Pittsburgh vagy Tampa Bay?

   

Felébred-e Csipkerózsika álmából a Crosby, Malkin páros vagy a Kucserov, Palat duó ellopja a showt a két szupersztár elől? A következő 10-12 napban ez kiderül. A Stanley-kupa döntőjébe vezető keleti csata holnap hajnalban kezdődik Pittsburghben.

Pittsburgh Penguins (2.)?Tampa Bay Lightning (3.)

Penguins: 48-26-8, 104 pont
Lightning: 48-26-8, 104 pont
Az alapszakaszban: Capitals 3-0- 0, Penguins 0-0- 3
A playoffban: 1-0

A két csapat 2011 után másodszor randevúzik a playoffban és a Pittsburghnek alapos oka van a visszavágásra. Öt évvel ezelőtt a Pens már 3-1- re is vezetett, de a Bolts zsinórban háromszor nyert, 13-4-es gólkülönbséget elérve.

Penguins

Ami a legfeltűnőbb a pittsburghi csatársorral kapcsolatban, hogy nem a Malkin, Crosby páros cipeli a csapatot, hanem Kessel és Cullen által vezetett második és harmadik sor. A két szupersztár a Capitals elleni hat mérkőzésen csak egy gólt és három gólpasszt hozott össze, de azt is a párharc első két találkozóján. Ezzel szemben a Kessel, Bonino, Hagelin trió hét gólt és összesen 18 pontot gyűjtött a fővárosiak ellen. A Cullen vezette ütköző sor pedig nemcsak a védekezésre összepontosított, hanem kulcsfontosságú gólokat lőtt a harmadik és a negyedik mérkőzésen. A Pittsburgh gyakorlatilag négy sorral képes volt nyomás alatt tartani a Washingtont, amit nem is bírt el az alapszakaszgyőztes és nem jósolunk nagy dolgot azzal, hogy a Tampa is ugyanerre számíthat a párharc során.

A pittsburghi védelem erejét mutatja, hogy a Caps elleni negyedik meccset úgyis megnyerte, hogy Kris Letang és Olli Maatta sem játszott. Pedig Letang igencsak fontos láncszem, hiszen az első két mérkőzésen összesen majdnem 70 percet volt jégen. A finn bekk már egészen más kérdés. A képességeit és a tudását senki sem vitatja, mégis messze elmarad az elvárásoktól. Elemi hibákat vétett a Rangers és a Capitals ellen, amiért góllal bűnhődött a csapata. A Penguins hatosa a támadásokból is kiveszi a részét, a Letang, Daley, Dumolin trió összesen 18 pontot termelt eddig.

Érdekes helyzet állt elő a kapusposzton Pittsburghben. A Fleury sérülése miatt a semmiből előhúzott Matt Murray magabiztosan védett és az MVP-cím egyik legnagyobb várományosává lépett elő. Még akkor sem került ki a vasak közül, amikor Fleury visszatért, hiszen a klub első számú hálóőre végigpadozta a Washington elleni utolsó három meccset. Viszont az utolsó két mérkőzésen alaposan megingott, csak 89%-kal védett, így elképzelhető, hogy az eddig remeklő Murray kikerül a kezdőből és a Fleury kap bizalmat. Ám az ő szerepeltetése is rizikós, hiszen másfél hónapja nem lépett jégre, így a meccshiány alaposan visszaüthet.

Lightning

A Tampa támadósora továbbra is kénytelen nélkülözni Steven Stamkost, ez azonban nem könnyítette meg a Red Wings és az Islanders dolgát és nem fogja a Pittsburghét sem. John Cooper mester kiváló csatárokkal dolgozhat, akiket kedve szerint variálhat. Az első kör után például megbontotta az Alex Killorn, Tyler Johnson, Nyikita Kucserov hármast és Killorn helyére visszatette Ondrej Palátot. Az eredmény magáért beszélt, a “Triplets” névre hallgató tengely ontotta a pontokat a New York ellen. Killorn Drouin és Filpulla mellé került, butaság lenne azt mondani, hogy ez a sor nem gólveszélyes.

Nagyon fontos szerepe lesz a harmadik sornak, ahol Brian Bolye és Ryan Callahan terelgeti a pakkot. Boyle kiválóan teljesített eddig mezőnyben és a gólokat is lövi, társa ellenben közel sem olyan veszélyes a kapura, az Islanders elleni öt találkozóból négyszer pont nélkül maradt, ez pedig nagyon vékony egy hétmilliós játékostól.

A Bolts hátvédsorának is megvan a maga Stamkosa, Anton Stralman személyében. A svéd bekk hiánya azonban ugyanúgy nem látszik a kékvonalas szekción, mint a kapitányé a csatársorban. A Hedman, Coburn, Garrison, Sustr négyes az Islanders elleni vereséget követően, amelyen öt gólt kapott a délkeleti csapat, igen összekapta magát. A következő négy meccsen hat gólon tartotta az Islanderst, amely akármelyik védelemnek a dicsőségére vált volna. Ehhez a fantasztikus védőmunkához még két dolog párosul, amire figyelnie kell a Pensnek. Először is Hedman egymaga négy-négy gólt és gólpasszt tett a közösbe az Islanders elleni öt meccsen, ami hatalmas támogatás volt a csatársornak. Másodszor nem elképzelhetetlen, hogy Stralman napokon belül visszatér a Tampa kezdőcsapatába. A 29 éves hátvéd már teljes edzésmunkát végzett, úgynevezett full-contact mezben tréningezett, ami már a nagyon közeli visszatérés egyik legbiztosabb jele.

Tampában nincs kapuskérdés, Ben Bishop be van betonozva a vasak közé. Az Islanders elleni elvesztett nyitómérkőzés után a zsinórban megnyert négy találkozón 94,8%-os hatékonyságot produkált, ami nem szorul magyarázatra.

2016pensbolts

A két csapat speciális egységei igen hullámzó teljesítményt mutatnak. A Pens a Caps elleni első négy mérkőzésen 14 előnyből egyet sem értékesített, 12 hátrányból viszont 11-et kivédekezett. Az utolsó két meccsen azonban fordult a kocka, 8-8 alkalommal volt előnyben és hátrányban, hármat ütött és négyet kapott, ami az előző négy találkozóhoz képest hatalmas fordulat. Tampában sem jobb a helyzet, az első kör 96%-os emberhátrányos mutatóját a második körben csak 77%-os követte, ami összességében 88%, ami még így is a legjobb az egész playoffban, ám rávilágít a hullámzásra. Mindkét mutató jelentősen javulhat, ha Stralman vagy esetleg Stamkos is visszatér.

Összességében elmondható, hogy két olyan együttes került egymással szembe, amely igazi csapatként három-négy sorral nyomás alatt tudja tartani az ellenfelét. Mi lehet a döntő? Az egyik mindenképpen az, hogy speciális alakulatok mindkét oldalon állandó formát mutassanak, ne legyenek ilyen hatalmas kilengések. Aki ezt hamarabb meg tudja oldani, az lépéselőnybe kerül. A másik döntő kérdés, amely abszolút a Pittsburgh mellett szól, az Crosby és Malkin. A két sztár egyelőre alvó üzemmódban játszik, de ha felébrednek, akkor hatalmas helyzeti előnybe hozzák csapatukat. A Tampának sajnos nincs ilyen rejtett tartaléka, hiszen Stralmanra és Stamkosra várni és alapozni hatalmas öngól lenne. Végül ott van a hazai pálya, ami szintén a Pens mellett szól, de ne felejtsük el, hogy a Bolts tavaly New Yorkban harcolta ki a döntőbe jutást a hetedik meccsen. Mindezek alapján kinéz egy hétmeccses széria, ahol a fekete-sárgák kiharcolják a fináléba jutást.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum