előtte a rangsorban. Még játszanak a kazahokkal és az oroszokkal is, de minden meccsen meg kell próbálniuk pontot szerezni. Roy Johansen 15 éve ül a válogatott kispadján, ami egyedülálló teljesítmény, talán csak a francia Dave Henderson mérhető hozzá, aki 2004 óta vezeti övéit. Mindkettejük nagy érdeme, hogy ingázó csapatból stabil A csoportos válogatottat faragtak.

Ezzel párhuzamosan Szentpéterváron a franciák a finnek éberségét tesztelik majd. Dave Henderson tanítványai egy ponttal lemaradva állnak az ötödik helyen Szlovákia mögött és mivel északi szomszédunktól kikaptak, ezért mindenképpen pontokat kell hozniuk rajtuk, ha tovább akarnak menni a legjobb nyolc közé. Ez Finnország ellen már csak azért sem lesz könnyű, mivel Koivuék továbbra is ott lihegnek Kanada nyakán, ez a két csapat egyelőre pontveszteség nélkül áll az élen a B jelű csoportban. Kettejük rangadóját a svéd?oroszhoz hasonlóan a csoportkör utolsó napjának estéjén rendezik majd. A franciák az utóbbi években mindig hazavitték az egyik nagy csapat trófeáját, idén azonban sok a sérült és a hiányzó csapatban, óriási bravúr lenne, ha ennek ellenére pontot tudnának szerezni, akár szombaton a finnek, akár hétfőn Kanada ellen.

Moszkvában az oroszok nem este, hanem már délután pályára lépnek, ellenfelük a nem is olyan régen még szebb napokat élő Svájc lesz. A helvétek idén egy tapasztalatlanabb csapattal érkeztek a világbajnokságra, sok a vb-újonc a keretben és ez bizony meg is látszik az eredményeken. Ezzel együtt Svájc játssza a világbajnokság legszorosabb mérkőzéseit. Kazahsztántól büntetőkkel kaptak ki, a norvégoktól hosszabbításban. Első győzelmüket a dánok ellen aratták, szintén ráadásban, legutóbb pedig Lettországot verték rendes játékidőben, másfél perccel a rendes játékidő vége előtt lőtt góllal. Mivel minden meccsről hoztak pontot, így nagy bajban egyelőre nincsenek, 7 ponttal állnak a csoport negyedik helyén, bár a következő három meccsen nem ők lesznek az esélyesek a házigazdák, a svédek és a csehek ellen, így Dánia, de akár Norvégia is beelőzhet akár. Oroszországgal kapcsolatban a közvéleményt a washingtoni trojka érkezése tartja lázban. Nos, az Ovecskin, Kuznyecov, Orlov trió pénteken megérkezett Moszkvába, ahol azonnal virágokat helyeztek el a hősi halottak emlékművénél, ahol hétfőn a csapat is járt. Arra a kérdésre, hogy Svájc ellen játszani fognak-e már, Ovecskin csak annyit válaszolt, ez az edzőtől függ. Ebből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy minden bizonnyal láthatjuk majd szombaton a vb legnagyobb sztárját, Ambühléknek alaposan fel kell kötni a gatyát az Ovecskinék nélkül is szárnyra kapó Oroszország ellen.

Moszkvában a szombati esti láz a kiesésről fog dönteni, Kazahsztán csap össze az érthetetlen módon rosszul teljesítő Lettországgal. Pedig a lettek számára jól indult minden, pontot szereztek Svédország és Csehország ellen is, az oroszok azonban lenullázták őket, amivel megfordult a szerencséjük is. Svájctól a már említett módon, másfél perccel a rendes játékidő vége előtt kapott góllal kikaptak. A pénteki, dánok elleni meccs érdekesen alakult. Kivédekeztek egy ötperces hátrányt, amelyből két percig három játékossal állták a dán rohamokat. A harmadik harmadra teljesen átvették az irányítást, azonban kapuvasnál tovább nem jutottak, az meg a dánoknak is összejött az őrült utolsó három percben. Amikor fél perccel a lefújás előtt Lettország emberelőnybe került, legalább két pont sorsa eldőlni látszott, azonban felállni is alig tudtak 4-3 ellen. Jöttek a büntetők, amelyben a dánoknak volt több szerencséjük. A letteknek tehát úgy van három pontjuk, hogy abból kettőt a toronymagas favorit csehek és oroszok ellen hoztak össze. Kazahsztán utolsó helyen áll, 2 pontot gyűjtött, ezeket viszont még a világbajnokság legelső mérkőzésén, Svájc ellen. A nagyon szimpatikus kazah csapat az üres kapura kapott gólok specialistája, négy vereségéből háromszor volt kétgólos a különbség, a csehek és a norvégok a mérkőzés utolsó perceiben, üres kapura tudták csak növelni addig minimális előnyüket.

A szentpétervári csoport esti mérkőzése is rangadó lesz, az éllovas Kanada játszik Szlovákiával. Mint említettük, Kanada még pontot sem vesztett, Szlovákia azonban a jó kezdés után kisebb hullámvölgybe került. A mieink felett aratott 4-1-es győzelem, valamint a franciák 5-1-es legyőzése után talán kicsit nagyobbat dőltek hátra a kelleténél Zdeno Cíger tanítványai. A Németországtól elszenvedett 5-1-es gyomros benne maradt a csapatban, másnap 4-2-re kaptak ki a gyengélkedő Fehéroroszországtól. Azóta volt három napjuk, hogy rendezzék a soraikat, jelenleg hat ponttal az ötödik helyen állnak, Németország továbbjutó helyen áll, miután egy ponttal előzik Sekeráékat.

Cimkék: , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum