Mégis, mire mehetünk Szlovákia ellen?

   

A hét évvel ezelőtti világbajnokság hitet adhat, de a meglepetés erejében már nem bízhatunk. A csapatunkban annál inkább.

A szombati mérkőzés előtt mindenki a svájci világbajnokság első meccséből indul ki, amikor is a magyar válogatott elképesztő erőn felüli teljesítményt mutatva, az utolsó pillanatig életben tartotta a szurkolók győzelmi vagy legalábbis pontszerzéshez fűzött reményeit. Ezek a remények szertefoszlottak, 13 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt Bartecko bevarrta azt a gólt, amivel az a szlovák válogatott mindenképpen jobb volt a magyarnál. Most ugyanúgy északi szomszédunk ellen kezdünk, az a nagy kérdés, hogy közelebb kerültünk-e magasabban jegyzett ellenfelünkhöz képest.

Röviden úgy lehet válaszolni erre a kérdésre, hogy biztosan, hosszabban úgy, hogy ez nem biztos, hogy az eredményen is látszódni fog. Hét év alatt annyit fejlődött a magyar hoki, hogy ez a szomszédoknak is szemet szúrt, manapság a Miskolc extraligás felvétele van napirenden, a szlovák szövetségi kapitány jön el megnézni felkészülési meccseinket a kazahok ellen. Egy szó, mint száz, ezerszer jobban képben vannak, mint hét éve, amikor teljesen felkészületlenül érte őket mindaz, amit a jégen és a lelátón tapasztaltak.

Viszont mi tényleg erősebbek vagyunk, többet fejlődtünk az elmúlt hét évben, mint ők. Persze a világ hokinagyhatalmai közül már nem is nagyon van hova előre, de akkor is. Nélkülözni fogjuk az egyik legfantáziadúsabb csatárunkat, de akkor is. A torna rangidős csatára, a 41 éves Frank Banham az egyetlen NHL-es tapasztalattal rendelkező csatárunk az ő közel 1600 NHL-meccsükhöz képest, de akkor is. Ezer szurkolónk lesz ott, nekik maximum 500. Abban bízhatunk, amit Rich Chernomaz mondott, hogy ez a csapat hihetetlen gyorsan tanul. Nagyon sok, nagyon fiatal játékosunk van, akik hihetetlen intelligenciával rendelkeznek és akiknek pont ilyen meccsekre van szükségük ahhoz, hogy még nagyobb célokat tűzhessenek maguk elé.

ml_160506_079_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Ne feledjük Pat Cortina gondolatait a legutóbbi A csoportos szereplésről. A kőkemény mentalitásáról híres szövetségi kapitány akkor utólag azt rótta fel saját hibájaként, hogy nem engedte játékosainak élvezni a világbajnokságot. Még nagyobbat akart, nem egyszerűen feljuttatni a magyar válogatottat az elitbe, de ott is tartani. Márpedig a jégkorongban egy év alatt két szintet lépni szinte képtelenség. Ezért ennek a vb-nek minden meccse csoda lesz, minden megnyert párharc, minden kivédett lövés, minden lőtt és bizony minden kapott gól olyan lecke, ami a magyar jégkorong előtt álló úton teszi le a következő macskakövet. Azon az úton, amely a liftezés, majd a stabil A csoportos tagság felé visz. Szombaton Szlovákia ellen lépünk rá erre az útra.

Rich Chernomaz (szövetségi kapitány, Magyarország): A srácok készen állnak arra, hogy játsszanak. Láttunk már néhány ellenfelet – Kanada, Finnország, USA, Fehéroroszország –, üresjáratok biztosan nem lesznek. Természetesen vannak különbségek, ezek a topjátékosok nagyon erősek, és a koronggal minden apróságot képesek pontosan elvégezni nagy nyomás alatt. Ezzel a kihívással nekünk szembe kell néznünk, cseréről cserére kell koncentrálnunk, lépésenként haladni előre. Összességében ez az egész óriási élmény lesz mindenkinek, a fiatalabbaknak is és azoknak is, akik már megjárták az A csoportot. Élvezni fogjuk minden percét, frusztráció nélkül. Egyszerű és kemény hokit szeretnénk játszani minden mérkőzésünkön. Nekem nem igazán vannak óriási elvárásaim, tudom, mennyi munkát fektettek be már eddig is a srácok, mind fizikálisan, mind mentálisan. Ki kell menniük, és mindenféle nyomás nélkül játszani, nincs semmi veszítenivalónk. Mindig csak egy meccsnek kell a szemünk előtt lennie, és meg kell tenni mindent, hogy a játékunkkal kiharcolhassunk egy esélyt magunknak.

Mestyán István: Tegnap kicsit berozsdásodott lábainkat kimozogtuk, és jól megpörgettük az első három gyakorlatot. Biztos, hogy ezer százalékon pörgünk majd. Teljesen éles mindenki.

Nagy Krisztián: Egy szavunk sem lehet a körülményekre, minden tökéletes, megfelelő a csarnok, a jég minősége például kiváló. Beleugrottunk a közepébe, hajtottunk keményen. Szerintem felkészültünk a kezdésre, amit már nagyon várok.

Szirányi Bence: Nagyon jó érzés volt reggel belépni az öltözőbe, most is borsódzik a hátam. Megkaptuk az új edzőmezeket, teljesen más világba csöppentünk. De most itt a lehetőség, hogy megmutassuk, ezen a szinten is meg tudjuk állni a helyünket, és tudunk teljesíteni. Elkezdünk felkészülni a meccsre, az edzés után mítingelünk, és koncentrálunk. Át kell éreznünk, milyen lehetőség előtt állunk, hogy valami történelmit csináljunk.

Magyarország–Szlovákia 1-4

   

A bravúr elmaradt, de kedvenceink megmutatták, alaposan felkészültek a világbajnokságra. Egy jó első harmad után a másodikban jelentős fölényben játszott ellenfelünk, de kétgólos hátrányban a záró húsz percben mindent megtettünk a szépítésért.

Az első meccsen Vay Ádám, Mestyán István és Erdély Csanád nem öltözött be a 25 fős magyar keretből. A várakozásoknak megfelelően magas fordulatszámon kezdett a szlovák válogatott. Magyarország viszont idegesen. Ennek eredményeképpen az első percekben beszorultunk, a szlovákok nyomtak minket, jobbára a harmadból való kijutásra koncentráltunk. Nem érte a publikumot váratlanul, hogy gól lett a vége. Egy kivédekezett hátrányt követően Marcinko szerzett vezetést Szlovákiának kipattanóból a 8. percben. Ettől inkább mi kaptunk erőre, beindult a csapatunk, és erős 7-8 perces etapot produkált. Ennek előbb egy emberelőny, majd egy fórból szerzett gól lett az eredménye. A 14. percben Bartalis szenzációsan korcsolyázta körbe a védelmet és a kaput, már kísérlete is gólt érdemelt volna, de Konrádról kifelé pattant a korong, ahol Banham és Galló is résen volt, utóbbi belekotort, előbbi korcsolyáján irányt változtatott, 1-1. Döntetlen után szépen folytattuk a játékunkat, gyorsak voltunk, támadásban is aktívak. A hajrát azonban elvitték a szlovákok. Többször fel tudtak állni 5 az 5 ellen is, és az egyik ilyen alkalommal Sekera kék vonalas bombájába Jurco rakta tökéletesen az ütőjét, a korong védhetetlenül csapódott a léc alá. A 18. percben 2-1-re vezettek. Nyolc másodperccel a vége előtt Sagertet állították ki.

Közel kétperces hátrányban kezdtük a második harmadot. Kivédekeztük derekasan. A folytatás izgalmasan alakult, mert ez nagyon nem a mi harmadunk volt. Végig Szlovákia akarata érvényesült, kevés alkalommal nyílt mód számunkra a támadásokra, nem szabadultunk ki igazán. Sok nagy Rajna-védés és önfeláldozó blokk kellett az eredmény tartásához is. A játék képe ebben a szakaszban nem különbözött a 2009-ben játszott meccsétől, annyit értünk el, hogy kevesebbszer tudtak nagy helyzetet kialakítani a kapunk előtt, de szinte folyamatosan ott tanyáztak. A túlélésért küzdöttünk hosszasan. A közepén a második hátrányt is kivédekeztük, erősek voltunk a speciális játékokban, ennek köszönhettük, hogy nem húzott el a rivális. Sokat kivett belőlünk a kapaszkodás, gyakorlatilag nem volt helyzetünk, 15 perc alatt 2 lövést jegyeztek fel nekünk, azok is távoli kísérletek voltak. A 36. percben Jurco visszaadta a gólpasszt Sekerának, aki közelről beütötte a 3-1-hez vezető találatot. Ez a húsz perc megmutatta a két ország hokija közötti különbséget. Abban bízhattunk, hogy a szünetben változás áll be a dolgok menetében, mert az eredmény a jégen mutatott differenciát tükrözte vissza.

Jól álltunk bele a folytatásba, jó jel volt, hogy amikor Galló Vilmos vezette be a korongot, a semlegesítésére igyekvő két szlovák egymást taszította a palánkra, a 22-es pedig folytatta az akciót. A csapat és a tábor új erőre kapott, a kapu előtt is forgalmat csináltunk. Marincin ült ki botfogásért, újra próbálkozhattunk előnyben is. Nem is volt rossz, nagy lövésekben gondolkodtunk, leginkább Dudasé volt életképes, volt veszély, de nem sok korongunk jutott el Konrádig. Sofron István is bekeményített, több ütközést osztott ki, nyertünk jó pár fizikai párharcot, látható volt, ez a harcmodor nagyon nem tetszik a szlovákoknak, ennek jelét is adták. Kicsit paprikásabb lett a hangulat, de a fókusz a játékon maradt, nem sikerült a kellő mértékben kibillentenünk őket a játéktervükből, de jóval közelebb kapartuk magunkat hozzájuk. A harmad közepe inkább a miénk volt, de az is lehet, hogy ők akartak visszább venni az intenzitásból. Mindenesetre többször nagyon közel volt a második magyar gól, például Sebők botjában többször is ott volt. Majd Bartalis István villant, középen elszaladt, Konrád csak fölé ütni tudta lepkéssel a korongot. Támadtunk, harcoltunk a kapu előtt, és ahogy az íratlan szabály szerint lenni szokott, kaptuk az előnyöket. Ebben a harmadban komoly erényeket mutatott csapatunk, ismét. Nagyon erős előnyjátékot húztunk elő, Sarauer és Dudas is tesztelte Konrádot, aki átment a vizsgán. Nyomást gyakoroltunk a szlovákokra, hibákra kényszerítettük őket. Sajnos velük szemben mi ezt az eredményben nem tudtuk realizálni, de ne feledjük, tanulni jöttünk Szentpétervárra, és ehhez képest az első tanórán már nem csak a padban ültünk, hanem a katedrán is álltunk. Hat perccel a vége előtt ismét előnybe kerültünk, a szlovák bekk zavarodottságában kilőtte a korongot a palánk felett. A végén lehoztuk a kapust, de nem jött be, megkontráztak minket, Lusnák lőtte a negyedik szlovák gólt.

Nem lehet vitás, a jobb csapat nyert, de ne feledjük, ennél a csapatnál lesz három papíron gyengébb ellenfelünk is. Komoly értéket mutatott válogatottunk, fizikailag például mindvégig partiban volt, ami mindenképpen nóvum a hét évvel ezelőtti eseményekhez képest. A jégkorong igazságos játék, ez elcsépelt megállapítás, de így van jól. Óriási fölényben volt a szurkolótáborunk a Jubilejnijben. Létszámban és hangerőben is székbe döngöltük a csapatukat szintén szimpatikusan biztató szlovák szurkolókat. Hozzá kell tenni, hogy ezúttal nemcsak bent, a csarnokon kívül is minden rendben volt, sportszerűen, a békés egymás mellett élés jegyében zajlottak az események.

hunsvk20160507

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Megmutattuk, hogy nem véletlenül vagyunk itt

   

A szlovákok nagyon nehéz mérkőzésen vannak túl, egy kiéhezett és rendkívül motivált ellenféllel találkoztak. A szlovákoknál két NHL- és egy KHL-játékos is gólt tudott szerezni, ez volt ma a különbség, nekünk nincsenek ilyen játékosaink. Edzői értékelések a magyar-szlovák után.

Rich Chernomaz (szövetségi kapitány, Magyarország): “Idegesen kezdtük a mérkőzést, ennek lett az eredménye az első szlovák gól. Aztán fokozatosan felvettük a tempót, ki is tudtunk egyenlíteni. Jól tartottuk magunkat, csak egy megpattant lövésből sikerült újra megszerezniük a vezetést a szlovákoknak. A második harmadunk gyengébbre sikerült, a szlovák csapat nagyon jól védekezett és nagyon jól támadott, többször is nehezen tudtunk kijönni harmadunkból, volt, hogy eldugták a korongot előlünk. Rajna nagyon nagy segítséget nyújtott hátul a csapatnak, erre többször is szükség volt. A harmadik harmad volt véleményem szerint a legjobb harmadunk. Több emberelőnyt is kiharcoltunk, sajnos ezeket ezúttal nem tudtuk kihasználni, nem voltunk elég határozottak és gyorsak a befejezéseknél, de hát ez már nem az a szint, amelyen korábban játszottunk. Ha megnézzük a statisztikákat, látható, hogy ellenfelünknél két NHL- és egy KHL-játékos is gólt tudott szerezni, azt is mondhatjuk, hogy ez volt ma a különbség, nekünk nincsenek ilyen játékosaink. Ezen a világbajnokságon olyan ellenfelekkel van lehetőségünk játszani, akik a világ legjobb bajnokságaiban edződnek, sokkal gyorsabban kell döntenünk, sokkal kevesebb idő van a korong lekezelésére, megjátszására. Ezt meg kell szokniuk a játékosainknak. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mindent megtettek, kiadtak magukból mindent. Megmutattuk, hogy nem véletlenül vagyunk itt.”

cherno_sajttaj_sml

Zdeno Ciger (szövetségi kapitány, Szlovákia): “A legfontosabb, hogy győztünk. Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, de tudtuk, hogy egy kiéhezett és rendkívül motivált ellenféllel fogunk találkozni. Az első harmadot követően feljavult a játékunk, de a harmadik harmadban sok kiállítást kaptunk, és ezzel felhoztuk a magyarokat. Pozitívum ugyanakkor, hogy az emberhátrányokat jól védekeztük ki, nem kaptunk ezekből újabb gólokat. Nagyon fontos volt, hogy a csapatmunka rendben volt, ez volt a győzelmünk kulcsa. A győzelem jót tett a csapat hangulatának, az első lépésen vagyunk túl, mostantól a következő meccsre kell koncentrálnunk.

ciger_sajttaj_sml

VB, 2016. máj. 7., szombat.
Konrád: 95,2% (Hudácek)
K
Rajna: 89,3% (Hetényi)
Sersen, Meszáros, Réway, Dano, Bakos
1
Wehrs, Dudas, Nagy G., Sofron, Bartalis
Sekera, Marincin, Jurco, Viedensky, Hudacek
2
Szirányi, Sagert, Kóger, Galló, Sarauer
Mikus, Granák, Dravecky, Bartanus, Marcinko
3
Stipsicz, Vas M., Kovács, Vas J., Sebők
Svarny, Jaros, Lusnák, Stastny, Hrnka
4
Garát, Benk, Nagy K., Magosi, Banham
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 07:07 SVK Marcinko Granák Dravecky
1-1 13:30 HUN PP Banham Galló Bartalis
2-1 17:43 SVK Jurco Sekera Marincin
3-1 35:09 SVK Sekera Jurco Marincin
4-1 57:43 SVK EN Lusnák Hrnka
28 Kapura lövések száma 21
10 Kiállításpercek 6

A Magyarország–Szlovákia galériája

 

A Magyarország–Szlovákia góljai

   

A szombati vb-meccs találatai alant láthatóak.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum